Има много предупредителни симптоми на рак, които жените понякога игнорират. Това обаче може да има фатални последици. Ето защо е необходимо да обръщаме внимание на сигналите на тялото ни. 

 

Жените са склонни да бъдат бдителни към здравето си и да ходят на профилактични здравни прегледи. Те обикновено не игнорират тревожните симптоми, но не винаги. Младите жени, например, по-често не обръщат внимание на притеснителните знаци, които им дава организмът. Това се дължи на факта, че когато човек е млад, смята, че ракът е проблем на по-възрастните хора. И често са прави, докато не се разболеят!

  1. Необяснима загуба на тегло: Много жени биха били на седмото небе, ако свалят няколко килограма без усилия. Необяснимата загуба на килограми обаче е тревожен признак, а не повод за радост. В случай, че не сте увеличили упражненията и не сте намалили приема на храна, трябва да проверите какво се случва. Разбира се, може да става въпрос за хиперфункция на щитовидната жлеза. Личният ви лекар ще прецени дали да назначи изследвания за щитовидната жлеза.

  2. Подуване на корема: Това неприятно усещане е толкова често срещано при жените, че те просто си живеят с него. Това обаче може да ви насочи към рак на яйчниците. Други симптоми на този рак включват коремна болка или болка в таза, проблеми с уринирането. Ако подуването на корема се случва всеки ден в продължение на седмици, се консултирайте с личния си лекар. 

  3. Промяна на гърдите: Повечето жени знаят, че трябва да си правят редовни самостоятелни прегледи и да следят за появата на бучки. Това обаче не е единственият симптом на рак на гърдата. Зачервяването, удебеляването на кожата на гърдите, продължителните обриви са все знаци, че трябва да бъдете нащрек. Ако външният вид на зърната на гърдите се е променил, информирайте лекаря си. Всяка промяна в гърдите е тревожен симптом, които не бива да игнорирате. 

  4. Необичайно кървене: Жените в пременопауза са склонни да игнорират всяко кървене в периодите между менструацията. Няма кървене след менопауза! То може да бъде симптом на рак на ендометриума. Стомашно-чревното кървене пък може да е симптом на рак на дебелото черво. Най-малко три четвърти от жените с рак на ендометриума имат някакво ненормално кървене като ранен знак. 

  5. Кожни промени: Наблюдавайте за промени в пигментацията на кожата, прекомерно лющене, притеснителни бенки.

  6. Затруднено преглъщане: Ако имате затруднения с преглъщането, без да сте променили диетата си, това може е признак на рак на хранопровода.

  7. Кръв на грешното място: Ако забележите кръв в урината или изпражненията, не си мислете, че е от хемороиди. Консултирайте се с лекаря си, за да изясните причините за това. Най-лошият сценарий е да става въпрос за рак на дебелото черво. 

  8. Коремни болки и депресия: Всяка жена, която има системни коремни болки и се чувства депресирана, трябва да се прегледа при специалист. Някои изследователи смятат, че има връзка между депресията и рака на панкреаса.

  9. Лошо храносмилане: Бременните жени знаят много добре за какво става въпрос. Лошото храносмилане без видима причина обаче е тревожен симптом. Този признак може да бъде ключ към началото на рак на хранопровода, стомаха или гърлото. Преди да се притесните излишно, се обърнете към личния си лекар.

  10. Бели петна в устата или по езика: Пушачите трябва да бъдат изключително бдителни за появата на бели петна в устата или по езика. Посъветвайте се с лекаря или зъболекаря си, за да разберете на какво се дължат.  

  11. Болка: Възрастните хора често се оплакват от различни болки и страдания. Болката с неизяснен произход обаче трябва да бъде анализирана. Като цяло, тя не е типичен симптом на рак.

  12. Промени в лимфните възли: Ако забележите бучка или подуване на лимфните възли под мишницата или на врата - или някъде другаде, се консултирайте с лекар. Нарастващият лимфен възел за период по-дълъг от един месец е тревожен симптом.

  13. Висока температура: Тя може и да е нормална при грип или друга инфекция, но не е нормално състояние.

  14. Умора: Умората е друг неясен симптом, които може да сочи към някои здравословни проблеми.

  15. Упорита кашлица: Кашлицата е типична за настинка, грип, алергия, а понякога е и страничен ефект от приема на някои лекарства. Продължителната кашлица (повече от 3-4 седмици) не трябва да се пренебрегва.