Винаги е било добре да излизате с партньор, който се грижи не само за външността си, но и за ума си. Сигурно се сещате за крилатата фраза на режисьора Джон Уотърс, който казва: „Ако отида в дома на някого на гости и той не разполага с никакви книги, не си лягам с него". Отличен съвет, който не е бива никога да се пренебрегва. Защото няма нищо по-секси от партньор, който чете ...

Когато се запознах със съпруга си, първото нещо, което ми направи впечатление в него (бях в дома му), бе голямата му библиотека. Признавам, че тогава се пошегувах с него по темата. И днес малко съжалявам за тесногръдата си проява. Той успя да ме убеди, че един четящ мъж е много добра компания и никога не можеш да скучаеш с него.

Ето още 12 причини да излизате с четящ мъж:

1. Той знае как да прекарва времето си сам много добре. Хората, които четат, могат да се забавляват с часове без теб. Да, може да бъдете игнорирани в продължение на няколко дни, когато новият роман от поредицата „Огън и лед” излиза, но човек, който може да прекара деня си само с една книга, няма да се разстрои, когато се върнете късно от работа или „съвещание” с момичетата.

2. Той е съпричастен. Проучванията показват, че хората, които четат художествена литература са особено съпричастни към другите. Читателите имат способността да се поставят на мястото на всеки герой. Когато четете, сте постоянно състояние на съпричастност и се опитвате да разберете защо героят действа по определен начин. Това е особено полезно в една връзка – да се поставите в чужда кожа и да разберете мотивите на партньора си.

3. Той притежава критично мислене. С него можете да говорите и обсъждате трудни решение, които се налага да вземете и винаги ще ви помогне в разнищването на някой ребус. Хората, които четат, имат по-силни аналитични умения, така че един читател ще бъде далеч по-добре подготвен да се оцени ситуацията и да намерим правилното решение за изход от нея.

4. Той има чувство за перспектива. Неприятно е да си имате работа с някой, който живее в своя малък свят и трудно приема реалността. С четящ партньор имате до себе си човек, който винаги е готов да погледне по-далеч от носа си и предубежденията.

5. Той се забавлява толкова лесно. За него няма нищо по-приятно да се зарови в книжарница или в някоя от онези сергии за стари книги. Всичко, от което има нужда за да подобри настроението си, е една хубава книга.

6. Той ще ви научи на много нови неща. Читателите натрупват в главата си много случайни факти, които понякога ни вадят от нелепи ситуации. Ако имат проблем, първият начин, за да започнат да го решават е да прочетат книга за него.

7. Той е любопитен. Ако не искате да попадате в плен на скуката и еднообразието, то хванете се с някой с голяма любознателност. С него винаги може да се опитват нови неща, за които е чел в последната си книга.

8. Той е може да бъде добър слушател. Всеки, който може да прекара часове в четене на историите на някой друг, ще бъде също толкова се интересуват от това, което имате да му кажете.

9. Изключително лесно е да му купите подарък. Ако не можете да изберете подходящата книга – подарете му ваучер, за да си я хареса сам. През годините това ме е спасявало от неудобно и дълго обикаляне на магазини стотици пъти. При това книгите далеч не са толкова скъпи колкото последен модел Плейстейшън.

10. Той има памет за подробности. Любимото ви питие? Рождения ден на майка ви? Годишнините… Четенето подобрява паметта и това е полезно за отношенията между двама партньори. Може да сте сигурни, че няма да пропусне възможността да ви напомни някое прегрешение, но също така едва ли ще забрави вашите мили жестове към него.

11. Той живее активно. Кората, които четат са много по-склонни да поемат живота си в ръце. Те гласуват, интересуват се от живота около тях, имат мнение и го отстояват.Четящите хора посещават културни събития и са по-ангажирани в обществените процеси. Близостта с такъв човек ще подобри и вашите социални контакти.

12. Не внася храна в леглото, но носи любимата си книга. Той най-вероятно ще ви насърчи да четете и вие, което ще е изключително полезно за културата ви. А и е далеч по-приятно да разлистите някой роман, то това да цъкате в интернет до среднощ.