На света има безброй места, които са толкова красиви, интересни, различни и впечатляващи, че всеки трябва да ги види поне веднъж в живота си. Хората, които обичат да пътуват, се стремят към това, а много от тях го постигат рано или късно. Разбира се, като всяко нещо и пътешествията си имат своите добри и не толкова приятни страни. Екипът на Dama.bg обаче ви съветва да сграбчите всяка възможност за пътуване, която ви предостави животът... и естествено да хвърлите едно око върху нашият списък с 13 неща, за които всеки турист трябва да си дава сметка, преди да тръгне на своята околосветска обиколка. 
 
1. Пътуването е трудно. Ето защо хората обожават да пътуват – трудностите ни помагат да пораснем. Не винаги е лесно - заради това, че хората, с които споделяте хотела, са луди или заради факта, че не разполагате с никакви пари, а ви е обхванала носталгия по дома... каквато и да е причината – заради нея сте там. Тя е част от вашия опит, който е нещо хубаво и ви е необходим.
 
2. Само защото сте вкъщи, не означава, че не сте турист. Пътуването е част от вашата идентичност, то е в сърцето ви. И макар в момента да сте се заседели на едно място, не се безпокойте, отново ще обикаляте света.
 
3. Насладете се на момента. Опитайте да не се фокусирате върху правенето на снимки и разказ за приключението си. Съсредоточете се върху комуникацията с другите туристи наоколо и поемете красотата на мястото, където се намирате. На какво мирише? Каква е енергията на хората? Бъдете свидетели на собственото си приключение.
 
4. Не е нужно да научите местния език за една нощ. Бъдете търпеливи към себе си.
 
5. Не е проблем, ако се отклоните от плана си. Това е целият смисъл на пътуването. Вие си мислите, че ще прекарате 2 седмици тук и 2 седмици там, но животът ви отвежда в друга посока – прегърнете я.
 
6. Вашето семейство и приятели ще си бъдат у дома, когато се завърнете. Ето защо направете нещо единствено за себе си.
 
7. Връзките идват и си отиват. Вашият приятел или приятелка у дома, може и да не ви дочака, но това не трябва да ви тревожи. В случай, че направите грешка по време на пътуването, то това ще е нещо, от което сте се нуждаели. Щом сте по-добре без тях, в живота ви ще се открият много нови романтични възможности.
 
8. Вашият живот ще се промени от този момент нататък. Когато се върнете вкъщи, ще го направите с много по-задълбочен ум, вследствие от вашите преживявания.
 
 
9. Никога не забравяйте значимостта на това да имате съзнание на начинаещ. След известно време, прекарано в пътешествия, може да разсъждавате по определен начин и да постъпвате различно – да си мислите, че знаете всичко за пътуването. Никога не спирайте да опитвате нови неща.
 
10. Никога не разчитайте на мнението на другите. Някои хора обичат да казват, че ще съжалявате, ако не видите или не направите нещо. Само защото сте в Париж не означава, че трябва да посетите Лувъра. Едно пътуване в Англия може да бъде пълноценно и без Уестминстърското абатство. Вслушайте се в себе си и направете това, което вие искате.
 
11. Не сте сами. Може да изглежда така сякаш всеки, когото познавате и обичате, е на другия край на света, но където и да се намирате, там ще е пълно с други туристи и хора, които са приятелски настроени. Не се страхувайте да осъществите комуникация с нови хора, когато сте самотни, те едва ли ще ви отхвърлят – всеки обича да създава нови приятелства.
 
12. Ако беше лесно през цялото време, всеки щеше да го прави.
 
13. Целият живот е пред вас. Не се разочаровайте, че сте посетили малко на брой места досега. Това, че се прибирате у дома, не означава, че никога няма да заминете отново. Когато пътуването е ваша страст, ще намерите начин да се върнете по-бързо, отколкото си мислите.