Влюбваш се и знаеш, че любовта е истинска. След това изричаш „обичам те“ и напълно го мислиш. По-късно се вричате един на друг и си обещавате да се обичате до края, докато „смъртта ви раздели“, и клетвите ви са напълно искрени.

Само че след време приказния първи етап на любовта приключва. Зараждат се проблеми, възникват конфликти, пред очите ти изникват недостатъци, които преди никога не си забелязвала. Да, да останеш щастлива в една връзка не е чак толкова лесно, колкото изглежда на екрана.

Съвсем нормално е с напредването на времето (особено когато се появят децата) да се породят конфликти помежду ви, които могат напълно да опорочат идеята за „и заживели щастливо“. Но спокойно, ако наистина се обичате, можете да спасите връзката си, ако следвате съветите на експертите:

1. Забравете за съвършенството

Когато приемем партньора си такъв, какъвто е, и приемем, че съвършени хора няма – мигновено се чувстваме по-щастливи. Да приемеш факта, че връзката ти не може да е съвършена е първата крачка към щастието.

Много лоши качества не са за пренебрегване, но когато се чувстваме обичани, разбирани и сигурни в една връзка, би трябвало дребните недостатъци да остават на заден план.

2. Спри с обвиненията

Странностите на партньора ни изглеждат очарователни в началото, а после се превръщат в нетърпими недостатъци, когато заживеете заедно. В такива моменти е лесно да направим забележка и да се скараме в опит да променим партньора си. Но дали тези „недостатъци“ са толкова съществени? Има ли значение, че той е малко непохватен? Че ти си разсеяна и редовно успяваш да се окапеш с основното и да навреш косата си в супата? Трябва ли в такива моменти да казваме: „Бъди по-внимателен!“, „Защо не гледаш какво правиш!?“. Такива реплики са непродуктивни, те подхранват егото ни, но подкопават връзката ни.

3. Понякога трябва да останете насаме

Обикновено конфликтите завършват със скандали, в които всеки се опитва да убеди другия, че трябва да се промени. Но не е нужно да променяш партньора си и не е нужно ти самата да се промениш. Понякога е достатъчно да останете насаме, да премислите случилото се и тогава да поговорите спокойно.

4. Вслушвайте се не само в думите

Комуникацията се състои от говорене и активно слушане – слушай със сърцето, очите и ушите си. Потърси зад думите на партньора си неговите намерения и желания, тогава може би ще го разбереш по-добре.

5. Не търсете щастието си в другия

Твоят партньор не е отговорен за твоето щастие, той не е длъжен да прави чудеса, за да е сигурен, че постоянно си в добро настроение. И нека поведението му не ти служи за извинение да бъдеш нещастна и намусена. Всъщност всеки от нас в голяма степен е отговорен за щастието си и за начина, по който гледа на света. Ако избереш да видиш и доброто в ситуацията, може би ще осъзнаеш, че има много причини да бъдеш щастлива.

6. Приеми себе си

Не е важно само да приемеш партньора си такъв, какъвто е, но да приемеш и себе си – своите недостатъци, страхове, слабости, зависимости, нужди и т.н.

Научи се да говориш открито за тях.

7. Приеми, че невинаги всичко върви по план и в това няма нищо лошо

Не се поддавай на манията си за контрол, приеми, че невинаги всичко ще става така, както си го планирала.

8. Намали мрънкането

Оплакването и негодуванието правят и двама ви нещастни. Вместо това се съсредоточи върху нещо хубаво и бъди благодарна за това, което имаш. Какво искаш наистина – да бъдеш права и да победиш или да бъдеш обичана?

9. Не можете да сте всичко един за друг

Въпреки че всички сме чували съвета „омъжи се за най-добрия си приятел“, не можеш да очакваш от твоя партньор да ти бъде най-добър приятел, любовник, съпруг, баща на децата ти, бизнес партньор, финансов съветник, психолог и т.н., и т.н. Щастливата връзка не изключва да имате приятели и лични интереси извън връзката.

Ако искаш връзката ви да е все така интересна, трябва да имаш живот и извън нея. Дай същата свобода и на него.

10. Обичай безпрекословно

Ако смяташ, че този човек заслужава обичта ти, бъди готова да му покажеш своята. Ако той те засегне, без да иска, не прави големи драми от случилото се – обичай го. Ако направи грешка (която е простима и не руши вашата връзка) – прости му. Изобщо не е лесно да обичаш безпрекословно и никой не е родил с тази способност, на безпрекословна любов човек трябва да се научи.

11. Израствайте заедно всеки ден и показвайте любовта си

Не приемай връзката си за даденост, старай се да показваш на другия колко важен е той за теб. Понякога дори най-малкият жест има огромно значение за другия.