Всяка жена иска да бъде красива колкото може по-дълго. Често в желанието си за вечно млада кожа прибягваме до много скъпи процедури и козметични продукти.

Истината е, че има много по-лесни и достъпни начини да поддържаме тялото си. Става дума за натуралните масла, които идват директно от природата и са прекрасен източник на всички нужни на кожата ни вещества. Най-полезното и най-широко приложимото от тези масла е кокосовото. 

Кокосовото масло е твърдо (като мас) на стайна температура и придобива течен вид, когато се затопли. В козметичната индустрия кокосовото масло е като Светият Граал за натуралните продукти, защото може да бъде използвано върху кожата, косата, ноктите, че дори и за някои домакински нужди. 

Ето 11 начина да използвате кокосовото маско, които ще ви накарат да се влюбите  в него.

1. Хидратира

Без значение дали е използвано върху ръцете, лицето, ноктите или останалата част от тялото, кокосовото масло е прекрасен хидратиращ продукт за суха кожа. Просто взимате малко количество в ръцете си и когато се разтопи, нанасяте където е нужно.

2. Почиства грима

Намажете лицето си с кокосово масло и след това изтрийте с кърпа. Премахва всякакви следи от грим.

3. Анти акне

Кокосовото масло има антибактериални свойства и е добър съюзник в борбата с досадното акне. 

4. За третиране на протривания, наранявания, ухапвания от насекоми

Кокосовото масло има противогъбични свойства, което го прави чудесно за предотвратяването на инфекции при наранявания и ухапвания от насекоми.

5. Ексфолиране на тялото

Една от най-добрите рецепти за скраб за тяло, направена в домашни условия, е тази с кокосово масло и кафява захар. Захарта ексфолира и подобрява кръвоснабдяването за по-красива и гладка кожа, а кокосовото масло я подхранва. 

6. Балсам за коса без отмиване

Косата, намазана с кокосово масло и завита с кърпа за 10-20 минути, става мека и бляскава. Защо? Защото от топлината на кърпата космените фоликули ще се отворят и ще поемат цялата влага, която им е нужна от кокосовото масло. 

7. Крем за бръснене

Кокосовото масло ще държи водата настрани и едновременно с това ще овлажнява и подхранва кожата за най-доброто възможно бръснене.

8. Масло за готвене

Кокосовото масло може да бъде използвано както при козметиката, така и в кухнята. То е прекрасен заместител на всякака друга мазнина, която можем да използваме при готвене, като най-често се използва за  заместване на кравето масло. 

9. Повишава енергията и здравето на човек

Много блогове, специализирани в здравословния начин на живот, твърдят, че кокосовото масло е изключително полезно за човешкият организъм - повишава жизнените сили на човек. За това е добре да бъде включено в хранителния режим на всеки, който държи да живее здравословно.

10. Полира метал, кожа, дърво

Кокосовото масло е универсален продукт, с който може да придадете блясък на... всичко. От пода през кожените ви ръкавици или ботуши та чак до металните дръжки на шкафовете. 

11. Грижа за домашните любимци

Независимо дали животинчето ви е болно или просто има нужда от подхранване на козината, кокосовото масло ще помогне. Тъй като е напълно безвредно (дори полезно) за животните, няма нужда да се притеснявате, че ще го оближе. Някои стопани дори нарочно го добавят в храната на животното си. 

И това са само част от прекрасните неща, които може да върши кокосовото масло.