Коледните и Новогодишни празници са най-очаквания период от годината както за децата, така и за възрастните. Много от вас ще се съгласят, че очарованието на тези празници се крие именно в очакването да настъпят. Именно наближаването им създава празничното вълнение, а приготовлението за тях повдига настроението и създава особен семеен уют. Всяко дете чака с нетърпение коледните подаръци и вълшебството на Нова година. То трябва да успее да направи толкова много неща за кратко време: да научи коледарски песнички и стихчета, да украси с мама и тати елхата, да напише писмо до Дядо Коледа, да изреже снежинки, да направи само хартиени гирлянди и още какво ли не... Да, в този период цари една вълшебна атмосфера! И, разбира се, всеки родител иска да направи тези празници незабравими и изпълнени с много радост за своя малчуган. Затова от Dama.bg ви предлагаме няколко идеи, които да осъществите, за да изпълните с радост и приятни емоции дома си през празничните дни.

1. Всички деца обичат да гледат анимационни филмчета. Затова подберете няколко коледни семейни филма и ги гледайте с цялото семейство.

2. Пейте детски коледни песнички заедно с вашия малчуган. Направете си семеен концерт през почивните дни, където участие да вземат не само децата, но и мама, и тати. А ако и бабите, и дядовците дойдат на гости, включете и тях.

3. Организирайте си ден на трансформациите. Направете весел празничен грим на себе си и на вашия мъник или пък измислете коледна приказка и я разиграйте всички заедно.

4. Коледните и новогодишни празници са свързани с една много приятна семейна традиция – печене на курабийки. Изпълнете с този нежен и вълшебен аромат дома си. А ако забравите тавата и курабийките прегорят, не бързайте да се отчайвате. Просто им вържете по едно конче и ги закачете на елхата. 

5. Изберете един ден за украса и снежинки. Децата обожават да украсяват дома за празници, защото това им дава усещане, че правят нещо важно, като помагат на мама. Украсете дома си, като се погрижите цялото семейство да участва, но не забравяйте да скриете някоя друга гирлянда, играчка от малчугана си. Давайте му ги постепенно през останалите дни, така че домът ви с всеки изминал ден да става все по-празничен.

6. Помогнете на детето си да направи подаръци за близките и приятелите си. Предложете му да нарисува коледни картички или направете ръчно някоя играчка за елхата.

7. За да поддържате празничната магия в дните между Коледа и Нова година, можете да си поиграете на „Изненади”. Окачете на връвчици няколко чорапчета (количеството да е равно на оставащите до Нова година дни) и сложете вътре малки подаръчета, бонбони или каквито лакомства се сетите. Всеки ден детето може да отваря само по едно чорапче и да вземе изненадата скрита вътре. Това приключение от една страна ще му бъде интересно, а и едновременно с това ще тренира волята и психическата си издръжливост.

8. Направете празник за играчките. Съберете се около елхата, пейте песнички и рецитирайте стихчета заедно с играчките. А накрая може да организирате новогодишна дискотека за децата и играчките им.

9. Заедно с малчугана си нарисувайте Новогодишните празници и окачете рисунката на най-видното място в къщата.

10. Нарисувайте коледни и новогодишни костюми за хартиените кукли.

11. Поиграйте си и на още една игра на „Изненади”. Нарисувайте карта на дома и отбележете със символи места от къщата, където предварително сте скрили изненади за него. Задачата на детето е да намери всяка една от тях, като използва направената от вас карта. Играта, освен че е много забавна, им помага да се ориентират в пространството.

12. Направете картонен конус и го боядисайте в зелено. Това ще бъде импровизирана коледна елха, направена самостоятелно от вас и вашия малчуган. Ако детето ви е съвсем малко, то по-добре я украсете с пластелинови топчета. Ако пък е вече по-пораснало - то му поверете ножицата, за да изреже само хартиени играчки от цветното блокче.

13. Направете си празнична викторина, свързана с празниците. Като възнаграждение за правилните отговори, подгответе различни лакомства.

14. Поиграйте в снега с детето си: целете се със снежни топки, спуснете се с шейна от някой склон или направете си снежен човек.

От екипа на Dama.bg ви пожелаваме весели празници!