Днес една от най-големите световни забележителности – Айфеловата кула в Париж, отбелязва своята 126-годишнина от официалното си откриване. Представяме ви 13 факта за нея, които може би никога не сте чували:

1. Айфеловата кула не е плод на въображението на Густав Айфел, смятан за неин създател. Всъщност хората, проектирали известната сграда, са неговите близки приятели инженери Морис Кьохлен и Емил Нугие.

2. Айфеловата кула в числа: 300 работника, 50 инженери и дизайнери, създали над 5 300 чертежа, над 2 500 000 нита, използвани за сглобяването на 18 038 части, 10 100 тона маса, 324 м височина, 400 л. концентриран препарат за почистване ежегодно, 100 вида ел. крушки, чиито общ брой надхвърля 20 000, 100 камери, 7.8 млн. kWh електроенергия годишно потребление,

3. Кулата е построена като символ на съвременната наука, като първоначално е била изградена за Световното изложение в Париж през 1889 г. Намерението е било след като то свърши, тя да бъде премахната.

4. По време на изграждането й, Айфеловата кула е смятана за най-високата сграда в света. Това е неоспорим факт до 1930 г., когато в Ню Йорк е построен Крайслер Билдинг. През 1957 г. е поставена телевизионна кула на върха на парижкото чудо, която увеличава височината й на 320,75 m.

5. Кулата е осветена на 31 март 1889 г., като по това време асансьорите не работели и се налагало посетителите да изкачват 1792-те стъпала до върха й пеша. Едва на 26 май лифтовете влезли в експлоатация.

6. В началото парижани мразели Айфеловата кула. Вестниците получавали десетки, дори стотици гневни писма на ден, в които пишело, че кулата не се вписва в цялостната визия и усещане на града. Сред тях били Ги дьо Мопасан, Александър Дюма-син, Шарл Гарние и Франсоа Копе. Въпреки това, по-късно Ги дьо Мопасан редовно започнал да се храни в ресторанта на първия етаж. На въпроса защо го прави, след като не му харесва кулата, той отговарял: „Това е единственото място в целия огромен Париж, откъдето тя не може да се види“.

7. Кулата променя височината си през различните сезони. Разликата е около 15 см, тъй като през зимата стоманата намалява обема си от ниските температури, а през лятото се разширява.

8. През 1906 г. на нея се помещава първата радиостанция. На 12 януари 1908 г. от Айфеловата кула е излъчено първото радиосъобщение на голямо разстояние.

9. Айфеловата кула оцелява след пожар, разярил се на върха й точно на 3 януари 1956 г.

10. Кулата не е боядисана в един единствен цвят. За да противодейства на атмосферната перспектива, тя е боядисана в по-тъмен цвят отгоре и по-светли нюанси към основата й. През годините цветовете й са били сменяни няколко пъти: отначало е била в кафяво-червено, след това бежово-жълта, докато най-накрая става бронзова.

11. На всеки 7 години, Айфеловата кула се пребоядисва с 50 до 60 тона боя. Те са необходими заради натрупващите се слоеве ръжда.

12. Айфеловата кула не е просто туристическа атракция. В нея се помещават редакция на вестник, научна лаборатория, театър, а по време на зимния сезон, първото ниво се превръща в ледена пързалка.

13. Айфеловата кула е най-посещаваната забележителност в света. Ежегодно тя привлича около 7 милиона посетители, като 85% от тях са чужденци.

Източник: Businessinsider