Хората са казали, че ако промените начина си на мислене, то няма как да не промените и живота си. Същността на мислите ни определя как живеем, буквално. Щастливите, оптимистични мисли и емоции генерират състояние в организма ни, което кара кръвта да се движи по-бързо и сърцето да бие по-учестено. Нека не забравяме, че мислите ни могат да местят планини. От друга страна, тъжните и песимистични мисли спомагат за укрепване на връзката ни с леглото и депресията. Нашите действия са материалната проява на мислите ни.

В такъв случай, става напълно ясно, че трябва да направим промяна в начина ни на мислене и усещане за живота. Хубавата новина е, че мозъкът ни без проблем приема всяка промяна в мисленето, затова ви предлагаме тези 15 начина, чрез които да започнете да мислите различно, а след това да се насладите на настъпилите в живота ви промени.

1. Създавайте позитивни твърдения

Твърденията не винаги са позитивни, за жалост, могат да са и негативни. Проклятията, които са използвали вещиците например, са негативни.
Истината е, че повечето хора по света са свикнали да задават негативни твърдения. Когато непрекъснато си мислите как няма да успеете да се справите с даден проект, то това е негативно твърдение. Твърденията, били те позитивни или негативни, влияят на функцията на невроните на мозъка ни.

Позитивните твърдения са нещо като мантри – в тях има свещена сила! Нека обаче изясним нещо за тях – те не трябва да съдържат и капка несигурност. Всяко изречение, в което присъства „може би“, „надявам се“, „дано“ и т.н., няма да ви донесе нищо особено добро.

Примери за негативни твърдения са: „Няма да се справя с това.“. Правилните, тоест позитивни твърдения, трябва да бъдат нещо като: „Аз мога.“, „Аз ще!“. Както вече споменахме, мозъкът ни изключително лесно приема нови модели на мислене, след което всички останали органи ще го последват.

2. Научете се да се забравяте напълно

Продължаваме да се вайкаме заради всички злочести неща, които са ни се случвали, заради хората, които сме обичали в миналото, а са ни наранили. Никога не спираме да се самонаказваме заради допуснатите грешки (ние сами ги определяме като грешки). Какво ли щеше да стане, ако не бях направил това или онова? Какво ли ще стане, ако направя това или онова в бъдеще?

Не казваме, че не трябва да се учим от грешките, които сме допуснали в миналото или че не трябва да планираме бъдещето си мъдро. Единственото важно е да престанем да мислим за дадено нещо непрекъснато, особено когато сме го преживели и искаме да продължим напред.

3. Освободете се от желанието си да се държите като мазохисти

Много често си позволяваме да затъваме в нещастието ни. Харесва ни да си измисляме мисли, с които едва ли не да се накажем и да се чувстваме още по-зле. Ето пример:

„Ако започна да продавам свещи, Слънцето ще спре да залязва.“, „Ако стана гробар, хората ще започнат да живеят вечно.“ Такива мисли не се отразяват зле само на съзнанието ни, но влияят пагубно и върху здравето ни.

4. Бройте нещата, които ви правят щастливи

Повечето хора приемат щастието и всички хубави неща, които им се случват, за даденост. Нещо повече, освен че не ги оценяват, не спират да мрънкат и заради всичките онези неща, които нямат. Отделете една минута, за да помислите за всички хора, които нямат вашия късмет. След това си представете, че ситуацията се е развила много по-лошо, отколкото всъщност е в момента. Плачете, защото сте си наранили коляното при инцидент – ами ако си бяхте счупили крака? Гледайте на чашата като наполовина пълна, а празната част, като възможност да я напълните цялата.

5. Оценявайте и се радвайте на това, което вече имате

Това не означава, че не трябва да се стремите към по-добър начин на живот. Просто се наслаждавайте на постигнатото до тук, вместо да тъжите заради всичко, което не сте успели да постигнете до този момент. Няма нищо лошо в това да си поставяте високи цели и да мечтаете, но ако се провалите, това не трябва да разваля насладата от нещата, които вече имате.

6. Опитайте радостта от постиженията ви

Има разлика между това да постигнете целта си и да се наслаждавате на постигнатото. Например, омъжвате се за мъжа на мечтите ви, но скоро след това той ви писва и вие започвате да си търсите нов. Това е много често срещано при сдобиване на желани вещи или постигане на дълго мечтани цели.

