Можете ли да си спомните какво ви караше да чувствате обич, когато бяхте малки? Помислете си. Може би си спомняте, че сте прекарвали страхотно време с родителите си, пътувайки или когато са ви помагали с домашните или сте им споделяли някои от тайните си. Когато вече вие самите станете родители, правите ли усилие, за да се почувстват децата ви обичани? Много често, малките неща са тези, които се броят. Ето 15 начина да оставите у децата си усещането, че са обградени от любовта ви. Така, когато вече имате внуци, вие ще сте сигурни, че нещата, които сте показвали на вашите собствени деца, така са ги докоснали, че те все още ги помнят и прилагат на своите. 

1. Изключете телефона си

Когато се приберете вкъщи или когато децата ви се върнат от училище, изключете телефона си и им дайте цялото си внимание поне за един час. Децата ще обикнат този ви навик, защото ще знаят, че няма да се разсейвате от съобщения и нотификации, докато ви разказват какво се е случило в училище. Шведското правителство проведе проучване и откри, че 33% от децата се оплакват, че техните родители са винаги погълнати от смартфоните си.

2. Изключете телевизора и всички други машинарии по време на хранене

Не е много забавно, когато децата трябва да се конкурират с телевизионните реклами или пък всички чатят. Времето за хранене е точния момент да се насладим на компанията на другите членове на семейството. Това е огромно предимство за децата. Те се хранят много по-здравословно, ако не са припрени на масата. Те също така се наслаждават да споделят вечерята с родителите си и вероятността да имат хранителни разстройства в бъдеще значително намалява.

3. Направете времето за лягане безценен момент

Малките деца винаги ценят тези моменти, когато им четете приказка и те се унасят щастливи в сън. Изключително успокояващо е и уникално пристрастяващо преживяване и за родителите, и за децата. Специалният бонус е това, че така ще помогнете за развитието на мозъка на детето ви.

4. Показвайте физическа привързаност

Безброй изследвания сочат, че децата се развиват по-добре, обградени от топлина и привързаност. Детето се чувства обичано и има по-високо самоуважение. Не е нужно да прекалявате, но целувка или прегръдка веднъж дневно ще е добрина и за двете страни. Това намалява шансовете вашите деца да станат агресивни, анти-социални или да имат други поведенчески проблеми. Юношите могат да бъдат смутени от физическата близост, но вместо нея, те трябва винаги да чуват думи на подкрепа и съпричастност.

5. Прекарвайте качествено време с всяко от децата

Прекрасно е, когато родител или и двамата родители прекарват пълноценно време с всяко от децата си поотделно. Това е страхотно, защото те се чувстват специални докато техните братя и сестри не са наоколо. Може да правите каквото и да е: да спортувате, да готвите или да се грижите за домакинството заедно. Това е един от най-добрите начини да покажете на децата си, че вие наистина ги обичате и се грижите за тях.

6. Дисциплинирайте ги с любов

Все още има родители, които вярват, че да биеш децата си вероятно е най-ефективния и бързодействащ метод да наложат дисциплина. Децата се научават, че насилието е подходящ начин да се справят с разногласията и конфликтите. Ключът към успешното родителство не е да сте любвеобвилни, когато децата ви слушат и да се отричате от любовта си, когато се държат лошо. Няма конкретни правила, но просто се научете да следвате поведение на обич, така че децата да чувстват, че родителите им ги ценят истински и безусловно.

7. Оставяйте забавни и показващи привързаност бележки и съобщения

Може да е СМС, съобщение в чата или бележка, мушната под възглавницата им. Може да е шега, някакво галено име, с което ги наричате или каквото и да е, което показва на децата, че те са най-важни за вас и мислите за тях постоянно.

8. Гледайте ги в очите

Най-добрият начин да комуникирате с децата си е като ги гледате право в очите, докато говорите с тях. Контактът с очи е толкова важен в днешно време, когато всички сме така обсебени от компютри и телефони. Детето може да се научи да изчаква, докато има вашето пълно внимание, но нека това чакане си заслужава. Чудесен урок за децата е да са осъзнали, че контактът очи в очи е изключително важно социално умение, което ще им служи и когато станат възрастни.

9. Смейте се по-често

Какъв по-добър начин да показвате любовта си и топлото ви отношение към вашите деца, от това да се усмихвате всеки път щом те влязат в стаята. Това моментално ги отпуска и, също така, потвърждава, че тяхното присъствие е ценно и те не трябва да се чувстват неудобно. Вероятно има моменти, в които трябва да им напомните за лошото им поведение, но защо да не използвате останалите 90% от времето, за да им показвате, че ги обичате?

10. Бъдете чудесен модел за подражание

Колко пъти сте казвали на децата си какво да правят, как да бъдат учтиви и да си слагат винаги предпазния колан в колата? Често родителите забравят, че те трябва да бъдат перфектния модел за подражание, защото децата са чудесни имитатори. Не е лошо да показвате на децата си, че ги обичате вместо да говорите безспирно. Бъдете мили, показвайте привързаността си и грижовността си към другите хора и така научете децата да не правят разлика между хора от различни раси или хора с увреждания.

11. Взимайте заедно решения

Какво да облекат утре в училище или къде да отидете на почивка са решения, които можете да взимате заедно с децата си. Бъдете сигурни, че децата ви са изпълнени с любов и ангажирани в ситуацията. Това е страхотна възможност за тях да започнат да се учат да взимат решения, взимайки пример от родителите си.

12. Просто си играйте с тях

Когато децата биват питани, те често казват, че имат прекалено много ангажименти (училище, курсове, спорт). Те наистина искат време за релаксация с техните родители, когато могат просто да си играят, да се забавляват, да се смеят и да бъдат заедно. Може би е добра идея да премахнете една или две от активностите на детето, така че да не се окажете само техния шофьор от училище до тренировка и от тренировката до частния урок по пиано.

13. Направете нещо, когато детето ви не е щастливо

Може би някой го тормози в училище или пък не се разбира с треньора си. Покажете, че ви е грижа, говорете с хората, които са замесени и се опитайте да разберете каква е причината за напрежението. Може да е детска „глупост“, но дори и да се окаже нещо по-сериозно, за вас е идеалната възможност да покажете, че вие сте до детето и да бъдете неговия герой. Можете да вземете участие в програми за превенция на тормоза в училището на детето ви и да го научите как да реагира, когато бива тормозено.

14. Запазвайте си за спомен картички и подаръци

Когато детето ви подари забавна рисунка или малко стихотворение, покажете му, че малките подаръци са ви ценни, като си ги прибирате на определено място. Покажете на детето къде държите любимата ви негова снимка в офиса. Можете да си направите отделна папка с негови творби и снимки в някой сайт за споделяне, да я разглеждате периодично заедно, добавяйки нови и нови съкровища вътре. Това дава на детето страхотно чувство на извършен подвиг.

15. Никога не ги прекъсвайте, когато ви разказват нещо

Когато детето ви иска да сподели с вас какво се е случило в училище, никога не го прекъсвайте, а напротив, слушайте с цялото си внимание. Това се отнася и за моментите, в които искат да разгледате заедно нова книжка или да ви покажат рисунките си от училище. Така те ще се почувстват обичани и желани. Ако родителите ги игнорират или постоянно са заети, децата ще страдат и това усещане ще продължи и в юношеството им, че и когато станат възрастни. Освен, ако не направите усилие сега!


Любовта и привързаността са основата на щастието. Показвайки на децата любовта си всеки ден, ние им поднасяме най-големия дар, който можем да им дадем някога.