Преди време реших да попитам 12 души за най-голямата, според тях, грешка, която човек може да допусне. Предлагам ви най-интересното от техните отговори. Не се учудвайте на странните имена – за да им задам въпросите си, използвах англоезичната платформа Quora. Затова и „анкетираните“ са на различна възраст, от различни националности, различни раси, от различни части на света. Но не това е важното. Важното е, че през всички отговори като тънка червена нишка минава една идея, която ги обединява, свързва, подрежда в своеобразен пъзел. Става дума за идеята, че най-голямата грешка в живота е... Всъщност, по-добре е да разберете сами, нали?

И така, приятели, вижте какво мислят за най-голямата грешка в живота тези 12 души, а след това споделете в коментарите какво мислите и вие самите...

Защото е казано:

Умният се учи от собствените си грешки. Mъдрият се учи от грешките на другите...

1. Нареш Кумар, Индия: Да чакаш

Да чакаш. Винаги да чакаш нещо. Или някого. Чакаш да срещнеш подходящия човек. Чакаш да се дипломираш. Чакаш да си намериш работа. Чакаш да се омъжиш. Чакаш да създадеш деца. Чакаш да бъдеш приет. А годините минават. Докато чакаме, остаряваме. И ни се иска да можехме да започнем отначало. Да живеем истински. Да открием щастието в себе си. Да имаме още време, преди да седнем в люлеещия си стол, за да чакаме... да умрем.
Най-голямата грешка в живота е чакането.

Приятелю, ако искаш да направиш нещо, давай! Не чакай!

„Времето и приливът не чакат никого.“ - Джорфи Чосър

2. Никита Барнауал, Непал: Да не пускаш миналото

Най-голямата грешка, която можеш да допуснеш, е да се държиш за миналото. Да не го оставяш да си тръгне. Негативните мисли и емоции, които миналото ни кара да изпитваме, провалят настоящето ни. Целия ни живот. Прости си, че някога си бил в дадената ситуация и продължи напред.

Времето ти е ограничено. Така че, не стой в капана на нещо, което вече е свършило. Прави нещата, които те карат да се чувстваш щастлив. Бъди своя най-важен приоритет. Грешките се случват. Учи се от тях и давай напред.

Грешките са едни от най-хубавите неща в живота. Те са нашите уроци. Научи се да оставяш нещата и хората да си тръгват от живота ти. Бъди този, който си и казвай това, което мислиш. Имаш само един живот. Наслаждавай му се!

„Понякога толкова дълго се взираме във вратата, която се затваря, че твърде късно виждаме тази, която се е отворила.“ - Александър Бел

3. Джей Бациноти, Италия: Да пропиляваш времето си

Най-голямата грешка е да продължаваш да пилееш времето, което ти е дадено на земята, за да живееш живот, който не харесваш, да правиш неща, които не искаш да правиш, да бъдеш с хора, с които не искаш да бъдеш и да живееш според чуждите разбирания за това какво е правилно, без значение дали това са твоите родители, обществото или който и да било друг. Мисля, че Джордж Карлин е прав, когато казва, че най-голямата ни грешка е да губим времето си с работа, която не харесваме, за да си купим неща, от които не се нуждаем, така че да впечатлим хора, които не харесваме.

Живеем един живот. Нашия живот. И на никого, освен на нас, не му пука истински ще го изживеем ли правилно, или ще го пропилеем. Така че, трябва да ни пука. За нас самите. Трябва да изживеем живота си по възможно най-добрия начин. Защото утре може да ни няма. Така че, както казват римляните: Dum Vivimus Vivimus – Докато сме живи, нека ЖИВЕЕМ!

И трябва да го направим сега. Докато още имаме време. Докато не сме станали твърде стари и твърде слаби. Защото колкото повече остаряваме, толкова по-малко сили ни остават, толкова повече се стеснява светът ни.
Така че, действай! Не се колебай! Не прави компромиси със себе си! Може да не получиш втори шанс... Не забравяй, че всяко нещо, което правиш днес, подготвя живота ти утре.

„По-добре пилей пари, а не време. Винаги можеш да спечелиш още пари.“ - Джордж Адамс

4. Пранав Гоел, Индия: Да не си благодарен за това, което имаш.

