Знаете ли колко сълзи, разочарование и драма биха се спестили, ако в университетите имаше курсове по любов? И как е възможно да има всякакви други: от обработка на глина до обработка на компютърни кодове, а да няма нито един курс, изследващ най-силното и влиятелно за човешката психика чувство. И все пак, такъв няма. И на всички нас ще ни се наложи да научим нещата за любовта по трудния начин – на принципа проба-грешка. Каквото и да ни се случи обаче, важно е да приемем както хубавите, така и не до там приятните страни на любовта като урок, който да използваме за едно спокойно и лишено от излишна драма бъдеще.
Ето някои от уроците, на които ни се искаше някой да ни беше научил:

1. Ако той ви обича, ще ви го покаже

Ако един мъж е заинтересован от вас, няма да ви се налага да се мъчите да отгатнете намеренията му. Той сам ще ви ги покаже. Няма да ви каже това, което искате да чуете, а ще ви докаже с действия намеренията си.

2. Не показвайте несигурността си

Ние, жените, имаме много неща, за които се притесняваме: дали сме дебели, дали сме красиви и куп други подобни. Все неща, които мъжете рядко забелязват. Важно е обаче да не показваме тази несигурност пред партньора си. Доказано е, че колкото повече натяквате на мъжа си несигурността си (например притеснението, че сте дебела), то вероятността той да повярва в това е много голяма.

3. Да правиш секс, не те прави мръсница

Да го направиш прекалено рано няма да прогони правилния човек, както чакането няма да задържи грешния. Стига да се чувствате секси и да го правите с желание, всичко е перфектно.

4. Плашещо е, но понякога любовта не е достатъчна

Има много други фактори, които са ключови за една връзка: доверие, приоритети, възгледи… При отсъствието на някое от тях, връзката може да бъде проблемна.

5. Няма проблем да сте сами

Всеки има период в живота си, в който няма човек до себе си, и това е напълно нормално. Това е периодът, в който можеш да опознаеш себе си, да правиш нещата, които обичаш, и да се насладиш на собственото си прекрасно аз.

6. Никога не зарязвайте приятелите си заради мъж

Приятелите са хората, които за разлика от семейството, ни познават с всички негативни и позитивни страни и избират да ни обичат. Именно за това не си струва да намаляваме контактите си с тях заради новото си гадже. Представете си, че той утре си тръгне. Ще имате нужда от подкрепа, която ще дойде именно от тях.

7. Идиотът си е идиот

Ако той се интересува само от задоволяването на собствените си нужди и желания, то единственото, което можете да научите от него, е как да познаете правилния, когато се появи. Плюс това ще можете да разказвате след това на приятелките си какъв мъж да НЕ си хващат.

8. Любовта означава да бъдеш уязвим

За да се влюбиш, трябва да отвориш напълно сърцето си, да допуснеш човека до себе си. Да, знаем, че това крие риск от разбито сърце и „никога повече няма да се обвържа” фаза, но ако искаме истинска любов, трябва да го направим, дори с цената на този риск.

9. Да бъдеш сам е по-добре, отколкото да бъдеш в лоша връзка

Да, самотата е гадно нещо. Но не е толкова гадно, колкото това да си с човек, който не е за теб.

10. Създайте си хобита

Ако нямате връзка, тези хобита са нещата, които ще вършите с удоволствие в свободното си време и ще ви помагат да се запознавате с нови хора. Ако имате връзка, хобитата ще ви помогнат да имате собствени занимания, различни от времето прекарвано с партньора. Така ще предпазите връзката си от застой.

11. Не гледайте на всеки мъж като потенциално гадже

Те го усещат, а и изглеждате сякаш отчаяно имате нужда от мъж.

12. Любовта не бива да боли

Да, хората са различни. Връзките са различни. Всеки знае, че когато двама души се опитват да бъдат заедно, напълно нормало е да има разногласия. Скандалите не са нещо ненормално, особено, когато и двамата са изнервени. Но любовта не трябва да боли. Да, може да ви е мъчно и неприятно, че сте скарани, но не трябва да боли по онзи обиден начин.

13. Няма нищо лошо в това да се потрудите за оргазма си

В крайна сметка, връзките не са романтични комедии, изпълнени с многобройни романтични вечери и още по-многобройни оргазми. За това няма проблем да се потрудите, за да получите оргазъм. Сексът е съвместна игра и за да е приятна и за двамата, те трябва да вложат еднакво количество енергия.

14. Идеалният на хартия, не винаги е идеален за теб

И в това няма никакъв проблем. Дори той да е с перфектната работа, визия, начин на поведение… Ако я няма тръпката, няма смисъл да продължаваш нещо, което все някога ще приключи. И това не те прави лош човек.

15. Заслужавате обич

Това е може би най-важният урок, който трябва човек да научи в живота си. Когато осъзнаете, че заслужавате истинска, честна, безкористна любов, то това ще е моментът, в който животът ви ще се промени към по-добро. Обичайте себе си, за да ви обичат и другите.