Късно през нощта е. Чувстваш се наистина убита от умора. Лягаш в леглото и затваряш очи, искаш да се наспиш хубаво. Въртиш се и пробваш всякакви удобни за сън пози, започваш да броиш овце наум. Вече е минал цял час, а още си будна. Чудиш се какво не е наред?

Най-вероятният вариант е да си яла нещо, на което всъщност се дължи настоящото ти будуване. Ако не искаш да те сполети инсомнията, стой далеч от тези 12 храни, които ще ти попречат да получиш пълноценна отмора през нощта:

1. Шоколад

Какаото, от което се прави шоколадът съдържа достатъчно количество кофеин, за да допринесе подобаващо за инсомнията ти. Това е същият стимулант, който през деня подобрява концентрацията ти, притъпява умората и забързва метаболизма – все неща, които далеч не са нужни никому, когато се е засилил към леглото. Черният шоколад съдържа по-голямо количесто какао от по-светлия, което го прави възможно най-лошия избор нощем.
Кофеинът обаче не е единственият проблем. Шоколадът съдържа и друг стимулант – теобромин. Той често причинява сърцебиене и ще направи заспиването доста трудно начинание.

Единственият шоколад, който може да си позволиш вечер, ако искаш да се наспиш, е белият. Той не съдържа теобромин и количеството кофеин в него е от нулево до минимално.

2. Пикантни храни

Храносмилането забавя ход докато спим. Тъй като за тялото се изискват допълнителни усилия, за да успее да преработи пикантните храни, те са несъвместими със съня. В резултат от тях ще се будиш многократно през нощта. Освен това пикантните храни повишават температурата на тялото и то ще изпитва дискомфорт заради непривичното затопляне.

Някои учени дори твърдят, че яденето им няколко часа преди лягане нарушава до такава степен съня, че причинява кошмари, тъй като някои хора са чувствителни към химичния състав на тези ястия. Експертите препоръчват избягването им поне три часа преди сън.

3. Кафе

Тук изненади няма. Зърната на кафето съдържат голямо количество кофеин. Милиони хора всеки ден разчитат на кафето да се събудят сутрин и да ги поддържа енергични през целия ден. В САЩ 50% от населението или 150 млн. американци пият средно по три чаши от напитката дневно.

Кофеинът стимулира централната нервна система. Той блокира произвеждането на веществата в мозъка, предизвикващи сън, като в същото време стимулира произвеждането на адреналин. Отнема около 12 часа на тялото да се освободи от кофеина, който се съдържа в една чаша кафе.
Естествено организмите са с различна чувствителност, но за повечето хора шест чаши кафи ще предоставят на тялото достатъчно кофеин, за да останат будни цяла нощ.

4. Алкохол

Обръщането на 1-2 бири или чаши вино вечер със сигурност ще ти помогне да заспиш още като помиришеш възглавницата. Поради тази причина много хора погрешно вярват, че алкохолът спомага за добрия сън, но всъщност много проучвания са показали, че той причинява чести събуждания през нощта и понижава значително качеството на почивката.

Той нарушава нормалното дишане по време на сън, както и фазата, която се нарича „бързо движение на очите”. Тя е силно свързана с мозъчната дейност и ако не е качествена, резултатът е лоша концентрация и памет, кисело настроение и чувство за стрес на следващия ден.

5. Мазни храни

Бургер с пържени картофи може и да звучи неустоимо за вечеря, но вероятността после да се въртиш в леглото, е почти 100%. Според проучвания мазните храни карат хората да се чувстват сънени през деня. Според някои учени това се дължи на невротрансмитера орексин, който регулира събуждането и липсата му в организма е сред главните причини за нарколепсията. При изследване с плъхове резултатите са показали, че когато се хранят редовно с мазни храни, това намалява чувствителността им към орексин и съответно нарушава съня.

6. Червено месо

Някои храни като млякото, фъстъченото масло и сиренето съдържат полезни количества протеин, които спомагат за добрия сън. В съчетание с карбохидрати резултатите са още по-добри. Червеното месо обаче е твърде богато на протеини и макар да е препоръчително, когато искаш да отслабнеш, ако не е в съчетание с карбохидрати вечер, може да те накара да се чувстваш издута и да наруши съня ти.

Това се дължи на факта, че организмът преработва протеинът по-бавно, както и на съдържащата се в него аминокиселина тирозин, която стимулира мозъка и ще те държи будна.

7. Зърнени храни (Cereals)

Зърнените храни се хапват традиционно на закуска, но има хора, които ги обичат и в по-късните часове на денонощието. Принципно някои от тях спомагат за добрия сън в комбинация с мляко, но не всички. Повечето от видовете, които се продават на пазара, съдържат голямо количество захар, а тя, както всички добре знаем повишава нивата на кръвната захар. Този фактор ще скъси значително съня ти и ще влоши качеството му.

8. Зеленчуци и плодове

Общоприето убеждение е, че зеленчуците са стопроцентово полезни, но това не важи за всички, особено по отношение на съня. Пример са броколи и карфиол, които се смилат бавно. Те съдържат триптофан – същата аминокиселина в протеиновите храни, която регулира съня, като засилва произвеждането на хормона серотонин.

Организмът се справя по-бавно също с целина, зеле, салата, боб и бели гъби. Добре е да се избягват и доматите, както и всичките им производни продукти.

9. Десерти

Всички сме наясно, че торти, бисквити и сладолед изпълват организма с енергия и поради тази причина могат да ти попречат да заспиш часове наред. И това не се отнася само за вечерта - консумирането на големи количества захар, по което и да е време на деня, може да завърши с инсомния.

10. Джънк

Във всичките си форми, джънкът е с високо съдържание на мазнини или захар. Тези храни традиционно се свързват с наднорменото тегло, което важи още повече, ако се консумират вечер. Това се дължи на факта, че тялото задържа повече мазнините по време на сън, когато си неактивна. След като качиш няколко килца, това ще се отрази зле на съня ти през нощта, защото хората с наднормено тегло имат проблеми с дишането, а това от своя страна влошава качеството на почивката им през нощта.

11. Вода

Абсурдно, нали? Как е възможно водата, която е толкова важна за организма ни, да вреди на съня?

Тя действително е жизненоважна за хидратацията на тялото и още един куп неща. Ако прекалим преди лягане обаче, ще трябва да правим непрекъснато разходки до тоалетната и ще се будим. Вярно е, че метаболизмът се забавя през нощта, но със сигурност не спира напълно.

12. Газирани напитки

Газираните напитки влияят зле на съня поради няколко причини. Те са киселини, съдържат голямо количество захар, често и кофеин, и аспартам, и са си един вид джънк, но в течен вариант. Тоест те дразнят стомаха и в същото време те пренасищат със захар и кофеин.

От друга страна изкуственият подсладител аспартам съдържа около 50% фенилаланин – вещество, което има пряка връзка със заболяванията, характеризиращи се с нарушен сън.