Щастието е нещо, към което всички ние се стремим, но въпреки това на много от нас ни е трудно да го намерим и още по-трудно да го задържим. Особено в тези сложни икономически времена, усещаме, че щастието може би се крие точно зад заплата следващата седмица, новата работа или далечното повишение. Въпреки това, както д-р Робърт Пътнам от Harvard University наскоро посочва, "парите сами по себе си могат да ви купят щастие, но не много."

Изглежда, че щастието има по-малко общо с парите, отколкото можем да си представим, и повече с хората около нас, как ние живеем живота си, начина, по който прекарваме времето си, и как ние възприемаме себе си и житейския си опит.
Ето 11 начина как да живеем по-щастлив живот въз основа на най-новите изследвания в областта на психологията и разсъжденията на психолога д-р Кели Неф за нейното собствено щастие... и те нямат нищо общо с парите.

1. Бъдете благодарни

Без значение къде са и какво правят, щастливите хора признават, че винаги имат нещо, за което да са благодарни. Изследванията в областта на позитивната психология показват, че хората, които изразяват благодарност, са по-щастливи, по-малко стресирани и по-малко депресирани! Щастливите хора могат лесно да открият благодарност в света около себе си, независимо дали го търсят в пукнатините на тротоара или в залеза на слънцето над океана. Благодарност може да бъде намерена дори в най-малките неща - като вкусна храна, добра книга, изпълнен с предизвикателства йога урок или усмивка от непознат на улицата.

Всеки от нас избира как да фокусира вниманието си. Изборът да се съсредоточите върху благодарност към красотата и уникалността на живота вместо на стресови фактори и проблеми, ще ви накарат да се чувствате по-щастливи и по-спокойни.

2. Намерете своя прилив

В Позитивната психология, концепцията за "Flow" (прилив) се определя като "пълно потапяне в дейността за твое добро." Когато сме в състояние на прилив, като например, когато се надбягваме в състезание, слушаме песен или четем хубава книга, самосъзнанието сякаш изчезва, времето сякаш спира и ние ставаме фокусирани, спокойни и внимателни със следващата задача, с която се захващаме. Хората, които често изпитват прилив, са склонни да бъдат щастливи, продуктивни, креативни и съсредоточени.

Можете да стигнете до състояние на прилив чрез поставяне на специално внимание на дейности, които намирате за изключително приятни и зареждащи. С други думи, отделяйте известно време на това, което обичате.

3. Усмихвайте се повече

Ако човек се чувства зле или има тежък ден, е възможно да се развесели, като просто мисли за човек, място или ситуация, която го кара да се усмихва! Всъщност, научните изследвания в областта на психологията са доказали, че физическият акт на усмивката може да ви накара да се чувствате по-щастливи, дори ако просто извиете мускулите на устата си.

Докато учените все още не са напълно сигурни защо самата усмивка може да ви накара да се чувствате щастливи, се предполага, че усмихването раздвижва лицевите мускули, което води до приток на кръв към фронталните части на мозъка, което от своя страна предизвиква отделяне на допамин, един от химикалите на удоволствие в мозъка.Така че пуснете си някоя комедия или може някой да ви погъделичка малко!

4. Приемете грешките си

Съвсем естествено е, че правим грешки (понякога много често!) Когато отричаме грешките си и се придържаме много силно към егото си, това само ще ни направи по-нещастни и ще блокира важните уроци в живота, от които можем само да станем по-добри.

Чрез възприемане на грешките си ще бъдете в състояние да простите на себе си, а бонусът е, че околните могат да ви заобичат дори повече. Щастливите хора приемат грешките си като образователни и не се съдят прекалено строго за допускането им.

5. Поддържайте позитивна нагласа

Щастливите хора са склонни да реагират на негативни събития по по-оптимистичен начин, отколкото нещастни хора. Д-р Мартин Селигман определя оптимизма като "реагиране на проблеми със самочувствие и високо мнение за личните способности" и споделя, че негативните събития са временни и ограничени по обхват. Изследванията, свързани с оптимизма, доказват, че той води до множество положителни резултати, включително и дълголетие, възстановяване от заболяване, общо физическо здраве, засилени умения за справяне и решаване на трудни ситуации.

Като цяло, оптимизмът е основен компонент на щастието и здравето, така че винаги гледайте от хубавата страна на нещата.

