Едни от най-успешните хора в историята не само са работели три пъти по-здраво от останалите, но и са отделяли много по-малко време за сън.

Работата обаче е там, че не е никак лесно да функционираш пълноценно през деня и да си продуктивен, когато не се наспиваш добре перманентно, за някои хора дори и една вечер е предизвикателство.

Като при всичко останало и тук е въпрос на добра организация и тактика. Следвайте тези няколко прости правила и ще се убедите сами, че сънят ви може да бъде опитомен според нуждите на ежедневието ви:

Уважавайте часовника на тялото си

Започнете като си изготвите график на съня си и се придържайте строго към него, докато не се превърне в рутина за организма ви. Ще видите, че ще става все по-лесно с всяка изминала сутрин.

Давайте си малко време за отдих преди да се отправите към завивките. Не е добре да работите до последната секунда преди да си легнете. Тялото и умът ви заслужават малко време за себе си, в което да им подарите релакс и минути, изцяло лишени от каквото и да е напрежение. Така с нови сили те ще ви се отблагодарят и ще са много по-продуктивни на следващия ден.

Наложете строга забрана на екраните в спалнята си

По този начин ще премахнете всякаква възможност да се увлечете по някой филм или предаване, или пък да се улисате в работа. Като стане време за сън, насочвайте се директно към леглото без да взимате таблета си, за да хвърлите последен поглед на Facebook или Twitter.

Поддържайте ниска температура в спалнята си

Оптималната температура за добър сън е между 15°C и 18°C, а не както обичайно се твърди от повечето хора - 21°C. Освен това е научно доказано, че освен че заспиват по-бързо, хората, които спят на студено, са по-здрави.

Описвайте мислите и проблемите си на хартия, водете си дневник

Една от най-разпространените причини да не можем да заспиваме вечер е защото се тревожим за проблемите си. Затова е много практично преди лягане всичко да се излее на белия лист. Неслучайно едно от задължителните неща, които ще чуете от който и да е психотерапевт, е съветът да си водите дневник.

Практикувайте пречистваща ума медитация

Това ще помогне на ума ви да се освободи от излишното и да се фокусира върху настоящия момент.

Слушайте бял шум или звуци от природата

Дори и докато спите мозъкът ви непрекъснато възприема звуците от заобикалящата ви среда. Слушането на бял шум или звуци от природата нощем може да притъпи отвличането на вниманието или напрягането от други нежелани шумове. Всички имаме съседи все пак.

Запазете кофеина единствено за утрините

Кофеинът може да има доста продължително влияние върху човешкия организъм – до 14 часа. И не забравяйте, че кофеин има не само в кафето, той се съдържа и в някои безалкохолни напитки и то в немалки количества, както и в някои зелени и черни чайове, шоколада и понякога в сладоледа.

Направете списък с нещата за вършене за следващия ден преди лягане

Много хора не успяват да заспят с часове, защото мислят за нещата, които трябва да свършат на другия ден. Затова най-добрата тактика е да се погрижите за плана си още преди да си легнете за всеки случай, за да ви е мирна главата и да може мозъкът ви да изключи по-лесно.

Запазете спалнята си само и единствено за сън

Не за работа, не за гледане на телевизия, само и единствено сън! Направете така, че мозъкът ви да асоциира стаята с това занимание и когато влезете вътре, да си знае моментално какво се очаква от него да направи.

Преценете точно от колко сън се нуждае организмът ви

Много преуспели бизнесмени твърдят, че спят по 4-5 часа на денонощие и се чувстват съвсем нормално през деня. Всеки организъм обаче е различен и за много хора ще е нужен доста повече сън. Пробвайте няколко пъти да не настройвате алармата си и да се събудите естествено и засечете от колко часа сън действително се нуждае тялото ви. То знае и ще ви информира най-добре какво трябва да му давате.