Както подхожда на новата година, много от нас ще решат да променят телата си, но какво ще кажем за умовете си?

Да си подарим едно психическо преобразявам би било също толкова важно, колкото и физическото такова. За да го направим обаче, не е достатъчно да променим мислите си, трябва да променим и думите, които използваме.
Начинът, по който говорим на другите и на себе си, оказва огромно влияние върху цялостната ни перспектива. Така че не е ли време да започнем да обръщаме повече внимание на начина, по който общуваме?

По-долу ще видите 15 фрази, които ще преобразят начина ви на мислене, чувствата и действията ви през новата година. Да използвате думи, за да промените живота си? Сега това е обещание, което си струва.

1. Моля

Тази е сред най-малките думи в света, но създава най-голяма промяна. Има много ползи, които идват с практикуването на добрите нрави и маниери, от нарастване на социалния ви кръг до начина, чрез който да си починете и отървете от всичко наоколо. Освен това дали няма да бъдете по-склонни да изпълните услуга, ако ви помолят по-любезно? Доста сила се съдържа в едно „моля”.

2. Защото

Това е проста дума, която обаче може да ви помогне да получите това, което искате. Според изследванията хората, които използват тази дума в изречение, е по-вероятно да получат това, което искат, отколкото тези, които искат нещо, без да дадат обяснение.

3. Благодаря ти

Според проучванията само една трета от хората приемат комплимента любезно. Не е тайна, че много от нас не обичат да получават комплименти. Резултатът от това обикновено е отговор с пренебрежителна нотка, свързана с чувство за хумор. Да кажем „благодаря” не означава само да приемем милите думи на другите, трябва и да им повярваме.

4. Как мога да ти помогна?

Ако някой, когото обичате, преминава през труден период, понякога най-доброто нещо, което може да направите, е да им предложите помощта си. Ако наистина искате да помогнете на някого, тогава трябва да помислите дали можете да бъдете полезни с нещо по начин, който ще го предразположи да ви каже какво изживява в момента.

Помагайки на другите, не правите добро само на тях, това оказва влияние и върху вас. Изследванията показват, че помощта може да повиши самодоволството и решителността, а доброволчеството от своя страна, съдейства за дълголетие.

5. Можеш ли да ми помогнеш?

Да помолиш за помощ също оказва въздействие. Няма нищо лошо в това да признаете, че имате нужда от помощ. В действителност, това може да се окаже път към промяна. Често се притесняваме, че ако помолим за помощ, ще изглеждаме глупави. Това обаче не е така. Търсенето на съвети от другите ви прави много по-компетентни.

6. Твърде зает съм

Това е много важно. През изминалата година бяхме толкова заети, че почти забравихме да се радваме на живота. Нека през 2015 да премахнем тази дума от речника си и да преживеем всичко това, за което все нямаме време.

7. Лека нощ

Тази фраза сама по себе си не е толкова важна, колкото когато я изречем. Един съвет - кажете го веднага, щом се почувствате уморени. Твърде често едно от първите неща, които пренебрегваме щом определяме приоритетите си, е сънят. В скорошно проучване хората казват, че се нуждаят от минимум осем часа сън, но повечето от тях споделят, че спят много по-малко. Е, не е ли време да започнем да си поспиваме повече?

8. Аз не...

Според изследване хората, които използват фрази като "Аз не ям бисквити", съдържат повече самоконтрол и позитивни промени в поведението от тези, които казват "Аз не мога да ям бисквити".

9. Съжалявам

Трудно е да си признаем, когато допуснем грешка, но ако го направим, това може значително да подобри живота ни. Проучванията показват, че вината може физически да ни накара да се почувстваме зле. Ето защо е хубаво да се извиним, освобождавайки се от натрупаното напрежение.

10. Не

В живота не можем да направим всичко. Понякога това е добре, можем просто да кажем "Не", ако нямаме физическата и психическата възможност да направим каквото и да било. Хубаво е да кажем "Не", преди да се претоварим.

11. Благодарен съм за... 

Изследванията показват, че изразяването благодарност може да ни направи по-щастливи и по-здрави. Помислете за това, за което сте благодарни накрая на деня.

12. Е, добре

Не всичко се случва така, както сме го планирали... и това често се оказва повече от добре. Да приемаме живота такъв, какъвто е, а не да се притесняваме за всичко, може да ни накара да се почувстваме по-свободни.

13. Хайде

Кога беше последният път, когато предприехте малко лудо пътуване? Според статистиките, преживяването на нещо ново е на първо място в списъка на повечето хора, но те осъществяват това си желание изключително рядко. Освен това, изследванията сочат, че преживяванията, не нещата, ни правят по-щастливи.

14. Благодаря ви за съобщението. В момента съм извън офиса

Е, не вие изпращате това съобщение. Имейлът ви го изпраща, защото вие не сте на работа. Американско проучване доказва, че много хора се страхуват да вземат почивните си дни, но резултатът от това е преумора и нетрудоспособност. Затова планирайте още от сега почивките си за 2015 г. Това е добре и за работата ви, повярвайте ни.

15. Просто дишай

Това може би е най-важното нещо, което бихте могли да си кажете през тази година. Спрете, за да подишате, за да изживеете момента, за да се отървете от стреса. Това е добре за вашето благополучие. Ако в съзнанието се надигат притеснения, "натиснете" пауза и подишайте. Ще се почувствате по-добре.

Източник: huffingtonpost.com