6. Обградете се от подкрепящи и позитивни хора

Въпреки че този живот понякога може да е като едно индивидуално пътуване, ние се нуждаем от другите около нас, за да се чувстваме щастливи. Всъщност последните изследвания показват, че социалните взаимоотношения са най-силните предпоставки за щастие, много по-силни, отколкото доход или богатство. За пример според проучване на Робърт Пътнам, да се сприятелиш с някого води до увеличаване на щастието, равна на щастието от утрояване на заплата; да принадлежиш към социална група води до увеличаване на щастието, еквивалентно на това да ти увеличат заплатата двойно и т.н.
Посланието тук е, че социалната подкрепа е огромен индикатор на щастие и благополучие. Хората с положителни социални взаимоотношения дори живеят по-дълго! Така че бъдете социални, обградете се с хора, които ви карат да се чувствате добре, и се освободете от тези, с които не се чувствате добре.

7. Научете се кога да казвате „НЕ“

Щастливите хора знаят, че трябва да кажат „Не“ на хора, идеи и поведение, които смятат, че са добронамерени. Казването на „Да“ на всеки и всичко може да доведе до претоварване, увеличаване на стреса, а и ще ви остават по-малко време и ресурси да се погрижите за себе си! Това е особено вярно, когато се съгласявате да правите неща, които не са свързани с вас и ви поставят в неудобни ситуации или под натиск.

Стресът, който е резултат от чувство на претовареност, може сериозно да забави вашето щастие и благополучие. Преди да се ангажирате с нещо или някого, запитайте се дали това е добре за вас? Ако отговорите не, тогава се научете да казвате „НЕ“.

8. Изключете всичко и прекарайте повече време сред природата

Прекарвайте време навън, далеч от бръмченето на технологиите, радиацията от клетъчните телефони и гърмящите екрани. Щастливите хора разбират, че е тяхно рождено право да се отдадат на време за покой и да намерят спокойствие. Според Harvard Health Letter времето, прекарано на открито сред природата, е свързано с щастието, тъй като светлината повдига настроението на хората заради потока на витамин D.

Ако наистина искате да максимизирате ползите, прекарайте времето си сред зеленината на природата - дори и пет минути от това "зелено упражнение" може да доведат до подобрения в настроението и самочувствието. Дори по-добре, използвайте времето за медитация, йога или други лечебни движения. Има множество изследвания, доказващи, че всяко от тях ще засили допълнително настроението и общото благосъстояние.

9. Научете се да прощавате

Това може да бъде предизвикателство за много от нас, които са били ощетени и / или които са претърпели травми, извършени от други хора в живота ни. Но прошката не означава, че това, което се е случило, е добро, тя просто означава, че вие вече не искате да носите болката. Когато сдържаме гняв, негодувание и страх към хората, тези чувства всъщност заемат място вътре в нас, което ни блокира от чувството да бъдем истински щастливи и пълноценни. 

10. Опитайте нови неща

Щастливите хора не се страхуват да предизвикат своите граници и да опитват нови неща. Проучване показва, че хората, които преживяват различни неща, са по-склонни да запазят положителните емоции, отколкото хората, които имат по-малко опит. Разбира се, че може да изглежда страшно в началото, но кое е най-лошото нещо, което може да се случи? Отивайки извън зоната си на комфорт, вие можете в действителност да се изненадате и да надминете собствените си очаквания за това на какво сте способни. И ако не се случи, както сте го планирали, поне сте опитали, нали?

Да се опита нещо ново се изисква смелост, открива се възможност пред вас да се насладите на нещо ново, предпазва ви да бъдете отегчени, а може би и най-важното е, че ви принуждава да се изграждате. Така че кое е това нещо, което винаги сте искали да опитате, но ви е липсвал кураж? Какво чакате още?

11. Поглеждайте се в огледалото всяка сутрин и казвайте „Обичам те“

За много от нас любовта към себе си е най-голямото предизвикателство и блокиране на щастието. Годините, през които ни е казвано от семейството, преподавателите и особено от медиите, че не сме достатъчно добри, не сме достатъчно успешни, недостатъчно атрактивни, недостатъчно способни, са оставили отпечатък върху много от нас. Истината е, че без значение кой сте и какво се е случило в живота ви, вие сте достойни за любов! Казвайте го на глас на себе си, докато не започнете да вярвате в това.

Психолозите отдавна знаят, че самочувствието е неразривно свързано с щастието, но как човек да изгради самочувствие? За да изградим самочувствие трябва да практикуваме любов към себе си и да се приемаме осъзнато. Едно от най-простите неща, които можете да направите, е да се погледнете в огледалото сутрин и да кажете: "Обичам те!" На някои това може да се стори лесно, а за другите може да бъде изключително предизвикателство. Чрез практикуване на ежедневни мантри на любов към себе си ще бъдете в състояние да се да обичате. Пътят на безусловна любов към себе си е дълго пътуване, което продължава цял живот. Започнете от днес и се почувствайте по-щастливи, отколкото някога сте се чувствали.