Известният френски писател Фредерик Бегбеде споделя своето мнение за съвместния възможен и невъзможен живот на мъжа и жената в едно общество.

1. Когато човек е беден, поне си мисли, че мангизите могат да оправят всичко. Ала когато си богат, не можеш да си кажеш, че всичко ще се уреди с още една спортна кола, чифт обуща за дванадесет бона или ако преспиш с още една манекенка. Когато си богат, нямаш вече никакво оправдание. Затова и всички милиардери са на антидепресанти: те не са в състояние да накарат вече никого да мечтае, дори и себе си.

2. От раждането до смъртта животът ни е включен на автопилот и трябва нечовешка смелост, за да промениш курса. На 20 години си въобразявах, че зная всичко за живота. На 30 разбрах, че не зная нищо. Прекарал бях десет години в учене на всичко онова, което в последствие трябва да отучвам.

3. Каква е разликата между това да обичаш и да се преструваш, че обичаш, при положение че успееш да излъжеш самия себе си.

4. Удоволствието си има предимство: за разлика от щастието то съществува.

5. Да заминеш - ето една дума, която твърде рядко бива осъществена на дело.

6. Думите не бива да се мечтаят, а да се живеят.

7. В живота има само една голяма любов, всички преди нея са подготвителен етап, а всички след нея – опит за връщане на изгубеното; голямата любов е сега или никога.

8. Нямаме право да бягаме от щастието. Повечето хора не са имали нашия късмет. Когато им е приятно заедно, не се влюбват. Когато са влюбени, не си пасват в леглото. Или пък когато са добре в леглото, след това нямат какво да си кажат. Ние си имаме всичко, освен че нямаме нищо, понеже не сме заедно.

9. Днес произвеждат мъже, които изпитват огромен страх от самотата. Мъже, които предпочитат да се настанят в обзаведен тристаен апартамент с първата срещната, отколкото да се събудят сами в леглото си. А щом заживеят с нея, упрекват я, че им е отнела свободата.

10. Мъжът е едно ненаситно животно, което се колебае от какво би могло да се лиши. Ако жените бяха по-хитри, щяха непрекъснато да им отказват и по този начин да принуждават мъжете да тичат след тях до живот.

11. За да бъдеш щастлив, се нуждаеш от сигурност, за да си влюбен, се нуждаеш от несигурност.

12. Хората, които се боят от смъртта, са лишени от всякакво любопитство.

13. По какво познава един човек, че е остарял? По това, че му трябват три дни, за да дойде на себе си след запой.

14. В наше време хората, които се занимават с редене на думи, не са смятани за толкова важни, колкото онези, колкото онези, чиито снимки може да се видят по светските страници на списанията.