Това може да не ти звучи като кой знае колко голяма грешка, но тя е в основата на много други, наистина ГОЛЕМИ грешки:

1. Грешните преценки
Случвало ли ти се е да прекратиш контакта си с добър приятел, обвинявайки го за нещо, без да си прав и много по-късно да си признаеш, че си сбъркал? Просто не си осъзнавал колко хубаво е било, че този човек е бил до теб. Как приятелството му ти е помагало да живееш по-добре. 

Да бъдеш благодарен значи да ОСЪЗНАВАШ всички прекрасни неща, които имаш в живота си.

2. Депресията
Благодарността е най-добрият лек срещу депресията и загубата на мотивация.

3. Гневът
Когато започнеш да изпитваш гняв, спомни си за всички малки неща в живота ти, които те я да се чувстваш щастлив. Бъди сигурен, ще се сетиш за много такива! Помисли си за неща, с които се гордееш.
Това ще успокои ума ти. Ще ти помогне да се свържеш с вътрешния си мир. Ще ти помогне да се пребориш с пристъпа на гняв.

4. Съобразяването 
Спри да се съобразяваш с това какво мислят другите за теб. Спри да се променяш заради тях. Бъди себе си и бъди благодарен, че си такъв, какъвто си.

5. Оплакването
Всички сме склонни да се оплакваме. Вместо да отворим очите си за даровете на живота. И да благодарим!

Отучи се от грешката да си НЕблагодарен. Това ще промени живота ти!

„Благодарността придава смисъл на нашето минало, носи мир в настоящето и създава визия за бъдещето.“ - Мелоди Бийтъл

5. Ауши Мона, Индия: Да не излизаш от зоната си на комфорт

Всяка грешка, която правиш в живота си, е следствие от тази.
Например, замислял ли си се защо не тренираш? Причината е, че мразиш да се потиш, да те боли и да се справяш най-зле от всички. Това те кара се чувстваш некомфортно.

Спомни си както е казал Марк Твен: ще съжаляваш най-много за нещата, които си искал да направиш, но никога не си направил.

Стани и направи нещо, което те изважда от зоната ти на комфорт.

„Животът започва там, където свършва зоната ти на комфорт.“ - Нийл Доналд Уолш

6. Сантош Малади, Индия: Топ 10

1. Да се опитваш да угодиш на всички.
2. Да взимаш решения срещу себе си заради някой друг.
3. Да не се научиш да казваш НЕ.
4. Да се сравняваш с другите, когато си поставяш цели в живота.
5. Да смяташ, че мнението на другите за теб е по-важно от собственото ти.
6. Да се примиряваш с поражението.
7. Да подценяваш противниците си.
8. Да нарушаваш обещанията, които си дал.
9. Да не пазиш тайна.
10. Да не си лоялен във взаимоотношенията си с другите.

„Ако животът ти е скучен и нещастен, защото си позволил на майка си, баща си, учителя си или някой по телевизията да ти казва какво да правиш, значи си го заслужаваш.“ - Франк Запа

7. Амриша Вохра, Индия: Грешните хора

Да отдаваш вниманието и времето си на хора, които не го заслужават, докато игнорираш тези, които наистина те обичат и ги е грижа за теб.

„Най-тежко е да съжаляваш не за грешките си, а за правилните неща, които си направил за грешните хора.“ - Неизвестен автор

8. Карл Густав, Германия: Да играеш „на сигурно“

Най-голямата грешка е да не рискуваш, да играеш „на сигурно“, да се опитваш да се застраховаш. Ако просто се осмелиш да тръгнеш на пътешествието, наречено живот, може би ще стигнеш до неподозирани върхове, ще изкачиш високи планини, ще видиш гледки,каквито не си и сънувал. Е, няма да е лесно. Много пъти може би ще се изгубиш. Ще падаш. Ще се удряш. Ще се отчайваш. Ще те боли. Но накрая ще можеш да кажеш: „Заслужаваше се. Заслужаваше си риска. Смелостта. И лудостта."

„Законите на природата неизменно повеляват, че, който не рискува, не може да спечели.“ - Джон Пол Джоунс

9. Анируд Анупама, Индия: Да се страхуваш, че ще сгрешиш

Най-голямата грешка е да се страхуваш, че ще направиш грешка. Грешката не е нищо повече от подарък, „опакован“ във време. Просто трябва да свалиш опаковката и да видиш какво се крие под нея. Това значи да пораснеш. И след това да продължиш.

