Емоционалната интелигентност е способността да разпознаваш чуждите емоции и да контролираш своите. Смята се, че емоционалната интелигентност (EQ) е по-важна от IQ-то.

Според скорошно проучване, проведено от Тони Робинс, има 15 основни признака, че притежаваш емоционална интелигентност. Провери колко от тези качества притежаваш ти:

1. Имаш богат емоционален речник

Колкото по-специфични думи използваш, за да назовеш чувствата си, толкова по-ясно разбираш чувствата си, каква е причината зад тях и как да се справиш с емоциите си.

2. Любопитна си към хората, които не познаваш

Емоционално интелигентните хора са любопитни към всички около тях. Когато се запознаят с някого, те често му задават въпроси, държат се мило и внимателно към чуждите нужди.

3. Промяната не те плаши

Един основен признак на емоционално интелигентните хора е тяхната способност да се адаптират към различни ситуации. Ако не се плашиш от промяната, която те дебне зад ъгъла, и имаш план за този момент, вероятно притежаваш висока емоционална интелигентност.

4. Знаеш силните и слабите си страни

Никой не е перфектен, но много зависи как точно приемаш пораженията и как реагираш на успеха. Емоционално интелигентните хора се познават добре и знаят как да използват силните си страни, за да постигнат успех.

5. Разбираш околните

Емоционално интелигентните хора подсъзнателно разбират какво чувстват и мислят околните, което им помага в много ситуации.

6. Положителна личност си, не си злопаметна

Ако успяваш да намериш светлината в тунела, дори в най-напрегнатите ситуации, ти си емоционално интелигентна. Хората, която я притежават, не се оставят проблемите да ги обезкуражат.

7. Знаеш как да се контролираш

Ако рядко ти се случва да кажеш нещо импулсивно в неправилен момент, вероятно си много добра в разчитаното на ситуацията и хората.

8. Не се страхуваш от грешки

Хората с висока емоционална интелигентност не се ровят в миналото и не се поддават на негативните мисли, когато са допуснали грешка. Те виждат грешките като възможност да израснат и да станат по-добри.

9. Даваш, без да очакваш отплата

Емоционално интелигентните хора ценят връзките си и се стараят да направят любимите си хора щастливи. Те се раздават напълно, но не очакват отплата.

10. Избягваш негативните хора

Ако успееш да избягваш проблемните хора, които те натоварват, вероятно имаш висока емоционална интелигентност. Ти не навлизаш в излишни конфликти и умело парираш скандалите.

11. Не се стремиш да си перфектна

Емоционално интелигентните хора знаят, че не могат да достигнат съвършенството. За тях е важен прогресът.

12. Цениш това, което имаш

Хората с висока емоционална интелигентност винаги са благодарни за това, което имат в живота си.

13. Знаеш как да релаксираш

Ако си мислиш, че да работиш 24/7 e пътят към успеха – грешиш. Да работиш без почивка, само ще те направи по-малко продуктивна и по-стресирана. Увери се, че периодично си взимаш почивка през деня, за да релаксираш и да се заредиш с нова енергия.

14. Не пиеш много кафе и спиш пълноценно

Емоционално интелигентните хора знаят, че липсата на достатъчно сън и големите количества кофеин само ще увеличат нервността, раздразнителността и безпокойството им. Затова те знаят, че трябва да се наспиват добре, ценят почивката и познават собствените си сили.

15. Никой не може да съсипе деня ти

Емоционално интелигентните хора са господарите на своето щастие. Когато са доволни от себе си, те няма да позволят на дребнави коментари да развалят радостта им. Емоционално интелигентните хора имат самочувствие с покритие.