Да си родител не е лесно. Вашето мъничко същество може да внесе истински хаос в отношенията с половинката ви. Едно е сигурно: ако положите достатъчно усилия, родителството ще ви накара да израснете емоционално и духовно като двойка. Необходимо е само да не се пускате по течението на ежедневието си и да обърнете внимание на нашите 14 съвета:

1. Не забравяйте, че вие сте родителите

Семейството и приятелите ви със сигурност ще ви дадат десетки съвети относно отглеждането на дете ви. Това обаче е вашето мъниче и вие знаете най-добре от всички от какво се нуждае то. Винаги коментирайте с половинката си бъдещето на своето детенце, както и идеите, които имате за неговото възпитание. Това ще ви спести много скандали и ще ви сплоти.

2. Окуражавайте се 

Родителството е изпълнено с изненади и всеки ден сте изправени пред нова, неочаквана задача. Въпросите, които детенцето ви започва да задава също понякога ще ви оставят безмълвни. Като например: "Защо небето е синьо", "Колко е 200 по 1359?" или пък "Кога ще имам братче?". Затова поставете търпението на първо място в списъка си и винаги отбелязвайте новите постижения на половинката си във възпитанието на вашето детенце.

3. Уважавайте се

И двамата давате възможно най-доброто от себе си. Мъжът ви ще продължава да влага всичко от себе си, ако отбелязвате успехите му като родител. Натъртването на всяка грешка или пък забелязването на липса на самочувствие, ще имат точно обратния ефект.

4. Изучете различията си

Никога не забравяйте, че полюсното мислене не е продуктивно. Не разделяйте света на черно и бяло и имайте предвид, че не във всяка ситуация има правилно и грешно поведение. Винаги има няколко начина, по които да постъпиш по отношение на даден казус, а това е още един способ, по който можете да се учите един от друг.

5. Не играйте игри

Нездравословно е непрекъснато да поставяте на кантар родителските си постижения. Това не е игра и в нея няма победители и победени. И двамата родители са важни за едно дете. Ако имате нужда от повече помощ в отглеждането на вашето мъниче, поискайте я учтиво и с благодарност. 

6. Споделете с партньора си най-големите си страхове

Всеки родител го е страх за детето му. Вероятно е никога преди това да не сте имали тези притеснения и те да са ви изненадали. Ако обаче не ги споделите с половинката си, е много вероятно те да са източник на скрито напрежение в отношенията ви.

7. Отнесете се с уважение към страховете на половинката си

Страхът си е страх, дори за него да няма логично обяснение. Изслушайте партньора си със съчувствие и задавайте адекватни въпроси, докато той разкрива душата си пред вас. Това със сигурност ще му помогне да премахне част от притесненията си.

8. Винаги се отнасяйте с партньора си като с равен по права родител

Понякога майките имат склонността да се държат така сякаш те имат по-голямо право да взимат решенията относно детето си. Изявления като "аз съм го родила и си стоя повече вкъщи с него" ще пробият истинска яма в отношенията с партньора ви и няма да доведат до нищо добро за детенцето ви.

9. Не се стряскайте от промените в поведението на мъжа си

Родитителската роля ще разкрие неподозирани за вас черти от характера на вашия партньор. Не се стряскайте от тях и не ги възприемайте като нещо лошо или негативно. Обсъдете с партньора си нещата, които го притесняват, а не ги таете в себе си.

10. Винаги се фокусирайте първо върху положителните неща

Ще има моменти, в които мъжът ви ще се чувства безсилен. Точно тогава му припомнете всички успехи, които е имал преди това във възпитанието на детенцето ви. Напомнете му и всички хубави моменти, които сте имали заедно като родители, това ще му даде нова перспектива и сили да се справи със ситуацията. 

11. Споделяйте притесненията си.

Ако не се чувствате достатъчно секси или пък ви липсват ласки и внимание, задължително споделете това с партньора си. Той е способен да събуди отново жената във вас, убедени сме.

12. Оставете спалнята за себе си

Много е важно да имате място, което да ви напомня, че не сте само и единствено родители.

13. Наблюдавайте детенцето си заедно докато спи

Вие сте двамата човека в тази Вселена, които сте дали живот на вашето мъниче. И двамата обожавате чудото, което сте създали и е много важно да си казвате колко сте благодарни затова, че сте създали семейство заедно.

14. Смейте се. Много!

Колкото повече се смеете, толкова по-обичани ще се чувствате. Чувството за самоирония ще ви бъде изключително полезно в ролята ви на родител. Това да намериш смешното в цялата стресова ситуация, наречена живот, е едно от най-ценните качества, които можете да развиете.