“Прекалено много от нас не изживяваме мечтите си, защото сме прекалено заети да изживяваме страховете си.“ - Лес Браун

10. Хенри Фостър, САЩ: Да забравиш да дишаш

Буквално и метафорично. Дишай.
Животът никога не е лесен. Ще имаш семейни проблеми, служебни проблеми, лични проблеми. В някакъв момент можеш да се изгубиш. Да не знаеш кой си и къде си. Животът е серия от изпитания, които изпробват физическата и менталната ти издръжливост. И когато поредното изпитание дойде, е време да спреш, да се отпуснеш и да просто да дишаш.
Дишай, медитирай, фокусирай се и успокой съзнанието си.
В противен случай не ти ще владееш живота си, а животът ще владее теб.

„Дишай. Отпусни се. И не забравяй, че настоящият момент е единственото, което имаш със сигурност.“ - Опра Уинфри

11. Снеха Парек, Индия: Да не харесваш себе си

Често копираме другите – целите им, страстите им, начина им живот. Опитваме се да бъдем тези хора. Мислим си, че така ще бъдем по-щастливи. Кариерата, която имат, става кариерата, която искаме за себе си. Връзката, която те имат, става връзката, която искаме за себе си. Забавленията, които имат, стават забавленията, които искаме за себе си.

А защо е нужно да ги копираме? Отговорът е ясен – защото харесваме тях. И не харесваме себе си.

Те може би наистина са много добри в това, което правят. Може би наистина са щастливи. Но това не значи, че ние, на тяхно място, ще бъдем. Всяка душевност е различна. Всяко сърце се нуждае от различни неща. Всяко щастие има различни измерения. Вместо да се опитваш да „имитираш“ чужд живот, задай си въпроса „Какво ме прави щастлив?“. Какво искаш? За какво мечтаеш? После се запитай в какво си добър. Към какво те влече сърцето ти? Каква е твоята страст?

Вярвай в себе си и в потенциала, който носиш. Ти си достатъчно интересен. По-интересен от всички останали. И такъв може да е и животът ти. Стига да се осмелиш да го живееш. Без да го подменяш.

Приеми се. Научи се да се харесваш. Повярвай в себе си.

„Не можеш да експериментираш, ако копираш нещо старо. А ако не експериментираш, няма да откриеш нищо ново.“ - Трей Паркър

12. Стефан Пап, Австрия: Да НЕ живееш

Най-голямата грешка е да не живееш собствения си живот, да остарееш и да осъзнаеш, че вече е твърде късно, за да промениш, каквото и да е.
Познавам много хора, които работят здравата. Вече направиха достатъчно пари, но въпреки това продължават да работят на все такива високи обороти, вместо да се насладят на живота. И когато се пенсионират, внезапно ще видят как живеят всички останали. Може би другите ще имат по-малки коли и по-малки къщи, но те ще са видели света, ще са се срещали с хора, ще са правили повече секс, ще са се наслаждавали по-пълноценно на живота си...
Така че, най-голямата грешка е да правиш това, което си мислиш, че „трябва“, а не това, което те прави щастлив.

"Щастието не е нещо, което отлагаш за бъдещето. Щастието изисква да се гради в настоящето." - Джим Рон

***

И така, да се върнем на идеята, за която говорихме в началото. Идеята, която обединява всички отговори. И която можем да обединим в едно изречение:

Най-голямата грешка, която човек може да направи, е... да НЕ живее.

Да не живее собствения си живот. Да не следва собствените си правила. Да не се бори за собствените си мечти. Да не бъде себе си. Да не вярва в себе си. Да не обича себе си...

Ще завърша с един цитат на Такър Макс:

„Единственият начин да се чувстваш добре в кожата си е да бъдеш верен на себе си. Единственият начин да живееш живота, който искаш, е да правиш нещата, които искаш, и да бъдеш човека, който искаш, без значение какъв е този човек, без значение одобряват ли го другите, без значение вписва ли се в „общността“. Това е единственият начин да си щастлив. И единственият начин да живееш.“

Научи се да се оглеждаш първо в собствените си очи, после в тези на другите.
Научи се да чуваш собствения си глас, после този на другите.
Научи се да вярваш в собствените си мечти, после в тези на другите.

Научи се да приемаш, да подкрепяш, да харесваш човека,... коГОто виждаш в огледалото!