Всеки от нас очаква Новата година, смятайки, че тя ще бъде по-щастлива и успешна от предходната. И макар и да знаем, че това зависи от самите нас, всички се молим за малко помощ от съдбата. Ето няколко ритуала от южноамериканската култура, за които се смята, че носят истински късмет за новата година.

1. Изяжте 12 гроздови зърна

Важно е гроздовите зърна да бъдат изядени точно в полунощ. Всяко зрънце ви дава право да си пожелаете нещо и дори и да не вярвате, че те ще се сбъднат заради този ритуал, хапването на грозде може да се превърне и в забавно състезание за това кой пръв ще успее да изяде всичките.

2. Поставете пари в обувката си

Това е най-лесната традиция, в която може да участва цялото семейство и дори най-малките - трябва просто да сгънете една банкнота и да я поставите в обувката си, стоейки с нея до полунощ. Парите могат да бъдат държани и в джоба, а латиноамериканците смятат, че това им гарантира добро финансово състояние през следващите 12 месеца.

3. Разходете се с куфар из квартала

Традицията повелява, че на онзи, който направи този лесен ритуал, му предстои година, изпълнена с приятни пътувания.

4. Сипете си шампанско

Да, почти всеки пие шампанско на Нова година, но латиноамериканската традиция повелява то да бъде разсипано по чашите поне 10 минути преди полунощ и когато настъпи заветният миг, всички да вдигнат наздравица, държейки шампанското в една ръка и гроздето в другата.

5. Започнете годината с десния крак

Съвсем буквално. Посрещнете 1 януари, стоейки на десния си крак, за да имате успешна година.

6. Облечете бельо в подходящ цвят

Според тази традиция цветът на бельото ви определя съдбата ви за следващата година. Червеното ще ви донесе успехи в любовта, а жълтото ще ви дари с късмет и успехи през следващите 12 месеца.

7. Носете бельото си наобратно

Щом сте избрали цвета на бельото, който ще носите, го обърнете с вътрешната част навън, а малко след настъпването на полунощ го поставете отново правилно. Това поверие се смята, че ще ви донесе много дрехи през следващата година.

8. Дръжте кофа с вода наблизо

Важно е да започнете януари с позитивно настроение. За да се случи това много южноамерикански семейства почистват дома си от горе до долу. Дори изхвърлят кофа с вода през вратата или прозореца, за да се пречистят от негативните емоции, натрупани през предходната година.

9. Не метете

Да, добре е да почистите дома си основно, но не метете в никакъв случай - не искате да изметете добрия си късмет навън, нали?

10. Изгорете кукла

Тази традиция се спазва с надеждата, че всичко лошо, което се е случило през 2015, ще си остане в 2015. В Латинска Америка тази кукла се нарича Año viejo, което буквално означава “Стара година”, а вие можете да създадете свое умалено копие, което да изгорите у дома.

11. Изберете облеклото си разумно

Ако имате лична традиция на Нова година да сте с нов тоалет или да сте облечени в бяло, направете същото и тази година, за да запазите късмета си и през следващите 12 месеца.

12. Направете си списък с желания

Може и да не сте написали писмо до Дядо Коледа, но задължително си направете списък с желания за Новата година. Напишете го предварително, за да можете да го прочетете в полунощ.

13. Лещата ще ви помогне

Може да сготвите лещата и да я изядете когато си пожелаете на 31 декември. Или пък да я поставите сурова в торбичка и да я държите в ръка или в джоба си. Този ритуал се прави, за да ви гарантира успешна година.

14. Използвайте свещи

Запалете свещи на Нова година, за да направите 2016 истинска наслада за вас. Цветът е важен - червената е за любов, жълтата ще ви помогне с парите, а зелената носи здраве. Ако има деца в семейството им, позволете им да издухат свещите след полунощ, за да се сбъдне поверието.

15. Седнете и станете… и отново

Ако очаквате някой да ви предложи брак през новата година, седнете и станете 3 пъти, за да предизвикате съдбата на своя страна.