Когато обичаш, е трудно да видиш симптомите на емоционален тормоз, особено когато той идва от човека, за когото тупти сърцето ти. И колкото и да съвети да чуваш, не можеш или не искаш да отвориш очите си. Но истината е, че заравянето на главата в пясъка не решава проблема. Единствено губи времето ти и изхабява чувствата ти. Заслужаваш да имаш връзката, за която копнее сърцето ти. Заслужаваш щастие!
Затова, прочети следващите редове и ако откриеш себе си (и него) в тях, знаеш какво да направиш...

1. Държи се пренебрежително с теб. Омаловажава мнението ти, когато разговаряте.

2. Критикува те. Каквото и да правиш, то никога не е достатъчно и той никога не е доволен.

3. Контролира те. Поставил те е в такава ситуация, че да му искаш разрешение за всичко.

4. Не те изслушва. Никога. Ако не е съгласен с теб, не настоява да се изясните, а демонстративно прекратява разговора.

5. Кара те да му се извиняваш. Непрекъснато. Дори когато виновният е той.

6. Когато те е наранил, влиза в ролята на жертва. За да не признае грешката си, се държи така, че да събуди съжалението ти и да тушира гнева ти (дори когато е справедлив).

7. Кара да се чувстваш неуверена в себе си. Струва ти се, че, за да задържиш вниманието му, трябва да промениш нещо в себе си. Да промениш всичко.

8. Кара те да се чувстваш неуверена в него. Струва ти се, че във всеки един момент може да избере да бъде някъде другаде, с някой друг. Или още по-лошото, с някоя друга.

9. Опитва се да те променя. Иска да те накара да живееш по неговите правила, без да се съобразява с твоите. Иска да правиш компромиси, но не е готов на същото.

10. Обвинява те. За всичко. Ти си тази, която не го разбира и не го подкрепя. Ти си тази, която не го изслушва и не се интересува от чувствата му. А всъщност е точно обратното.

11. Не пази тайните ти. Знаеш, че, дори когато го помолиш да не споделя с други хора нещо, което си му казала, той ще го направи.

12. Безсмислено ревнив е. Кара те да се чувстваш виновна, когато се забавляваш без него.

13. Обсебва те. Той не е винаги до теб, но иска ти винаги да си на разположение, когато си му нужна.

14. Настоява, че винаги е прав. За всичко. А ти винаги мислиш, постъпваш, чувстваш грешно, незряло.

15. Кара те да се чувстваш буквално като луда. Кара те да се съмняваш в собствената си преценка, да се питаш дали не преувеличаваш, дали наистина е толкова лош, дали просто днес не имал лош ден... и вчера, и онзи ден... Макар да знаеш отговора на всички тези въпроси.

16. Отправя ти неверни обвинения, че не го обичаш. Кара те да му доказваш чувствата си и не ти оставя възможност да се запиташ дали той всъщност наистина те обича.