Да възпиташ дете е една от най-трудни и отговорни мисии на всеки родител. За да ви успокоим поне малко, ще ви кажем, че всички трудности, с които се сблъсквате и ще се сблъсквате занапред, най-вероятно вече са възниквали и при други семейства. А с достиженията на съвременните технологии и с усиленото издаване на книги в тази област, днешните родители много лесно могат да почерпят информация за интересуващите ги въпроси и проблеми.

Поради тази причина избрахме за вас някои от най-добрите подходи на водещи психолози в областта на детското поведение, които дават наставления относно как по-добре да разбираме децата си:

1. Безусловно да приемаш детето си означава да го обичаш не за това, че е красиво, умно, способно, надарено, за това, че е отличник и че помага вкъщи, а просто така, защото го има в живота ти!

2. Не се опитвайте да помагате на детето си, ако то не ви е помолило за това. Ако го оставите само да се справя с дребните житейски препятствия, вие му давате сигнал, че „Всичко е наред! Ще се справиш! Вярвам в теб!”

3. Ако детето ви не се справя и е готово да приеме помощта ви, не му отказвайте. Но внимавайте, когато започнете да му помагате - направете само онази част, с която то не може да се справи. Не поемайте цялата инициатива в свои ръце. А когато то разбере къде е грешило, то смело отстъпете и му позволете да доразвие тези знания само.

4. Не забравяйте, че утре детето ви ще прави само всичко това, което днес е направило с вас, именно защото се е научил на това с помощта на некой да е, а на родителя си.

5. Постепенно, но уверено прехвърляйте част от грижите и отговорностите си върху вашето малко слънце.

6. Личността и способностите на детето се развиват само в това направление, с което то се занимава с интерес и желание.

7. Няма ситуация, която да оправдае боя върху детето ви!

8. Можете да изразите недоволството си от някои постъпки на детето си, но никога от детето като цяло. Може да се карате за действията му, но избягвайте изречения започващи с „Ти си такъв…”, а конкретизирайте „Тази твоя постъпка е лоша, защото…”. Внимавайте забележките към детето да не станат систематични, в противен случай то спира да им обръща внимание.

9. Прегръщайте детето си няколко пъти всеки ден. Знаете ли, че 4 прегръдки са необходими на всеки човек дневно, а за добро настроение са нужни не по-малко от 8! И това се отнася не само за децата, но и за възрастните.

10. Измислете общи занимания с детето или някоя семейна традиция, които да създадат зона на комфорт и радост. Правете ги постоянно, за да възпитате у детето си навика да ги чака и знае, че те задължително ще се повторят, ако не прави бели. Отменяйте ги, само ако детето ви направи наистина голяма пакост.

11. Най-доброто наказание за едно дете, е да го лишите от нещо хубаво, а не да му направите нещо лошо!

12. Децата имат много по-голяма нужда да се движат, да изследват предмети, да изпробват силите си в нещо ново, отколкото възрастните. Да му забранявате подобни неща е равносилно на това, да се опитате да спрете течението на пълноводна река. Просто се постарайте да направите течението й в удобно и безопасно русло.

13. Децата не само имат нужда от порядък и правила, но те ги искат и ги чакат! Това прави живота по-разбираем, предсказуем и създава чувство на безопасност.

14. Детето се чувства добре, когато разбирате потребностите му. Една от основните е свободата да изследва света и да получава нови впечатления. Детето изследва своите възможности и постепенно се усъвършенства. Докато е малко то иска да се катери по-нависоко на дървото, като подрасне иска да избяга с приятели да се весели, а после – да се връща по-късно от вечерния час. Важно е как ще реагират родителите – нотациите и забраните са безсилни.

15. Преди да забраните каквото и да било на децата си, помислете има ли смисъл или това е просто нещо, което самите вие не разбирате и съответно се боите. Може би самите вие трябва да се промените, вместо да го забранявате на децата си.