Вероятно в главата ти имаш ясно изграден образ за идеалния мъж, но в реалността може да е трудно да прецениш дали си срещнала истински мъж или той все още е момче по душа (независимо дали е 35-годишен). За да не гадаеш повече, сме подбрали качествата, които трябва да притежава един истински джентълмен.

Всяка от нас има любим литературен или филмов образ на Мъжа, на идеала ни за партньор, от мисълта за когото коленете ни омекват. Може да е г-н Дарси („Гордост и предразсъдъци”), Джейми Мактавиш („Друговремец”), Едуард Рочестър („Джейн Еър”) или някой от по-новите популярни романи. В моя случай – Рет Бътлър („Отнесени от вихъра”), но те всички имат нещо общо – те са мъже, а не момченца в отношенията си към жените.

Сигурни сме, че знаеш къде са момчетата: в сайтовете за запознанства; на улицата, подхвърлящи ти вулгарни забележки. Те ще ти пращат закачливи сексуални съобщения още преди да научат фамилията ти, ще те поканят да се пошляете някъде или да гледате някой филм у тях, защото се страхуват да те поканят на истинска среща.

Рет Бътлър не би постъпил така

Рет държи положението под контрол. Той се облича и говори изискано, има страхотно чувство за хумор, знае как да обича, макар и да има някои съмнителни вкусове. Рет не се страхува да изразява истинските си мисли, да отстоява мнението си, да покаже, че е лудо влюбен и да се бори за любовта. Въпреки че говоря за измислен персонаж, в действителността също има мъже, притежатели на тези качества. Може животът им да не е вълнуващ исторически роман, но такива мъже знаят как да се държат с теб и не би трябвало да се задоволяваш с момчета, които още не са наясно със самите себе си, камо ли да знаят как да се отнасят с истинска жена.

Като жена, няма нищо по-хубаво от чувството да си в присъствието на мъж, който е уверен в себе си и излъчва неоспорима мъжественост, без това да включва показване на мускули, избиване на комплекси или собственически умалителни (въпреки че не сте си никакви). И тази статия не е за да осмеем мъжете, а напротив - тя е възхвала за истинските и пораснали мъже, джентълмените, които знаят как да се отнасят с една дама.

Ето ги и 16-те признака, по които да разпознаете този мъж:

1. Той се грижи за хигиената си безупречно, но без излишна суета. Дали Хемингуей би отишъл редовно да си прави маникюр в някой салон? Не, едва ли.

2. Умее да балансира модерния стил и изисканата класика, кариерата си и личния живот, без да очаква ръкопляскания.

3. Използва смеещи се емотиконки пестеливо, за моментите, в които наистина му е смешно, съобщенията му не са пълна каша от емотиконки и неразбираеми жаргони. А на живо е открит и истински.

4. Не се съсредоточава само върху онлайн комуникацията с теб, защото закачливите съобщения в чата не означават нищо, ако няма време за теб в реалния офлайн живот.

5. Когато се интересува от една жена, не чака три дни да ѝ се обади, не прави сложни схеми, а просто се обажда. Щом се свърже с теб, те кани на среща, а защо не и сам да ти сготви, докато се наслаждавате на чаша хубаво вино, което сам е избрал, защото знае как. След срещата той ще се увери, че си се прибрала и най-вероятно сам те ще те изпрати до входната врата.

6. Ако иска да се вижда с една жена, ще ѝ го покаже. Ако не иска, учтиво ще ѝ каже, че е било приятно да прекарат време заедно (дори и да не е било точно така), но ясно ще заяви намерението си да не продължават отношенията си, защото е присъщо само за страхливците да прибягват до заобикалки и да оставят отсрещната страна да гадае за намеренията им. Истинският мъж няма да ти губи времето в чудене дали нещо ще стане или не.

7. Той чете книги и вестници, има мнение по широк спектър от теми и събития, но също така осъзнава, че неговото мнение е субективно, а не факт, към който всички трябва да се придържат. Той не се притеснява да спориш с него, не е инатлив и не се опитва да ти докаже, че ти бъркаш. А когато все пак е сгрешил, го признава, без да го приема като края на света или оронване на престижа му като мъж.

8. Той ще ти отвори вратата и ще вземе палтото ти, не защото те мисли за слаба или за да го помислиш за добро момче, а защото наистина го е грижа за теб и иска да се чувстваш комфортно.

9. Разбира се, че ще иска да те вкара в леглото си, но той е заинтересуван и от теб като личност. Разговорите ви му доставят искрено удоволствие и освен това се наслаждава на играта на прелъстяване, иска да завладее и мислите ти, не само тялото.

10. Той оценява, когато една жена я е грижа за него, но не иска тя да го ухажва и да го преследва, за да подхранва егото си. Той също взема водеща роля в процеса на ухажване и знае, че това е двустранен процес.

11. Не се стреми да играе ролята на твой баща или спасител, целта в живота му не е да покори сърцата на всички жени около него. Той търси партньор, жена, която е главната героиня в своя роман, сама си плаща сметките и ще му бъде равностойна.

12. Той не търси жена, която се нуждае от него, а жена, която го иска заради самия него, не заради парите му, за да не е сама или за да има дете. От своя страна и той търси някоя специална за него, а не някоя, която просто да бъде до него, за да му готви, да му прави компания или за да може да казва, че си има гадже.

13. Той си има кариера, хоби, група от близки приятели и любим начин, по който приготвя пържолата си и не се страхува от жена, която има същите тези неща, напротив, той я харесва още повече.

14. Вече е пораснал и се познава добре, знае на какво държи и какво иска от живота. Честен е със себе си и е честен с останалите.

15. За него е въпрос на чест да се отнася добре с жените.

16. Той не е „лошо момче”, „добро момче” или въобще „момче”, той е мъж. Главният герой в своя роман, който не търси „добро момиче”, а страхотна жена. Жена, която споделя неговите ценности, но може и да го научи на нещо ново, тя също е изградена и осъзната личност. Той е готов да се потруди да спечели тази жена, независимо колко време ще трябва да почака, за да я срещне. Но когато най-накрая се срещнат, той няма да се колебае, а ще бъде решителен и ще затвърди намеренията си, защото знае, че е извадил късмет. А когато тази жена го срещне, тя също трябва да знае, че е късметлийка.