"Повечето хора извън България нямат представа колко разнообразна и красива страна е тя. Самият аз снимах там в продължение на 6 седмици и повярвайте ми бях толкова впечатлен, че се преместих там за повече от 6 месеца. Ето и 12-те причини, които ме накараха да остана и с чиято помощ искам да убедя и вас следващото ви пътуване да бъде именно в България." - С тези думи Стив Ханиш приканва читателите на back-packer.org да посетят страната ни. Ето и неговите причини:

1. Хората са прекрасни!

Срещнах много прекрасни хора в България! Макар и българският език да не е широко известен, за да се справите с езиковата бариера, няма да ви бъдат нужни часове наред, прекарани над речниците. Хората за изключително възпитани, мили и сърдечни. А попадането в най-различни смешни ситуации са само част от вашето приключение по български. Веднага след като ви поканят на по чашка домашна ракия, ще разберете, че бариера всъщност няма.

2. Храната е толкова вкусна...

Местната кухня е удивително добра: тя е смесица от славянски, гръцки и ориенталски ястия, така че подгответе се за меню, което няма край. Изборът ви ще бъде труден, което е още една причина да резервирате самолетния си билет веднага!

3. Смесица от различни стилове

В София можете да намерите много реликви от минали времена, култури и архитектурни стилове. Нека си го кажем: Източна Европа винаги е била част от комунистическите стереотипи – столицата София е пример за старата архитектура, така отличителните бетонни постройки и едновременно с това модерни сгради, които образуват интересна смесица от стилове. Всяка част от нея разказва различна история!

4. Страна, пълна с история

Всяко едно кътче от тази прекрасна страна е пълно с история. Магията на тази земя, съществуваща от 7 в.пр.н.е., е навсякъде, като тръгнеш от Рилския манастир, през Белоградчишките скали, стотиците пещери, удивителните Седем рилски езера, та до Черноморието. Пловдив пък е един от най-старите градове в Европа, като според някои източници той е посочен и като най-старият изобщо съществуващ град...

5. Спиращи дъха пейзажи

Природата на България е идеална за походи, разходки и най-вече възхищение към тази панорамна гледка, която е пред очите ти! Като тръгнеш от някоя от обаятелните и заснежени планини, през поречията на буйните реки и стигнеш до красивите и девствени крайбрежни морски брегове на юг. Единственото, което не трябва да забравяш, е туристическата си екипировка и усмивката! В някои от по-големите градове като София, Бургас, Пловдив и Варна име целодневни обиколки, които ще те запознаят в детайли с историята и най-интересните му факти.

6. Всичко е толкова евтино

Не обичам да наричам България „евтина“ страна, но държа да подчертая, че за много малко пари, можете да получите наистина качествено обслужване. Така например една стая в международен 4-звезден хотел ще ви струва по-малко от 50 €, такситата в София са между 3-5 €, а за вкусна храна ще са ви необходими не повече от 10 €.

7. Пълен релакс

Наличието на множество минерални и лечебни извори прави България една от най-популярните СПА и Wellness дестинации не само в Европа, но и в света. Повечето от хотелите разполагат с луксозни СПА центрове, със сауна, джакузи и професионалисти, които ще ви направят така любимия ми масаж с мед, който силно препоръчвам!

8. Перфектно географско положение

В рамките на Европа България е може би най-добре позиционираната страна, която предлага много възможности за нискотарифен превоз до някои от топ дестинациите на стария континент като Лондон, Манчестър, Единбург, Берлин, Рим, Барселона, Амстердам. Билетите са на цени под 50 €, с предварителна резeрвация, а времето за пътуване е между 2 и 4 часа.

9. България е чудесна зимна дестинация

Никога не съм и предполагал, че в малка страна като България има повече от 200 км ски писти, че най-големият курорт Банско е домакин на няколко първенства на световно ниво, а също и че София има в „задния си двор“ малка ски зона – Витоша! Удивително, нали!

10. София е истинска европейска столица

София е чудесна дестинация за почивка през уикенда: има готини барове, страхотна улична култура от артисти, оживен нощен живот и ощe какво ли не... Споменах ли и безплатния Wi-Fi, който е почти навсякъде?

11. Пътуване из страната? Никакъв проблем!

Макар България да е една от най-новите членки на ЕС, тя получи невероятна подкрепа по отношение на развитието на инфраструктурата си. През последните няколко години се появиха много нови магистрали, някои от които изцяло завършени, други на финалната права. Вече е напълно възможно да стигнете от София до Черноморието и то само в рамките на по-малко от 4 часа! Един съвет: ако имате възможност, разучете маршрута и задължително посетете прочутия Рилски манастир и Боянската църква!

12. Вино!

Как обичам българските вина! България е една от най-големите страни износителки на тази божествена напитка в света. Лозарството и винопроизводството имат дълга история тук, датираща още от времето на траките. А вината са всепризнати в цял свят. Така че – Наздраве!

Източник: back-packer.org