Някои навици от ежедневието могат да имат сериозни последици за здравето ни. На пръв поглед те изглеждат безобидни, но злоупотребяването с тях съвсем не е безобидно за самите нас. Това не означава, че трябва да се отървем от тях завинаги, а просто да не прекаляваме.

 

  1. Да намерим истинската любов на всяка цена: Всяка жена се стреми към голямата любов и това е нещо нормално. Когато този стремеж се превърне в мания, обаче, може да ни съкрати живота с цяло десетилетие. Понякога е по-добре да приемем факта, че сме сами, отколкото да се измъчваме.

  2. Заседяването пред компютъра по 3-4 часа на ден: Животът ни се съкращава с цели 2 години, ако ежедневно прекарваме по няколко часа пред компютъра в седнало положение. Дори редовните упражнения не могат да елиминират отрицателните последици от това обездвижване. Скорошно проучване установи, че заседяването пред компютъра за повече от 11 часа на ден съкращава живота с цели 40%.

  3. Липсата на приятели: Хората със слаби социални връзки са по-застрашени от редица болести. Продължителната самота може да бъде също толкова лоша, колкото и 15 цигари дневно. Социалните връзки подпомагат мозъчната дейност, предпазват от депресия и опасни настроения, забавят стареенето на организма. Ето защо е хубаво да бъдете обградени от приятели и да прекарвате повече време с тях.

  4. Гледането на телевизия повече от 2 часа на ден: Дългият престой пред телевизора може да доведе до повишен риск от преждевременна смърт, сърдечни заболявания, диабет тип 2. Отрицателните ефекти от продължителното гледане на телевизия са дори по-големи от обездвижването. Всеки 1 час гледане на телевизия след 25-годишна възраст намалява продължителността на живота с 21,8 минути. Стряскащо, нали?!

  5. Преяждането: Може би това ви звучи очевидно, но много от нас продължават да го правят. Храните, които трябва да се избягват, са: червено месо, пържени храни, колбаси, бял хляб, масло, сметана, сладкиши.

  6. Продължителната безработица: Липсата на работа за дълъг период от време увеличава риска от преждевременна смърт с 63%.

  7. Ежедневните дълги пътувания: Те водят до стрес и включват негативните последици от обездвижването. Комбинацията не е никак добра за човешкия организъм. Дългите пътувания се свързват и с други фактори като затлъстяване, безсъние, разводи, лошо храносмилане.

  8. Липса на секс: Едно проучване сред мъжете установи, че липсата на оргазми за продължителни периоди от време съкращава живота. Оргазмите от своя страна включват доста допълнителни ползи за здравето. Така че, дами, действайте!

  9. Стрес на работното място: Проблемите с колегите и началниците, напрегнатата и уморителна работа, нарастващите ангажименти и незадоволителното заплащане са фактори, които влияят върху продължителността на живота. Колкото по-добре се интегрира един човек на работното място, толкова по-малко здравословни проблеми ще има!

  10. Безсънието/прекалено дългият сън: Продължителността на живота намалява значително при хора, които спят прекалено малко или прекалено много. По-малко от 5 часа или повече от 9 часа сън на денонощие повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, деменция, проблеми с паметта, наддаване на тегло.

  11. Страх от смъртта: Това е болезнен парадокс! Силният страх скъсява живота от 3 до 5 пъти, тъй като води до параноя и депресия.