7. Не свеждайте глава, когато се изправяте пред трудности

Често ни се случва да губим мотивация, когато сме изправени пред тежки обстоятелства. Спираме и се чувстваме слаби, докато се огъваме под тежестта на случващото се. Това се случва не само в преносен, но и в буквален смисъл. Независимо от всичко, няма как да не се почувствате по-добре, ако се опитате да вдигнете глава и да се изправите срещу трудностите като човек, който има намерението да се справи с тях. Това е най-добрият начина да перборите депресията. Опитайте и ще се убедите сами.

8. Позволете си да сте игриви и да се държите като дете

Всички знаем, че децата се славят със своята честност, невинност и простота на мисленето. Много бързо забравят за скарването с приятелите си и започват да си играят всички заедно отново. Като цяло, това е причината през по-голямата част от времето те да са усмихнати и щастливи. Ако преведем всичко това на езика на възрастните, трябва да се научим да прощаваме и да забравяме.

9. Търсете щастие и удоволствие в сегашния момент

Не свързвайте щастието с неща, които ще ви се случват в бъдеще. Аз ще бъда щастлив, когато всичко стане по ето този начин. Това е все едно да отлагате щастието си за някога, а има вероятност това някога да не дойде никога. По-добрият вариант е да се опитате да отложите тъгата си за някой друг момент. Времето да бъдете щастливи е днес, защото вчера е окончателно в миналото, а няма как да сте сигурни, че утрешният ден ще ви донесе каквато и да е било радост.

10. Овладейте настроенията си

Станете господар, а не подчинен на настроенията си. Вие сте кралят или кралицата на царството на щастието. Не позволявайте на други хора или събития да ви правят щастливи или нещастни. Не разчитайте на материалните придобивки да ви донесат щастие. Ваше е правото да изберете да се чувствате невероятно, независимо каква е ситуацията. Не позволявайте сърцето ви да се разбие, ако този, който сте обичали, ви зареже. Ако този човек може да бъде щастлив без вас, то със сигурност и вие ще намерите щастие без него.

11. Събудете се с настройката да сте щастливи днес

Решете да те щастливи! Направете това веднага щом си отворите очите сутрин. Прекарайте малко време сред цветята в градината ви или излезте да си изпиете сутрешното кафе или чай на терасата. Разходете се из парка и послушайте как пеят птиците. Започнете да контролирате негативните емоции и останете спокойни, когато ви се случва нещо неприятно – обещали сте си да сте щастливи днес. Смеете ли да нарушите такова важно обещание?

12. Вашето тяло е вашият храм, почитайте го

Пазете тялото си чисто, хидратирано и добре поддържано. Не оставяйте негативни мисли или вредна, токсична храна в него. Наистина е много трудно да си щастлив, когато си физически или психически болен. Има много тясна връзка между съзнанието и тялото. Правете ежедневни упражнения, които са съобразени със желаните резултати и физическата ви форма. Всеки ден си записвайте по една позитивна мисъл, за да поддържате съзнанието си в позитивна среда.

13. Медитирайте ежедневно

Повечето йога инструктори и медитационни гурута са усложнили прекалено много концепцията за медитиране, чрез използването на непознат жаргон, описващ практиката и целите ѝ. Благодарение на това, повечето хора се отказват още в началото и смятат, че това са пълни глупости. Отделете си 30 минути вечер след работа, в които са имате своя момент на пълно спокойствие. Припомнете си нещо хубаво, което ви се е случило през деня – не сте попадали в задръствания, не сте имали проблеми с шефа, колата ви е наред. Пихте страхотно кафе и ядохте вкусна храна. Благодарете на Вселената за всички тези дребни, но все така прекрасни неща. Това ще гарантира достатъчно отдадена благодарност и ще ви направи по-щастливи.

14. Фокусирайте се върху това да промените себе си, а не света около вас

Не е възможно да промените света около вас. Затова спрете да се ядосвате, когато хората не се държат така, както вие сте очаквали. Най-оптималното решение е да промените себе си или да се приспособите към дадената ситуация или човек.

15. Възползвайте се от това, което имате

Възползвайте се от нещата, които имате максимално, а не се прехласвайте по тези, които смятате, че са по-добри. Идеалното състояние на света е утопия. Имайтe предвид в какво време живеем, това едва ли ще се случи. Не се тревожете за несъвършенствата. Самата дума несъвършенство идва от съвършенство, така че дори най-лошата и несъвършена ситуация има нещо съвършено в себе си.

Ще промените живота си, ако промените мислите си. Ако мислите ви станат чисти и позитивни, живота ви ще ги последва.