Бракът не е лесен. Всъщност всички връзки не са лесни, но бракът е на съвсем друго ниво. Това ви свързва законно с половинката ви и ви дава много нови отговорности. А ако искате да се разделите, не е достатъчно само да съберете багажа и да кажете „довиждане“ – трябва да преминете през целия процес на развод, който не е никак кратък или лек.

Не, не се опитваме да убием желанието за брак на никого, а само да ви припомним колко голяма крачка е това, колко много неща трябва да обмислите предварително и колко неща трябва да направите заедно преди да си кажете заветното „да“. Вижте кои са те:

1. Пътувайте заедно

Когато пътуваме, излизаме извън зоната си на комфорт и така разкриваме на партньора си различни черти от нашия характер. Можете да видите как реагира половинката ви, когато сте под стрес, изгубили сте се или сте изпуснали последния автобус и сте сами в средата на нищото.

2. Проведете няколко спора

Да спорите с партньора си е важно, защото така се научавате как да се справите с конфликтите и как да ги разрешите. По-добре е да имате няколко сериозни караници с половинката си преди да се ожените, за да разберете дали срещу вас стои човек, който държи на своето и се опитва да намери решение или мъж, който затваря вратата след себе си всеки път, в който обстановката се нажежи. Освен това, колкото и да сте влюбени, караниците ще се отразят добре на връзката ви – никога не опитвайте да заглушите чувствата си.

3. Обсъдете финансите

Да, когато сте влюбени, е трудно да мислите за нещо друго, освен за половинката си. Но не трябва да се заблуждавате, че щом сключите брак, финансовите въпроси ще се наредят от самосебе си. Важно е да поговорите как и за какво ще използвате средствата си. Не само от гледна точка на удобството, а за да избягвате излишните спорове – доказано е, че двойките се карат за пари повече от всичко останало.

4. Живейте заедно

Това е единственият начин да разберете какъв е партньора ви у дома – дали оставя капака на тоалетната вдигат, дали си мие чиниите и как се чувства по отношение на вашето маниакално чувство за чистота. Това са неща, с които не искате да се сблъсквате изведнъж, затова по-добре поживейте малко заедно, преди да предприемете сериозната крачка.

5. Направете си 5-годишен план

5-годишният план може и да ви звучи малко глупаво, но може да ви е от голяма полза – особено ако имате наеми, планирате да си купите жилище и да имате деца. В планирането няма нищо лошо, затова изработете си план, който да се хареса и на двама ви и – разбира се, да можете да го спазите.

6. Разберете се какво за вас е изневяра

С развитието на новите технологии, думата „изневяра“ е изменила своето значение. Дали се счита за кръшкане, ако партньорът ви си пише с друга? Или броите само физическите контакти? Трябва добре да си изясните какво означава изневяра и за двама ви, за да знаете кои граници не бива да прескачате.

7. Покажете най-лошата си страна

Влюбените показват само добрите си страни на половинките си, което е чудесно... но никой не е най-доброто си Аз през цялото време. Понякога, когато сте провокирани или не, трябва да показвате на партньора си и лошите черти на характера си. Никой не е перфектен и е по-добре да се познавате отлично, преди да скрепите съюза си завинаги. 

8. Поговорете за деца

Това е наистина важно! Ако не горите от желание да родите, а вашия партньор си мечтае да стане татко, то тогава тази тема трябва да бъде засегната преди сватбата. Задължително! Най-лошото нещо, което може да направите, е да се омъжите, без да сте достигнали до консенсус по отношение на децата. Ако единият иска едно, а другият – съвсем противоположното, то бракът ви няма да бъде успешен. Хората, които не искат деца, не пожелават магически да станат родители след като кажат „да“ и обратното.

9. Разберете се за домакинската работа

Добре е да обсъдите как ще поделите домакинската работа помежду си, дори и да живеете заедно и да имате изградена система. Никой от вас не трябва да забравя да върши задълженията си само защото сте женени. 

10. Изяснете очакванията си един към друг

Трябва да споделите не само личните си цели, но и това, към което се стремите в съвместното си бъдеще. Важно е да проверите дали и двамата гледате в една и съща посока. Трябва да осъществявате мечтите си със съвместни усилия според това какво искате за себе си и за партньора си. И не забравяйте да си поставяте реалистични цели – ако искате след 6 месеца половинката ви да е рок-звезда, може би трябва да се целите малко по-ниско.

11. Опознайте семействата си.

И ги опознайте много добре. Ако партньорът ви общува често с родителите си, трябва да ги опознаете добре и той да направи същото и с вашето семейство. Не забравяйте, че не се жените само за човека, когото обичате, но ставате част и от неговото семейство. И от тяхната драма. Затова е добре да знаете с какви хора ще си имате работа предварително.