Днес жена не е синоним на майка и домакиня, за много дами семейството и децата не са цел номер 1 в живота. На първо място в списъка с приоритети са кариерното и личностно израстване. Естествено, всеки има свои представи за успех и щастие, но има няколко неща, които обединяват успелите жени.


1. Вършат всичко със страст

За постигането на успех е нужно да вършим нещата с любов. В противен случай се губи мотивацията за израстване, учене на нови неща, губи се творческият дух и иновативността. Но, ако вършим нещо със страст и отдаденост, времето, отделено за него, ще бъде много по-продуктивно.


2. Не очакват перфектното – нито от себе си, нито от другите

Проучванията доказват, че опитите ни да бъдем "перфектни" или всичко около нас да е перфектно водят единствено до тъга и нещастие. Успелите жени знаят, че не могат да бъдат добри във всичко през цялото време. Да се преборим с манията да бъдем винаги перфектни ще ни позволи да насочим вниманието си към уменията, способностите си, и това, което ни прави щастливи, а и ще се погрижим за психичното си състояние.

"Всички ние, ако имаме късмет, ще получим нашия шанс да оставим следа в света, но не трябва толкова отчаяно да се стремим да бъдем перфектни. Така че не се опитвайте да бъдете Жена-чудо, по-добре мислете какво е чудесно за вас. И тогава смело, дръзко и жизнерадостно оставете всичко останало зад гърба си", съветва Дебора Спар, президент на Baranrd College.


3. Често те стават шефовете

Много успели жени знаят, че когато си шеф, ти определяш правилата. Издигането в кариерата е власт, а властта означава да създаваш свои собствени правила и подходящата работна атмосфера за себе си и за служителите си.

"Колкото повече се издигаш във фирмената йерархия, толкова по-лесно става. Истината е, че имаш повече контрол", споделя главният редактор на Cosmopolitan Джоана Колс.


4. Или ще се омъжиш за когото трябва, или няма да го правиш изобщо

Успелите хора се ръководят от поговорката „по-добре сам, от колкото зле придружен”. Те знаят стойността на добрата връзка, както и това, че за да бъдеш успешен, трябва да бъдеш подкрепян от любимия човек. Ако това не се случва, те просто остават сами. Все пак жени като Опра Уинфри, Кондолиза Райс и Даян Кийтън доказват, че можеш да се справиш много добре в живота и без да си омъжена. 



5. Те вярват, че ще успеят

Едно от най-важните неща, за да постигнеш успех, е да вярваш в него. Независимо колко налудничава е идеята ти, ти трябва да имаш самочувствието и визията за успеха си. Трябва да виждаш успеха си, а не да се надяваш да го постигнеш. Това е ключът.


6. Не се страхуват да поемат рискове

В зоната на комфорт нищо не расте. Поемането на рискове е ключово при постигането на успех. Успелите жени знаят, че не решенията „на сигурно” водят до успех, а умението да поемаш премерени рискове.

"Всички жени трябва по-често да си задават въпроса: "Какво бих направила, ако не се страхувах?" - това е препоръката на авторката на бестселъри Шерил Сандберг


7. Знаят, че успехът и провалът вървят ръка за ръка

Успешните жени знаят, че провалът не е обратното на успеха, а градивен елемент по пътя към него. Знаят, че понякога, за да изкачиш следващото стъпало по стълбичката, трябва да претърпиш провал. Това, което ги прави успешни, е, че при провал се учат от грешките си, стават и продължават напред. Ето и пример - 12 издателства отхвърлят ръкописа на "Хари Потър", но това не спира Дж.К.Роулинг да продължи да опитва.


8. Те се грижат за физическото си състояние 

Жените, които постигат успех в живота си, знаят стойността на редовните тренировки. Те не го правят, за да бъдат слаби, а за да бъдат здрави. Защото знаят, че редовното спортуване освобождава от стреса, засилва енергията и повишава нивото на енрофин.

"Сутрешният ми джогинг е времето, в което съзнанието ми е най-чисто, това е моментът, в който мога да подредя и премисля какво ще се случи през деня", казва Джесика Херин, основател на Stella and Dot.


9. Те знаят, че списъкът със задачи никога няма да бъде завършен... и нямат нищо против това 

Понякога сме много по-продуктивни, когато приемем факта, че не можем да свършим всичко, което сме си наумили. Да се научим да оставяме някои задачи и цели незавършени е трудно, но освобождаващо.


10. Те планират и личното си време

Голяма част от жените поставят по-висок приоритет на домашните си задължения, пред грижата за себе си. Успелите жени знаят, че трябва свободното им време също да бъде добре планирано, така както срещите, събитията и останалите задължения. Важно е да планираме собствените си забавления като разходка, маникюр, излизане за по коктейл, за да можем да им отделим нужното време, а още по-важно е никога да не отменяме такова събитие.

"Това, което открих, е, че ако аз буквално не си запиша ходенето на маникюр или срещата с приятелки в бележника, те никога няма да се състоят. Задължително трябва да ги имам в графика си. Така буквално каня себе си да отида на маникюр", споделя Мери Кейт МакГрат, главен редактор на PureWow.


11. Знаят как да създават нови приятелства и да ги задържат

Да бъдеш заобиколен с хора, които те подкрепят, е основен ключ към успеха. Да запазиш приятелствата си и да създаваш нови на всяко място, на което работиш, е много важно за развитието ти - сега и в бъдеще.


12. Те показват благодарността си на хората около себе си

Никоя жена не е отгледала успеха си във вакуум. Той силно се повлиява от обкръжението й, от хората, които я подкрепят вкъщи или на работа. Успелите жени ценят подкрепата на близките си и знаят как да покажат своята признателност. Това ги прави не само по-добри хора, но и заздравява връзките им с близки и подчинени.