Мислите ни са част от една перфектно сработена машина, която може да ни издигне до небесата или да ни влачи в калта. Точно ежедневните ни усилия да влезем в една или друга представа за света около нас ни кара да създаваме проблеми там, където ги няма и да виждаме трудности там, където има само възможности.

Психологът д-р Чери Артър-Скот наблюдавал тези чисто човешки слабости и събира 14 правила, с които да подпомогне живота ни. Те са разгледани обстойно в книгата му „Ако животът е игра, това са правилата”. Всяко от тези правила е гаранция за по-успешен живот. Или предупреждение за тези, които не го спазват. 

Сигурна съм, че повечето от тях са ви отдавна известни. Но колко често ги прилагате на практика? Ако желаете вашият живот да стане по-добър, по-богат, по-пълноценен и смислен, достатъчно е само да се придържате към тях всеки ден. Не се отчайвайте, ако се отделите малко, но винаги следвайте основната цел - да знаете добре какво желаете, за да не получите нещо различно от него. 

1. Ще получиш тяло. Можеш да го харесваш или не, но то ще си остане с теб по време на целия ти престой.

2. Ще учиш уроци. Записан си в училището наречено “Живот”.

3. Няма грешки, само уроци. Растежът е процес на опити, грешки и експериментиране. “Провалилите” се експерименти също толкова съществена част от процеса, както и “проработилите” такива.

4. Уроците се повтарят, докато не бъдат научени. Всеки един урок ще ви бъде поднасян в различна форма, докато не го усвоите. След като направите това, преминавате към следващия урок.

5. Ученето на уроци никога не свършва. Няма част от живота, която да не съдържа своите уроци. Ако все още сте живи, това означава, че има още уроци за учене.

6. “Там” няма по-добро място от “тук”. Когато вашето “там” се превърне в “тук”, вие просто ще приемете още едно “там”, което ще изглежда по-добре от последното “тук”.

7. Другите хора са ваши огледала. Не можете да обичате или да мразите нещо в някой друг човек, освен ако то не рефлектира с нещо, което обичате или мразите у себе си.

8. Какво ще направите с живота си зависи единствено от вас. Притежавате всичките ресурси и инструменти, от които се нуждаете. Как ще ги използвате зависи единствено от вас. Изборът е ваш.

9. Отговорите на всички въпроси свързани с живота са вътре във вас. Всичко, от което имате нужда е да гледате, да слушате и да вярвате.

10. Вие винаги получавате това, което искате. Вашето подсъзнание определя какви енергия, опит и хора ще ви заобикалят в живота. Единственият безопасен начин да не получавате неприятности и неприятни изненади е да знаете добре какво искате.

11. Няма правилно или грешно, но има последствия. Да четете морал не помага. Просто давайте най-доброто от себе си.

12. Как ще живеете зависи от вас. Съдбата ви дава платното, а вие избирате какво да нарисувате на него. Ако откажете да го направите, някой друг ще го стори. 

13. Скоро ще забравите всичко това.

14. Винаги може да си го припомните…