Лесно е да си турист. Посещаваш всички известни дестинации и всички известни музеи и забележителности там. Обикновено дори са организирани пътувания, където всичко е планирано предварително, и ти просто трябва да присъстваш и да следваш графика. Сливаш се с тълпата от хиляди други туристи с таблети, които снимат всичко и след това ще залеят социалните мрежи. Да, лесно е да си турист. Не е лесно обаче да си пътешественик. За един истински пътешественик е важно, когато посети друга държава, да се запознае с нравите и обичаите на тази държава, да види как живеят хората там. Пътешественикът не се интересува от познатите, отъпкани дестинации, през които са минали вече хиляди и дори милиони. Ето 15 дестинации, които ще оцени всеки истински пътешественик и които още не са влезли в листа на туристите.
 
1. Хосе Игнасио , Уругвай
Само 300 души живеят там, но през зимата (или южно-американското лято) градчето е посещавано от най-известните латино звезди като Шакира например.  В момента там се строи страхотен луксозен хотел, но докато това стане, може да се разходите по брега или малките улички и да усетите спокойната бохемска атмосфера.
{likw}
 
2. Ко Ронг, Камбоджа
Да посетите този камбоджански остров е като да влезете в скрийнсейвър. Малки бунгала, без пътища, идеално място за риболов и гмуркания, някои определят този остров като „Тайланд преди 20 години”, преди туристите да го завладеят и променят.
 
3. София, България
Така де, и нашата столица се нарежда сред непопулярните туристически дестинации, но не за дълго. Обявен за един от най-евтините туристически градове, София е бързоразвиващ се и космополитен град, а и всички забележителности са лесно достижими. Затова нека опознаем града си и направим една спокойна разходка из  потайностите му, преди туристите да са го завладели.
 
4. Амбергрис Кайе, Белиз
Белиз има потенциала на новата гореща точка на Северна Америка и, ако това се случи, Амбергрис Кайе ще се превърне в едно претъпкано място. Обявен е за „Изгряваща дестинация”, защото туристите са омагьосани от възможностите за гмуркане, които кораловият остров предлага.
 
5. Мианмар
Туризмът в Мианмар се развива с пълни сили. Ако през 2010 г. 300 000 души са посетили страната, то две години по-късно броят им става повече от 2 милиона. Преди цените да ударят тавана, посетете това вълшебно място, повозете се с лодка по езерото Инл, изследвайте пещери и вижте отражението на слънцето в Швегадон Пайа. 
 
6. Роатан, Хондурас
Роатан не влиза в топ листа на любителите на плажове, но това е защото те не знаят за него. Гмуркачите идват тук заради перфектните рифове. Може да се разходите и до различни места, където е много вероятно да сте единствените на  пясъка. 
 
7. Рига, Латвия
Латвия е най-добре пазената тайна на Европа, но това скоро ще се промени, тъй като столицата й Рига е обявена за Европейска столица на културата през 2014 (заедно с град Умео). Градът също така е обявен за една от най-евтините европейски дестинации. Побързайте да се запознаете със Старата Рига, кулата на Св. Петър и латвийската национална опера.
 
8. Пулия, Италия
Намираща се на тока на средиземноморския ботуш, в Пулия средиземноморската диета приема най-чистата си форма. Храната е прясна и ресторантите са високо квалифицирани. Може да спите в хотел, който преди е бил ферма, и всичко това се случва на брега на морето. Приказка.
 
9. Замбия и Зимбабве
Трудно е да се повярва, че място като водопадите Виктория е непопулярна дестинация. Но това няма да е за дълго, защото наскоро обновиха най-близкото летище, което дава възможност на хиляди туристи да се порадват на това девствено място на границата между две държави. Недалеч от там е националният парк Хванге, където се намира най-голямата популация на африкански слонове.
 
10. Йорк, Великобритания 
Като оставим на страна очарователните старинни кръчми, кафета и места, където да пием традиционен английски чай, в Йорк се намира и една от най-големите готически катедрали в Европа. 
 
11. Бусан, Южна Корея
Когато хората се уморят от Сеул, най-вероятно ще тръгнат към Бусан (наричан още Пусан), където изобилства от магически храмове. Тук се намират най-големият плаж и най-дългата река в Южна Корея, както и най-големият универсален магазин в света.  
 
12. Манила, Филипините
Трафикът и бедността са в настоящето, но това не означава, че трябва да избягвате Манила. Напротив, трябва задължително да се докоснете до този красив хаос. Със сигурност, когато хората се уморят от Тайланд, ще започнат да планират почивките си във Филипините. Посетете галериите, опитайте кулинарните изкушения, които предлага, и най-вече... Музеят на обувките в Манила. Направо мечта!
 
13. Фу Куок, Виетнам
Този виетнамски остров е пълна противоположност на забързаният Ха Лонг, където туристите ходят, за да плават и пият. Ако това не е за вас и искате да се насладите на чудесата на природата, то Фу Куок е точното място. Тук можете да наемете мотоциклет, да шофирате по прашните червени пътища и да се потопите в недокоснатия океан.
 
14. Кеп, Камбоджа
Любителите на морска храна ще оценят тази дестинация, където морските дарове по щандовете на пазара са току-що извадени от океана. 
 
15. Салина Гранде, Аржентина
Дълбоко в пустинята може да ви се стори, че това огромно пресъхнало езеро е покрито със сняг, но ако се приближите, ще видите 80 мили солена повърхност, която блести като огледало, когато вали. 
 
Не бъдете егоисти, споделете тези изключителни местенца с приятели ;)