Денимът е онзи съществен елемент от гардероба ни, с който най-често ще ни засечете... но и този, който най-често предизвиква нервни кризи в пробните. Дънките – приятел и враг на жените от над 100 години...

И все пак когато откриете правилния чифт – всичко си идва на мястото, чувствате се по-щастливи, уверени и спокойни. Затова е редно да посветим една статия на дънките и да научим нещо повече за тях, за целта подбрахме 16 факта за денима, които най-вероятно не сте чували преди:

  1. Думата „деним” произлиза от френския израз „де ним” (от Ним). Някога моряците в Генуа се обличали в груб син плат, който станал популярен и във Франция. Французите искали също да произвеждат такива панталони, но нямали точната технология. Все пак около XVI век в градчето Ним изобретили много подобен плат от груба вълна. Интересно е, че французите казвали, че този плат е с цвят джин, тоест генуезкия цвят.
  2. За рождена дата на дънките се смята 20 май 1873 г., когато Джейкъб Дейвис и Леви Щраус получават патент за сините дънки.
  3. Първоначално дънките са наричани „гащеризони до талията”, но Леви Щраус заложил на по-продаваемо име – джинси. То, също като деним, произлиза от френски – от името на града Генуа, който на френски се чете Генз, а на италиански Дженоа и затова станало дженс/джинс.
  4. А защо ние ги наричаме дънки, а не джинси? Дънки произлиза от грешното произнасяне на дънгари, което е много подобен плат на денима и произлиза от селцето Донгари, Мумбай. Първоначално дънките у нас се произвеждат от този плат и затова е останало това наименование.
  5. Най-скъпите дънки в света са направени от Secret Circus и струват малко под 2,5 милиона лева. Задният им джоб е украсен с 15 диаманта.
  6. Статистически погледнато, за мъжете е по-лесно да намерят дънки, които да им пасват добре.
  7. Във Великобритания купуват 86 млн. дънки всяка година, а в САЩ – 450 млн.
  8. Във Великобритания средностатистическата жена притежава 10 цифта дънки. А всеки американец – 7.
  9. Ив Сен Лоран е казал, че му се иска той да е измислил дънките, защото те притежават „експресивност, скромност, сексапилност и простота.”
  10. През 2007 г. BBC предрича края на дънките. В същата година във Великобритания са похарчени 1,51 млрд. паунда за дънки.
  11. През 2015 г. към речника на Оксфорд се добавят 500 нови думи, една от тях е „джегинг” (jegging), което е клин, който прилича на прилепнали дънки.
  12. Дънките първоначално били предимно индигови и кафяви, защото така по-лесно се прикривала мръсотията по тях.
  13. В един бутик в Ню Йорк първи се сетили да избелят чисто нови дънки, така че да се получи износен ефект. Тези дънки станали моментален моден хит.
  14. Оранжевите шевове на дънките на Levi's са патентовани като тяхна запазена марка.
  15. Сините дънки били забранени на някои места (училища, театри, ресторанти) през средата на миналия век, защото на тях се гледало като бунт срещу конформизма.
  16. 50% от всички дънки по света се произвеждат в Азия, най-вече в Китай, Бангладеш и Индия.