Пчелният мед често е определян като един от най-полезните натурални подсладители. Всеки знае, че при настинка билковият чай с мед и лимон е натурално средство за облекчаване на симптомите. Но, освен в кухнята, този естествен продукт има и запазено място в банята, при средствата за разкрасяване. 

Създаден от събраните от пчелите нектар, цветен прашец и смоли, медът е мощно козметично средство, което може да бъде използвано за хидратиране на кожата, срещу стареене и e с антибактериално действие. Освен това, в меда се съдържат много хранителни вещества, антиоксиданти и лечебни съединения, които подхранват и възстановяват. 

Ето 11 начини, да използвате меда като естествено разкрасително средство. 

1. Хидратираща маска: медът е натурален овлажнител. Той извлича влага от въздуха и я прилага в онези слоеве на кожата, където е най-нужна за дълготрайна хидратация. 

Как да използваме: Нужна е една чаена лъжичка мед, равномерно разнесена на лицето. Оставете я да престои 15-20 минути и изплакнете с хладка вода. 

2. За почистване на порите: ензимите в меда почистват кожата и предпазват порите от замърсяване. Антибактериалните свойства на меда, смесен с масло от кокос и жожоба предпазват от възпаления на кожата, които могат да доведат до появата на пъпки.

Как да използваме: смесете една супена лъжица мед с две супени лъжици масло от кокос или жожоба до получаване на хомогенна смес. Нанесете на почистена и подсушена кожа, като масажирате с кръгови движения, избягвайки зоната на очите. Изплакнете добре с хладка вода. 

3. Нежен ексфолиант: Медът съдържа много антиоксиданти и ензими, които почистват, хидратират и подхранват кожата. От друга страна, содата премахва мъртвите клетки позволявайки на здравата и чиста кожа да диша. 

Как да използваме: Смесете две супени лъжици мед и една супена лъжица сода. Нанесете на влажна кожа с кръгови движения. Изплакнете добре. 

4. За заличаване на белези:  Свойството на меда да изсветлява кожата, както и неговите антибактериални и противовъзпалителни свойства спомагат за намаляване видимостта на белезите и подпомага за по-бързото възстановяване на кожата. Хидратиращите свойства на меда в комбинация с кокосово масло или зехтин подпомагат за съживяването на клетките, докато редовните, нежни масажи ще повишат кръвообращението. 

Как да използваме: Смесете една супена лъжица мед с една супена лъжица кокосово масло или зехтин. Нанесете на засегнатия участък с върховете на пръстите, докато извършвате, кръгови, масажни движения. Покрийте със затоплена кърпа и останете така, докато тя изстине. 

5. Против акне: антибактериалните и антигъбични свойства на меда могат да усоетят развиването на бактериите, които предизвикват пъпки. Неговите противовъзпалителни действия успокояват кожата и зачервяванията.

Как да използваме: нанесете малко мед на засегнатия участък с потупващи движения. Оставете за 15-20 минути и изплакнете с хладка вода. 

6. Като разтвор за вана: медът не просто овлажнява кожата. Неговите антиоксиданти възстановяват кожата и я предпазват от вредните въздействия на околната среда. 

Как да използваме: разтворете 2 супени лъжици мед в чаша с гореща вода. Изсипете я във ваната си и се потопете в нея. 

7. За подхранване на кожички: медът е богат на хранителни вещества и ензими, които подхранват и заздравяват. Кокосовото масло възстановява и предпазва, а ябълковият оцет омекотява кожата и балансира PH-то на кожата. 

Как да използваме: Смесете по една чаена лъжица мед, ябълков оцет и кокосово масло. Нанесете сместа върху всеки нокът. Оставете я да постои 5-10 минути и изплакнете. 

8. Балсам за коса: ензимите и подхранващите вещества в меда придават блясък на изтощената и повяхнала коса без да я утежняват. Кокосовото масло прониква в косъма като го заглажда.

Как да използваме: Смесете една супена лъжица мед и една супена лъжица кокосово масло. Нанесете на влажна коса като покриете две трети от косата, без да нанасяте върху корените. Концентрирайте се върху краищата. Останете така за около 20 минути и изплакнете добре.

9. За подсилване на ефекта на шампоана: медът помага за регулирането и запазването на влажността на косъма. Освен това подпомага растежа на косата.

Как да използваме: Смесете една чаена лъжичка мед с количеството шампоан, което използвате, когато миете косата си. Измийте косата си както обикновено, изплакнете добре.

10. Изсветляване на косата: глюкозата в меда бавно освобождава хидроген пероксид-  съставка, която е позната със свойството си да изсветлява косата. 

Как да използваме: смесете три супени лъжици мед с две супени лъжици вода. Нанесете на чиста и суха коса и оставете да престои около час. За най- добри резултати използвайте веднъж седмично. 

11. При изгаряне на кожата: медът възстановява хидратацията на кожата в най- дълбоките й слоеве. Заедно с алое вера, медът съдържа противовъзпалителни вещества, които успокояват изгорялата от слънцето кожа. 

Как да използваме: смесете една част мед с две части гел алое вера. Нанесете на засегнатите участъци.