Или какво да правиш, ако онова шоколадче в шкафа ти те зове...

Всички сме били в това положение: червен, кадифен къпкейк се появява във фийда ти в социалните мрежи и ти започваш да изпитваш отчаяна нужда от всякакви подобни вкусотии. Или пък, отивайки до вендинг машината в офиса си,внезапно един картофен чипс започва да вика името ти и да ти почуква по стъклото. Тук здравия разум казва да се отървеш от тази нужда, която ще те погуби, но накрая волята ти те предава и ти отново съгрешаваш... Затова следващия път, когато нуждата от нездравословна храна те застигне, надхитри я с тези прости и изследвани тактики.

1. Разходка

Ново изследване от списание Plos One, доказва, че вършенето на монотонна работа за 15 минути значително подобрява възможноста да устоиш на нуждата от нездравословно похапване на нещо сладичко. Според най-новите изследвания няколко умерено интензивни упражнения също могат да помогнат за регулирането на приема на храна.

2. Овкусена напитка

Чаша вода, овкусена с аромати като мента, краставица, босилек или нар освен да те освежат, могат и да задоволят нуждата ти от глад, при това без наличието на каквито и да е калории. Опитай се да избягваш напитки, които са изкуствено подсладени. Изследванията показват, че те засилват захарния глад, вместо да го ограничават.

3. Видео игри

Най-накрая играта „Думи” може наистина да ти бъде от полза. Изследователи сравнили две групи от участници, прилагайки тази хрумка. Хората в едната били инструктирани да играят тетрис, докато другите гледали компютърни програми. След това на групата, играеща на Тетрис, съобщили, че има доста по-ниски нива на глад. Според учените видео играта измества образа на храната. С други думи: далеч от очите, далеч от ума.

4. Джинджифилов чай

Джинджифилът традиционно помага за изчистване на небцето, с което се ограничава желанието за нещо сладко, а това естествено премахва и глада за захар. „Хвърлете малко джинджифил и лимон в топла вода или си направете джинджифилов чай”, съветват учени.

5. Почивка

Спри до бюрото на колега, за да поклюкарсвате, измий чиниите, довърши забравен и-мейл, обади се на майка си. Промени мястото или нещата, с които се занимаваш и се захвани с някоя работа изискваща по-малко умствено натоварване, за да тествате дали глада не идва просто от скука ( в този случай вероятно ще отмине).

6. Чаша с вода

Често бъркаме глада с жаждата и искаме да ядем, когато всъщност сме обезводнени. Ще се учудиш как само една чаша вода може като с вълшебна пръчка да премахне чувствтото на глад.

7. Докосни челото си

Може би ще ти изглежда странно, но това очевидно работи. Изследване доказва, че ако докосваш челото си в продължение на 30 секунди можеш да намалиш интензивността на желанието за хапване, също както и размазване на образа на храната, която желаеш от мозъка си.

8. Дъвчи дъвка

Хората, дъвчещи дъвка до три часа след обяд оглядняват по-рядко и не изпитват нужда от хапване, според проучвания. Освен това те се чувстват по енергични, а всеки знае, че умората към 3 следобяд прави борбата с глада по-трудна.

9. Представи си, че ядеш докато си гладна

Невероятно, но е факт. Докато си повтаряш, че не трябва да ядеш, е много по-вероятно да се засили желанието ти за хапване, отколкото да отмине. Когато обаче си представяш, че ядеш и си повтаряш това отново и отново, ще видиш как бързо ще се справиш с това чувство.

10. Подуши аромат на жасмин

Носи си винаги малко шишенце с това цветно ухание. Ще се изненадаш да разбереш, че то има силата да държи глада на човек под контрол. Това станало ясно, след като изследователи помолили 67 студентки да гледат снимки на шоколад, докато огладнеят. След това им дали да подушат жасмин, зелена ябълка и вода. Единствено жасмина намалил значително нуждата от сладко.

11. Легни си за кратка дрямка

Няколко проучвания посочват, че липсата на нощен сън е една от основните причини за занижаване на устойчивостта към глад. С оглед на това, глада може да се подсилва от умората, така че за да неутрализираш този ефект е добре да си почиваш от време на време. Умората понякога се бърка с глад. Но една 15-минутна дрямка или поне тиха почивка със затворени очи на бюрото, могат да помогнат, точно тогава, когато си мислиш, че няма как.

12. Хапни протеини или фибри

Храните с тези хранителни вещества са засищащи и енергизиращи, а освен това изискват от тялото достатъчно време, за да ги смели. Ядки като шам фъстък и бадеми имат много протеини и фибри, които помагат за премахването на глада.

13. Дръжте малки запаси от нещата, които искате и нещо здравословно с тях

Изследвания показват, че да вкусиш малко от това, за което си гладна, комбинирано с нещо по-хранително, може да задоволи този глад. Важно е порцията да е малка и да бъде изядена бавно, с фокус върху нея и може да се пие вода с нея.

14. Мисли за бъдещето

Странно, но да накараш мозъка си да мисли за бъдещето, може да ти помогне да правиш по-здравословни избори.

15. Отдай се на нещо релаксиращо

Доказано е, че стресът увеличава нуждата от хапване. Отдели няколко минути за разпускане, медитация или почивка, които биха ти помогнали да преодолееш и надмогнеш желанието за похапване на нещо вредно.