Бях организирана. Бях точна. Правех си списъци и изпълнявах задачи. След това се появиха децата ми. Не мога да си поема въздух и да се върна във форма. Продължавам да се самоуспокоявам, че в един момент ще намеря повече време, ще имам повече време и търпение. Лъжа себе си, за да се почувствам по-добре. Лъжа и децата си, съпруга си, приятелите си, шефа ми и разни случайносрещнати хора в супермаркета. Не лъжа за важни неща - само дребни невинни лъжи, за да успявам да се справям с обърканото си и доста ангажирано ежедневие. Ето 13 примера за моите лъжи:

1. „Щях да свърша това”

„Това” може да бъде почти всичко – може да е готвене, миене на съдовете, душ, пазар, да напиша мейл... Списъкът е безкраен.

2. „Обещавам да съм навреме”

Имах такова намерение, кълна се. Но излъгах. Никога не съм навреме.

3. „Ще отида до магазина по-късно”

По-късно може да означава след час, но най-вероятно имам предвид, че ще отида на пазар когато в хладилника остане само 1 морковче и парче мухлясал хляб. 

4. „Да, видях те”

Имам само 2 очи и не мога да гледам повече от 1 дете в един и същи момент. Естествено, че лъжа, когато децата ме питат „Мамо, видя ли ме когато...”.

5. „Ще го изпера”

Обикновено пускам поне 3 перални дневно. Рано или късно, тениската ти ще бъде изпрана. И ако ти трябва спешно... Ами научи се да переш.

6. „Будна съм”

Ако седна за повече от 3 минути, твърде възможно е да си затворя очите. Това не означава, че спя. Просто оставям горките си преуморени очи... да си починат.

7. „Чух те!”

Може да съм те чула, може и да не съм те чула... Не си сигурен, нали?

8. „Помня”

Изобщо не си спомням...

9. „Ще стане по-лесно”

Иска ми се да вярвам, че с порастването на децата, животът ще стане по-лесен. Най-голямото ми дете ще стане на 10 през пролетта. Най-малкото наскоро навърши 5. Засега не става никак по-лесно.

10. „Къщата ще остане чиста днес”

Прекарах деня в прибиране на играчки и храна от пода, пране, миене на съдовете... Да си майка е едно безкрайно чистене... Колкото и да се старая, в края на деня къщата отново е с краката нагоре. Мисля, че живея в мита за Сизиф.

11. „Не успях да намеря кой да гледа децата”

Знам, че в края на седмицата трябва да се видя с приятелките си, но това изисква да се облека в нормални дрехи и след дълга и изморителна седмица... Няма как да стане.

12. „Това ще е първото нещо, което ще направя утре”.

„Първото нещо” никога не е първото нещо. Първото е кафето. Може би след кафето ще свърша „първото нещо”, но шансът е малък. След като забравя да го направя, се връщам на лъжа номер 8 и ще ти кажа, че си спомням за него, но това също е лъжа.

13. „С радост ще помогна”

Ако ме питаш дали мога да ти помогна... и това, с което ще ти помагам е да си дремна, с радост ще ти помогна. Но ако е нещо друго, вероятно ще ти помогна, но няма да е „с радост”.


Автор: Меридит Масони