Пак ще го кажа - Не сме длъжни! Валидно е и за двата пола, но да си го кажем - ние сме по чувствителната половинка. Прекаленото извиняване явно ни е в кръвта! Дали от начина, по който са ни възпитавали, или просто от по-голяма емоционалност, често се извиняваме наляво-надясно дори за най-малките неща (в някои случаи щеше да е прекрасно и човекът, на когото сме се извинили, да е забелязал, но как иначе щяхме да се почувстваме още по притеснени...) Дали го правим, за да не нараняваме чувствата на околните, грижейки се прекалено за чуждото мнение, или се опитваме да успокоим собствената си безкомпромисна съвест, факт е, че единствено ние изживяваме тези ситуации и то далеч повече от необходимото!

Като член на въображаемия несъществуващ съюз на реалните свръх-емоционални индивиди ви представям цели 14 неща, за които да не си хабите времето (и без това никой освен вас самите, не го е грижа за него). 

1. Не сте длъжни да се извинявате на този, който не ви обича

Напротив, радвайте се, че сте способни на любов. В света има толкова много хора, които се страхуват да обичат, че се отказват напълно от този шанс. Няма значение кого обичате и дали ви отговоря с взаимност. Важното е, че умеете да обичате.

2. Не сте длъжни да се извинявате за отказите си. Никога!

Уважението на личните граници е израз на самоуважение. Ако зад отказа ви стои решителност или принципи, уважавайте ги. Умението да казва с достойнство „не” е отличителна черта на истинския лидер.

3. Никога не се извинявайте, че сте верни на мечтите си

Животът, изживян със съжаление, е празен. Никога не се извинявайте, че имате мечти, към които се стремите и те ви карат да се чувствате живи.

4. Не сте длъжни да се извинявате, че отделяте време за себе си

Никога няма да станете успешни и щастливи, ако не мислите и за себе си. Не пренебрегвайте своите нужди и потребности и отделяйте време за това, което ви прави щастливи или пък ви кара да се почувствате добре.

5. Не бива да се извинявате за собствените си приоритети

Никога и на никого не позволявайте да ви накара да се чувствате виновни за това как подреждате личните си приоритети. Ако нещо е важно за вас, значи то наистина е важно. Хората, които ви ценят, винаги ще уважават вашия избор.

6. Не сте длъжни да се извинявате за приключването на мъчителни отношения

Не съжалявайте и не показвайте съжаление, че се разделяте с хора, които са ви причинили дискомфорт или болка. Ако осъзнавате, че отношенията с някого са станали сложни, мъчителни и това ви пречи, правите огромна крачка напред.

7. Никога не се извинявайте за своите несъвършенства

Несъвършенствата, недостатъците също са част от уникалността на всяка човешка личност. Приемайте ги с любов. 



8. Не дължите извинения за твърдата си позиция

Никога не се извинявайте, докато защитавате своите ценности, морал, етика, религиозни или духовни убеждения. Лидерите не търсят прошка за своите мисли и действия, защото ги смятат за правилни.

9. Не трябва да се извинявате, че не знаете нещо

Постоянният стремеж към знания тренира мозъка. Не се извинявайте, че не знаете нещо, а използвайте всяка възможност да получавате нови знания. Умението да се признае незнание е признак както на сила, така и на скромност.

10. Никога не бива да се извинявате, че възлагате големи надежди на някого

Никога не искайте прошка, че очаквате от другите това, което очаквате и от себе си. Големите надежди, възлагани на някого, означават, че мислите само най-доброто на този човек.

11. Не сте длъжни да се извинявате, че харчите пари за себе си

И не изпитвайте угризения, че сте се поглезили с някоя по-скъпа покупка. Когато го правите, повишавате самооценката си. Щастливите и успешните хора добре знаят колко са важни собствените им желания, за да е пълноценен животът им.

12. Никога не трябва да се извинявате заради друг човек

Всеки отговаря сам за постъпките и поведението си. Не е нужно да се извинявате за стореното от друг, дори и ако то непосредствено ви въвлича или засяга.

13. Не бива да се извинявате, че сте се забавили да отговорите

Успешните хора знаят, че подреждането на приоритетите понякога предполага да се отложи незабавната реакция на телефонно позвъняване или електронна поща.

14. Никога не се извинявайте за изречена от вас истина

Силните хора изричат истините. Не се извинявайте, че сте силен човек. Дори и тази истина да е болезнена, по-добре е да си останете честен човек. Не изневерявайте на себе си и не се тревожете какво ще си помислят другите. Прекалените извинения или съжаления, без реална причина, бавно, но сигурно понижават самооценката ви. Запазете ги за случаите, когато наистина не сте прави или пък сте допуснали грешка.

И още…

Следващите предложения не са неща, за които не трябва да се извинявате... всъщност за тях ще са нужни повече от едно извинения, но искам да ги вметна като неща, за които не трябва да измъчвате толкова съвестта си след като станат.


1. Обещавате нещо на някого и... забравяте.

Случва се на всеки. На мен дори в повече... но ако наистина просто сте забравили и не сте го направили нарочно, няма за какво да ви е гузно...чак толкова... Все пак времето си е ваше и вие разполагате с него както сметнете за най-правилно, нали? Човек не може да ви се сърди за това, че имате живота си!

2. Разбрали сте се да излезете с някого и не отивате

Да. След всичко, през което преминахте днес, мъчително влагайки последните си сили за мечтаната светлинка в края на тунела ( легло + филм + нещо сладко = дом, мил дом! ), и на входната врата, пардон "райската врата!" се сещате за излизането по женски в онзи мега-хипер-ултра готин нощен клуб, в който музиката е толкова разтърсваща. Както биха казали нашите мили половинки, останали сме на "едно кръв"  иииии да, с последни сили пишем смс "сори, ама няма да мога". 

3. Може и да не се извинявате, че танцувате или пеете лошо.

Даже ви препоръчваме да не се извинявате. Това ще удължи агонията от случилото се, поради допълнителното задържане на вниманието на околните. Колкото по-бързо преминем нататък, тоооолкова по-добре! И след като другите ще забравят (понеже най-вероятно са били пияни), няма смисъл да се тормозите, като повтаряте безброй пъти издънката в главата си - забравете я и вие... но не я забравяйте до степен "следващ път".