Понякога в желанието си да се погрижим за кожата си, всъщност ѝ вредим. Едно от най-неприятните състояния за кожата е дехидратацията. Сухата кожа губи еластичността си, което води до образуване на бръчки, напукване и куп други неприятни последици. Ето какви са причините за дехидратираната кожа. Виновни ли сте?

11. Ексфолиране

Прекалено честото ексфолиране може да изсуши кожата и да я направи по-чувствителна. Ексфолирайте само веднъж седмично и използвайте агресивни към кожата продукти само в случай, че кожата Ви е много мазна или си слагате много грим.

10. Не ядете достатъчно риба

Омега-3-киселините са важни за здравето на кожата Ви.

9. Топлина

Топлият въздух на сешоара, завиването без да е нужно с одеала, силното парно... Всичко това може да ви дава приятна топлина, но изсушава кожата ви. За да неутрализирате негативните последници, нанасяйте овлажняващи кремове на лицето, но и на тялото.

8. Миете се твърде често

Честото миене на ръцете ги прави сухи, а употребата на дезинфектант на спиртна основа ги изсушава още повече. Американски специалисти препоръчват да си миете ръцете само когато наистина се налага, но на нас ни звучи малко нехигиенично. Съветваме Ви да ограничите употребата на дезинфектант и да мажете ръцете си с крем след всяко миене.

7. Прекалено много химия

Друг грях за кожата е да използвате прекалено много химикали в ежедневната грижа за кожата. Вижте какво съдържат продуктите ви и какъв е ефектът им. Избягвайте ежедневна употреба на субстанции с агресивни и изсушаващи компоненти – ако кожата Ви не е мазна, не използвайте продукти, които имат салицилова киселина в състава.

6. Твърде много плаж

Както вече изяснихме, топлината изсушава кожата. Хлорът в басейните и солта в морето „помагат” за допълнителното дехидратиране през лятото. Не ви казваме да спрете да ходите на плаж, просто се грижете за кожата си. Нанасяйте слънцезащитен фактор винаги, не стойте часове наред на слънце и хидратирайте възможно най-често.

5. Остарявате

Понякога истината боли. Но факт е, че кожата ни се променя с годините. С остаряването кожата губи способността да задържа влагата и изтънява.

4. Къпете се с гореща вода

Прекалено топлите душове бързо изсушават кожата. Хладката вода е по-полезна за кожата, защото оставя повече от естествените ѝ овлажнители.

3. Не слагате крем след всеки душ

Има доста варианти и различни овлажняващи продукти за под душа и след него, но за да действат е нужна редовна употреба. От Dama.bg Ви съветваме и да ги редувате, защото когато кожата свикне с някой продукт, ефективността му може да намалее с 30%.

2. Не пиете достатъчно вода

Да, освен вредна, водата е и полезна за кожата, но когато я пиете. За да запазите кожата си еластична и добре хидратирана, пийте по 8 чаши вода на ден. Ако ви идват в повече, можете да приемате дневната доза хидратация с храната си – хапвайте често диня, тиквички, краставици. Храненето с тези продукти кара кожата ви да задържа дори повече вода, отколкото когато я пиете.

1. Не тренирате достатъчно

Тренировки, с които да подобрите вида на тялото и кожата си? Не звучи зле. Според някои специалисти, ако кожата ви е суха, значи не правите достатъчно упражнения. Дерматолози съветват когато времето е подходящо да се разхождате. Дъпбокото дишане по време на йога пък помага за детоксикацията на тялото.