В началото на XX век Надежда Тефи е наречена "перлата на руския хумор." Майстор на късия разказ, тя пише за това колко странен може да бъде човекът и колко абсурден - животът. И за това колко много означава способността да се смееш над самия себе си.

Да си спомним най-остроумните фрази на първата жена-сатирик в руската литература и да се посмеем заедно над този толкова нелогичен живот.

1 .Никак не обичам думата "никога". Ако някой ми каже, че никога няма да имам главоболие, аз най-вероятно бих се изплашила.

2. Ако седите под дърво и някоя птичка ви нацапа шапката, изобщо няма да се интересувате каква е птицата: славей или врана. Значи. Дали ви е излъгал шекспировия Ромео или чиновника от магазина за обувки - е еднакво неприятно.

3. Писна ми от съветите на моите приятелки. Какво да направя? Посъветвайте ме!

4. Семейният ни живот е перфектен - казва тя. - Съпругът ми е нощен шофьор. Когато дойда – него го няма, а когато той се върне, мен ме няма. Никога никакви кавги. Двама души - една душа.

5. Олечка стана убедена вегетарианка, приготвяше за себе си някакви боршчета и отмъкваше парченца месо от чинията на мъжа си.

6. Тогава Лиза разбра, че той е влюбен. И веднага инстинктът, присъщ на женската природа (дори на петнадесет), настоява: влюбен – значи трябва да бъде унищожен докрай!

7. Да ставам в шест часа? Вие какво, луди ли сте? По този начин може напълно да си съсипете нервите!

8. Любовта е трудно нещо! Днес например, аз отчаяно се нуждая от шивачка, зъболекар и шапка. Какво да правя? Имам среща в лятната градина.

9. Когато не съм си сложила червило, гласът ми звучи глухо и нищо забавно не мога да кажа.

10. Репутацията на Маргарита Николаевна е на извънредно интелигентна жена. При нея идват за съвети в психологически трудни моменти. Изключителна жена. Във финансово трудни моменти обаче не идват при нея. И това е съвсем логично. След като е толкова умна, значи не дава пари.

11. Мили мой! Ако не лъжехте постоянно, би било по-интересно. Тогава бих могла да позная кога казвате истина и кога - лъжа.

12.Там на една от вратите висеше малка бележка: "Отивам да купя телешко, твоя до смърт."

13. Вицове са смешни, когато се казват. Но когато се преживяват - са трагедия.

14. Сама не знам как можах да издържа толкова много време с него. Четири пъти – само си представете! Четири пъти вечерях с него. Направо ужас някакъв.

15.Вие знаете, че има хора, които с огромно удоволствие ядат стриди. За тези хора казват, че обичат стридите. И правилно. Понятието "да обичаш" винаги предполага "да изядеш".