Веганите са хора, които не ядат нищо с животински произход. Не само месо, но и животински продукти като яйца и мляко, например. Много често обаче те твърдят, че имат неоспорими доказателства за това, че техния избор на хранителен режим е единственият правилен.
 
Екипът на Dama.bg  подбра 11 от най-разпространените твърдения, които всъщност са подвеждащи и не съвсем верни. 

 
1. Веганските диети са по-здравословни, заради изключването на животински продукти
Всъщност здравословното във веганските диети идва не от изключването на животинските продукти, а от това, че заедно с тях се изключват и редица други вредни за организма вещества като рафинирана захар и трансмазнини. 
 
2. Наситените мазнини и холестерола са много вредни 
Твърдението, че животинските мазнини предизвикват сърдечни заболявания е мит, според редица научни изследвания. Наситените мазнини и холестеролът всъщност повишават основно т.нар "добър" холестерол, което предпазва от сърдечни заболявания. 
 
3. Само веганската диета води до подобрение при сърдечни заболявания 
Това твърдение е правено основно от двама лекари - д-р Дийн Орниш и д-р Колдуел Еселстин. Но всъщност заедно с веганската диета, пациентите на д-р Орниш са отказали тютюнопушенето, подобрили значително физическата си активност и дори започнали да медитират. 
 
Също така хранителния режим бил по-скоро ниско мазнинна вегетарианска диета. Пациентите на д-р Еселстин (22 участващи в изследването, без наличие на контролна група) пък приемали и високи дози статин, който също е влияел на болестта им. 
 
Така че не можем да приемем твърдението за 100% вярно, тъй като изследванията са твърде оскъдни и включват редица други фактори, влияещи на здравословното състояние, освен диетата. 
 
4. Китайското проучване
Това е един от най-силните аргументи на всеки веган. "Китайското проучване" е книга, написана от биохимика Т.Колин Кемпбъл, в която се твърди, че всички храни от животински произход са основната причина за редица смъртоносни болести. В последствие обаче са направени много други изследвания, опровергаващи твърденията в книгата, като някои дори посочват откровени противоречия дори в резултатите на Кемпбъл.
 
5. Животинските протеини са вредни
Веганите често го споменават, но научните изследвания сочат тъкмо обратното - полезни са, стига да не се прекалява с тях. Те спомагат да се преборим с наднорменото тегло, заздравяват костите, регулират кръвното и понижават симптомите на диабет. 
 
6. Хората не са устроени да се хранят с месо
Много често срещаме и твърдението, че човешкият организъм е устроен да усвоява само храни от растителен произход. Но всъщност хората се хранят с месо от милиони години, дори и в началото да сме били растителноядни, то през годините организмът е еволюирал и адаптирал към месото и животинските продукти. 
 
7. Месото причинява сърдечно-съдови болести, диабет и рак 
Според проучванията необработените месни продукти не носят риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Наблюдава се съвсем малка взаимовръзка между рака и консумацията на месо при мъжете и никаква при жените. Приема се, че не месото е причина за рак, а начинът по който е приготвено - например при пържене се отделят много канцерогенни вещества. 
 
Екипът на Dama.bg ви моли да правите разлика между обработени необработени месни продукти, тъй като научните факти изложени по-горе се отнасят само за необработените. 
 
8. Веганите и вегетарианците живеят по-дълго и шансът да се разболеят от смъртоносно заболяване е по-малък 
Наистина има редица изследвания, които потвърждават това, но има и нещо друго, на което не се обръща чак такова внимание. Като цяло вегетарианците и веганите са по-загрижени за здравословното си състояние и водят по-здравословен начин на живот от много "всеядни" хора. Но ако човек се грижи за здравето си, храни се здравословно, което включва и месо и животински продукти и не прекалява с вредните храни, има всички шансове да живее дълго и да се предпази от опасни заболявания. 
 
9. Ниско-въглехидратната диета ще ви убие 
Едно от най-мащабните изследвания, наречено "А до Я" сравнява резултати от ефекта на нисковъглехидратната диета на Аткинс и нискомазниннгата вегетарианска диета на Орниш при група заткъстели жени в пред-критическа възраст за период от 1 година.
 
Групата, подложена на диетата на Аткинс, свалила повече килограми от тази на Орниш. Този резултат обаче се оказал статистически незначим след 12 месеца. Също така се наблюдавало и значително понижаване на кръвното налягане и триглицеридите, както и увеличение на "добрия" холестерол. 
Е, резултатите са очевидни - нисковъглехидратната диета е по-здравословна от нискомазнинната вегетарианска диета. 
 
10. Има много доказателства за предимствата на веганския хранителен режим 
Обикновено веганите изопачават нещата, твърдейки, че има много научни изследвания, които доказват колко по-полезен е техният хранителен режим. Всъщност има само едно изследване, в което веганският режим е самостоятелна променлива и бива сравнен с хранителния режим, одобрен и препоръчван а диабетиците в Америка. Всички участници са диагностицирани с диабет тип 2 и са наблюдавани в продължение на 74 седмици. 
Важно е да уточним, че и двамата лекари провеждащи изследването са вегани. Оказва се, че веганският хранителен режим има съвсем малки предимства пред този препоръчван за диабетици, който включва месо и животински продукти. 
 
11. Веганството осигурява на организма всички необходими вещества
Много вегани си мислят, че храната, която приемат, може да им осигури всички необходими вещества, но това всъщност не е точно така. Оказва се, че 83% от веганите страдат от дефицит на витамин В12. При тях се наблюдават и занижени нива на Витамин Д, желязо и омега-3 мастни киселини, в сравнение със здравословно хранещите се "всеядни". Очевидно, както всяка диета, която изключва цели групи храни, и тук имаме липса на важни за организма вещества, които могат лесно да се набавят, чрез храната. 
 
Екипът на Dama.bg не цели да подчертае предимствата на един хранителен режим пред друг, защото според нас това е въпрос на личен избор, а просто представя научно установени факти. Храненето определено влияе на здравословното ни състояние, затова е важно да се отнасяме към него с необходимото внимание. Както месото и животинските продукти, така и зеленчуците и останалите растителни продукти носят своите ползи за организма.