„Отнасяйте се към себе си, сякаш сте някой необяснимо ценен човек за вас.“

Живеете ли с непрекъснатото шумолене на критичен глас в главата ви? Знаете за какво говоря. Появява се някъде в далечината всеки път, когато правите нещо. Намира вина във всичко – начина, по който изглеждате, как се чувствате, това какъв човек сте. Като досаден бурен се увива около сърцето ви и спира възможността за развитие. Опитвала съм се да се справя с този глас, като се съсредоточа върху него, анализирам го и намирам достатъчно причини да го отпратя някъде много надалеч. Колкото по-силно се опитвах да го отблъсна, толкова по-здраво се вкопчваше той в съзнанието ми, докато накрая не разбрах каква е истината. Този глас просто се опитваше да ме държи в безопасност. В един период смятах, че не съм достатъчно добра и трябва някой да ме направлява. Смятах, че единственият начин да бъда обичана е, ако се вписвам идеално в общоприетите стандарти.

Родих се невинна. Всички сме се родили така. Идваме на тази планета чисти, развълнувани за самите себе си. За съжаление, не отнема много време за повечето от нас да загубят пътя си. Превръщаме любовта към себе си в самокритичност. Има много причини, поради които възприятието ни се изкривява по този начин. Част от загубата на любов към самата мен дойде от вечно недоволната ми майка. Една нещастна жена, която всеки ден вадеше на показ моите „грешки“. Пренесох тези мои вярвания и в по-напредналите ми години. С години се опитвах да ги преодолея, докато накрая реших да се примиря и просто да заживея с тях. Казах си, че оставям каквото е необходимо в миналото, променям начина си на мислене и започвам да се обичам. Установих, че не мога да се преборя с несигурностите ми само чрез силата на волята. Но всичко се промени, когато започнах да живея така, сякаш се обичах. Ако нямате това, което е необходимо, за да се заобичайте, поискайте помощ от Вселената и следвайте следващите предложения.

1. Обърнете внимание на начина, по който разговаряте със себе си

Омаловажавате ли се? Когато осъзнах, че съм позволила гласа на майка ми да живее в моята глава се справих с проблема, като се фокусирах върху мисли за окуражаване и себеоценяване.

2. Обърнете внимание на физическото си здраве

Когато не бях в настроение се опитвах просто да избутам и този ден. Ако бях прекалено болна, за да се справя, започвах да се обвинявам, че съм мързелива. Днес се старая да съм убедена, че откликвам на повика на тялото си. Изумена съм колко по-добре се чувствам, когато се грижа за себе си и съм напълно наясно, че това е наистина важно.

3. Планирате ли забавни неща в живота си?

Може да ви се струва много смешно, но хората, които са прекалено строги към себе си, изключително рядко намират време да се забавляват. Щастието и смехът са ключа към това да обичате себе си и да се чувствате добре в кожата си.

4. Отнасяте ли се критично към другите?

Научих, че ако съм прекалено критична към другите, то ще се отнасям по същия начин и към себе си. Ако обърнем горното изказване, то пак ще бъде истина. Колкото по-широко скроена съм към другите човешки същества, толкова по-мила и разбираща ще бъда и към мен самата.

5. Умеете ли да прощавате на другите?

Това може да е трудно, особено когато в картинката присъства умишлено злобно поведение. Научих се да преодолявам презрението и разочарованието, когато осъзнах, че върху себе си прилагам същите стандарти, като върху другите. Най-лесният начин да се справя с подобна ситуация за мен, е да погледна на нещата от по-различна гледна точка. Когато погледнеш по-цялостно на нещата разбираш, че повечето хора правят най-доброто, което могат. Дори когато действията им са насочени към мен, то те не са напълно умишлени. Това, че мисля по този начин, съвсем не означава, че в близост до мен има негативни и злобни хора. Да стоиш настрана от опитите някой да те нарани и засегне е важна част от пътя към това да заобичаш себе си.

6. Вярвате ли на вътрешните си усещания?

Да се доверявате на собствената си преценка е чудесен начин да се „затвърдите“. Отделете необходимото внимание на вътрешния си глас, като просто го забелязвате. Използването на фразата „Аз трябва“ е червен флаг, защото значи, че не слушате това, което ви казва сърцето и вътрешния глас, а се опитвате да се впишете в нечии критерии.

7. Трика с огледалото

Луиз Хей* е известна с идеята и за „трика с огледалото“, която сподели с целия свят. Благодарение на нея, хората по света се научиха да се обичат, като държат огледало в ръцете си, гледат се в очите и казват: „Обичам те. Наистина те обичам.“ Опитайте го, работи.

8. Научете се да приемате любовта на другите

Това предложение звучи лесно, но не е, защото е прието, че ако ние открито заявяваме, че се обичаме, то задължително сме самовлюбени. Когато някой ви направи комплимент или ви подари нещо, бъдете благодарни. Приемете го и кажете искрено „Благодаря.“

9. Бъдете там, където ви оценяват

Позволявайки да бъдете постоянно пренебрегвани, дори по трудно забележим на пръв поглед начин, подхранвате чувството си, че не сте достатъчно добър.

 10. Пишете по десет неща на ден, които оценявате в себе си

Това може да са постижения, налагане на граница или дори колко хубаво изглежда косата ви днес. Няма значение какво е, стига да бъде нещо позитивно – всичко, свързано с вас, си струва да бъде включено в списъка.

11. Не потискайте емоциите си

Когато избутвате емоциите си някъде надълбоко, всъщност вие отхвърляте част от себе си. Позволете им да се покажат на повърхността и да преминат през вас. Колкото повече ги приемете като нещо нормално и като част от вас, толкова по-бързо те ще преминат.

12. Задайте си въпроса: „Какво бих искала да направи някой, който аз обичам в тази ситуация?“ И после го направете.

По никакъв начин не искам да кажа, че съм овладяла напълно всяка точка от списъка. Понякога се връщам назад, започвам да мисля по стария начин, но не оставам там за дълго. Веднага щом усетя, че се подхлъзвам, започвам да работя стъпка по стъпка по точките от списъка по-горе.

Открих, че колкото повече обичам себе си, толкова по-хубави неща ми се случват. Днес, вместо да преследвам някакви материални цели, аз се старая да работя върху себе си. По някакъв необясним начин, това дава богата почва, върху която мечтите ми започват да растат. „Любовта е чудо сама по себе си и когато се обичате, всеки аспект от живота ви ще се подобри.“, казва Луиз Хей. Това изкачване определено се оказа вярно в моя живот. Струва ли си да го опитате и във вашия?

*Луиз Хей е автор на няколко световно признати мотивиращи книги.