Притесняваш ли се, че кожата ти изглежда по-отпусната и бледа, отколкото би трябвало? Ето ти 12 начина да намалиш бръчките - като започнеш сега!

 

Експертите твърдят, че много жени губят битката с бръчките, наблюдавайки безпомощно как блясъкът на младостта си отива. Това е така, защото много хора смятат, че стареенето на кожата е неизбежно и няма как да изглеждат по-млади. Това обаче не е така?

Как да намалим бръчките?

  • Предпазвай се от слънцето: То е №1 сред причините за появата на бръчките. За да избегнеш това, използвай слънцезащитни кремове целогодишно. Те ще те предпазят от рак на кожата, както и ще предотвратят появата на бръчки.
  • Спри цигарите: Повечето изследвания потвърждават, че цигареният дим състарява кожата, като освобождава ензим, който разгражда важните компоненти в кожата - като колаген и еластин. Кожата на пушачите е до 40% по-тънка и отпусната, отколкото на непушачите.
  • Спи достатъчно: Дерматолозите са категорични, че липсата на сън е най-големият враг на красотата. Когато организмът не получава достатъчно сън, той произвежда повече кортизол - хормон, който разгражда клетките на кожата. Ако искаш да изглеждаш млада и красива, трябва да си осигуриш пълноценна почивка. Това ще доведе до по-високото производство на човешкия хормон на растежа, който прави кожата по-дебела, еластична и здрава. 
  • Спи по гръб: Американската академия по дерматология предупреждава, че спането на една страна увеличава бръчките по бузите и брадичката. Спането по корем пък води до бръчки на челото. Тези линии не изчезват, а се задълбочават с времето.
  • Носи слънчеви очила и диоптрични - при нужда: Слънчевите очила защитават кожата около очите от увреждане, когато си навън. Ако се налага да носиш очила за четене, но не го правиш, също увеличаваш риска от образуване на бръчки заради присвиването на очите.
  • Яж повече риба - особено сьомга: Рибата е чудесен източник на протеин - един от най-градивните елементи на кожата. Протеинът също така е източник на есенциални мастни киселини, известни като омега-3. Незаменимите мастни киселини подхранват кожата и я предпазват от бръчки.
  • Яж повече соя: Проучванията показват, че някои свойства на соята могат да защитят кожата от фотостареене. Добавка на соева основа - с включени рибен протеин, екстракти от бял чай, гроздови семки, домати и витамини, подобряват вида на кожата, изглаждат бръчките след няколко месеца употреба.
  • Пий какао: Какаото съдържа високи нива на две диетични флаваноли (epicatchin и catechin), които защитават кожата от вредното въздействие на слънцето, подобряват обновяването на клетките и я овлажняват.
  • Яж повече плодове и зеленчуци: Ключът към младата кожа се крие в антиоксидантите. Тези съединения се борят с щетите, причинени от свободните радикали, което от своя страна прави кожата по-млада и блестяща.
  • Използвай овлажнители: Не пренебрегвай силата на овлажнителите. Те минимизират фините бръчки и ги правят по-малко забележими.
  • Не прекалявай с миенето на лицето: Чешмяната вода отнема естествените защитни масла и влага на кожата, които я предпазват от бръчки. Твърде честото миене прави кожата суха и податлива на бръчки.
  • Алфа-хидрокси киселини: Тези природни киселини намаляват появата на фини линии и бръчки, премахват горния слой мъртви клетки и стимулират производството на колаген.

Ежедневните грижи за кожата трябва да бъдат щадящи и последователни, така че тя да не губи влажността и еластичността си.