Предлагаме ви списък с 15 неща, от които ако се откажете, животът ви ще стане много по-хубав, лесен и щастлив! Упорито държим в живота ни толкова много неща, които ни причиняват болка и стрес и вместо да ги пуснем, за да си отидат веднъж и завинаги от живота и съзнанието ни, ние се впиваме в тях още повече. Е, вече не! От днес, ние се освобождаваме от всичко, което пречи на щастието ни и ще се радваме на промяната. Готови ли сте? Започваме!

1. Откажете се от нуждата да сте вечно прави

Има много хора, които не могат да понесат даже идеята, че не са прави за нещо. Понякога този отказ е на цената на провалена връзка или причиняване на огромно количество стрес и болка – за нас и за другите около нас. Не си заслужава. Когато усетите желанието да започнете спор, за да докажете кой е прав и кой крив, си кажете: Предпочитам да бъда прав или да бъда мил? Усещате ли каква разлика ще предизвика това? Наистина ли егото ви е чааак толкова важно и голямо?

2. Откажете се от нуждата да контролирате

Откажете се от нуждата винаги да контролирате всичко, което се случва на вас и около вас – ситуации, събития, хора и т.н. Независимо дали са любими, колеги или просто непознати, с които се разминавате по улицата, позволете им да бъдат това, което са. Позволете на всичко и всички да са такива, каквито са и ще видите колко по-добре ще се почувствате.

3. Откажете се от обвиненията

Откажете се от необходимостта да обвинявате всички останали за това, което вие сте или не сте направили, за това, което чувствате или не чувствате. Спрете да се оправдавате като малко дете, и вземете живота си в ръце – поемайте отговорност.

4. Откажете се от злия разговор, който водите със себе си в главата ви

Ех, колко много хора се нараняват от негативния, злобен и нараняващ разговор, който водят със себе си в главите си? Не вярвайте на всичко, което съзнанието ви ви казва, особено ако е негативно или ви кара да се чувствате зле. По-добри сте от това.

5. Откажете се от тесногръдието

Откажете се от тесногръдите ви представи за това какво можете или не можете да постигнете, кое е възможно и кое е невъзможно. Отсега нататък, няма да позволявате на собствените ви ограничения да ви държат закотвени на грешните места. Разперете крила и летете!

6. Откажете се от оплакването

Откажете се от непрекъснатата нужда да се оплаквате постоянно от мнооооого неща – хора, ситуации, събития, които ви правят нещастни, тъжни или депресирани. Никой не може да ви направи тъжен, никоя ситуация не може да ви направи депресирани, освен ако вие не позволите това да се случи. Не е ситуацията тази, която отключва у вас тези емоции, а начина, по който вие избирате да гледате на нея. Никога не подценявайте силата на позитивното мислене.

7. Откажете се от лукса на критиката

Откажете се от неистовото желание да критикувате всичко, което е различно от вас и вашите представи за нормално и допустимо. Всички сме различни, всички сме еднакви. Всички искаме да сме щастливи, всички искаме да обичаме и да бъдем обичани, всички искаме да бъдем разбрани. В крайна сметка, ако някой критикува вас, не би ви било приятно, нали?

8. Откажете се от желанието да впечатлявате другите

Спрете да се опитвате толкова неистово да бъдете нещо, което не сте, само за да накарате другите да ви харесват. Нещата не стават по този начин. Момента, в който се откажете от това да се правите на това, което не сте, момента, в който свалите всички маски, момента, в който се приемете такива, каквито сте, е моментът, в който хората ще започнат да искат да са около вас. Повярвайте, толкова е просто!

9. Откажете се от нежеланието за промяна

Промяната е нещо хубаво. Промяната ще ви помогне да стигнете от точна А до точка Б. Промяната ще направи неизбежни подобрения както във вашия, така и в живота на хората около вас. В името на щастието ви, приемете промяната – не ѝ се съпротивлявайте.

10. Откажете се от етикетите

Спрете да лепвате етикети на неща, които не разбирате, смятате за странни или чудати. Вместо това се опитайте да отворите съзнанието си малко по малко. Съзнанието работи само в един момент – когато е отворено.

11. Откажете се от страховете си

Страхът е просто илюзия, той не съществува – вие го създавате. Всичко е само във вашата глава. Поправете нещата отвътре и във външния свят всичко ще си дойде на място. Както е казал Рузвелт, трябва да се страхуваме само от самия страх, от нищо друго.

12. Откажете се от оправданията

Кажете им, че са уволнени. Вече не се нуждаете от тях. Много често пъти се ограничаваме, именно заради огромния запас оправдания, които имаме. Вместо да растем и да работим, за да подобрим себе си и живота ни, ние засядаме, лъжем себе си и използваме всякакви видове оправдания – оправдания, които в 99.9% от случаите даже не са истина!

13. Откажете се от миналото

Знам, знам, трудно е. Особено когато миналото изглежда толкова по-добре от настоящето, а бъдещето ни се струва така плашещо, но не е зле да приемете факта, че сегашния момент е единственото нещо, което имате. Миналото, по което тъжите и ви се ще да върнете, е било игнорирано от вас, когато е било настояще. Спрете да се самозалъгвате. Живейте в настоящето и се наслаждавайте на живота си. В крайна сметка, животът е пътешествие, не дестинация. Имайте ясна идея за бъдещето, подгответе се за него, но живейте в сегашния момент.

14. Откажете се от привързването

Това е концепция, която за повечето от нас е изключително трудна за осъзнаване, и трябва да ви кажа, че и за мен беше такава (и още е), но не е нещо невъзможно. Става се все по-добър в нея с времето и опита. Моментът, в който се „откачите“ от всички неща, ставате мирни, толерантни, мили и спокойни. Това не означава, че се отказвате от любовта ви към тях, защото любов и привързаност нямат нищо общо. Привързаността идва по-скоро от страх, докато любовта, истинската любов е чиста, мила и няма и капка егоизъм. Където има любов, не може да има страх, ето защо двете са несъвместими. Ще настъпи момент, в който ще разбирате всичко това, без дори да се насилвате. Това състояние не би могло да се опише с думи.

15. Откажете се от желанието да живеете, за да задоволите очакванията на някой друг

Много хора се опитват да изживеят живот, който не е техен. Живеят по начина, по който други хора смятат, че е най-добре за тях, живеят така, както родителите им смятат, че е най- добре за тях, както приятелите им смятат, че е най-добре, както враговете, медиите и правителството смятат, че е най-добре за тях. Тези хора игнорират собствения си вътрешен глас, тихия шепот на душата, че това не е правилния път. Тези хора са толкова заети с това да правят всички останали щастливи и да живеят според чужди очаквания, че губят контрол над живота си. Забравят важни неща като например какво ги прави истински щастливи, какво искат да постигнат, от какво имат нужда ... и накрая забравят за самите себе си. Имате един живот – този, който живеете в момента – трябва да го изживеете, да го притежавате, и най- важното - не позволявайте на други хора и техните мнения да ви разсейват от вашия собствен път.