Япония винаги ни е очаровала и си остава наша мечтана дестинация, затова искаме да ти представим текста на американската журналистка Ейми Чавез, която се е преместила да живее в страната на изгряващото слънце.

„Когато за първи път стъпиш в Япония, е трудно да не се възхитиш от социалния ред и ефективността, с която всичко се случва. Улиците са чисти, влаковете идват винаги навреме, а хората са тихи и учтиви, макар и малко ексцентрични, което им придава още повече чар (трябва да спомена косплея, дългите опашки за сладолед с вкус на пилешка супа и гигантските бургери с 5 кюфтета).

Дори най-краткото пътуване до Япония може да бъде животопреобръщащо изживяване. Никой не се връща в родината си като същия човек. А аз стигнах до следните наблюдения и заключения, след като говорих с редица туристи и хора, преместили се да живеят в Япония:

  • Винаги връщай услугите!

В Япония бързо научаваш, че е важно да приемаш предложените услуги, но и да ги връщаш. Помниш ли онази благодарствена бележчица, която така и не написа, или картичката за нечий рожден ден, която купи, но така и не изпрати? Това никога не би се случило в Япония! Връщането на услуги е много важно за междуличностните взаимоотношения.

От друга страна, не е нужно да връщаш услугата в същия размер. Например, ако някой ти помогне да пренесеш новия си диван до дома ти, можеш просто да го почерпиш едно питие, за да покажеш признателността си.

  • Благодари на хората следващия път, когато ги видиш

Японците винаги се сещат да благодарят на някого, когато го видят. Може да ти звучи прекалено, но винаги е приятно, когато някой ти каже: „Ей, благодаря ти, че ми помогна да пренесем дивана онзи ден!” Наистина е много мило!

  • Учтивостта се простира отвъд „Благодаря ти” и „Довиждане”

Учтивостта и изисканите маниери са много важни в японската култура. Ако попиташ някого на улицата за посоката, или ще ти нарисуват подробна карта, или някой продавач може да изостави магазина си само за да ти покаже вярната посока. Да си учтив означава да приемеш в себе си идеята за себеотрицанието – когато помогнеш на някого, да не си мислиш „Аз какво ще спечеля?”

  • Поставяй другите на първо място

Най-добрият начин да покажеш на околните колко важни са за теб, е да ги поставяш на първо място. Дай на приятеля си най-голямото парче торта, на роднината си – най-удобното място в ресторанта, на госта си – централното място в снимката. Или пък направи торта и почерпи съседите. Всички тези жестове са всекидневие в Япония.

В традиционните японски къщи дори има специални места, отредени за гостите. Местата са разположени срещу нишата, наречена „токонома”, където се излагат най-красивите предмети на японското изкуство – висящи свитъци, керамика, икебана и т.н.

  • Включи всеки един от групата, не игнорирай никого!

Няма как да отидеш на купон или да изпиеш едно питие само с определена част от колегите ти. Всички на работа са поканени! Затова няма неудобни моменти, когато някой по-късно разбере, че не е бил поканен на купона. Всички, които присъстват на събитието, участват и в снимките, без значение дали са роднини, приятели или непознати. Да включваш всички в плановете, ще те научи да бъдеш по-толерантна с онези, които са различни от теб.

  • Уважавай чуждите вещи

Ние имаме един израз „Който го намери – за него си е”, обаче той не важи в Япония! Ако някой изпусне чадъра си или друга вещ на тротоара, той ще си ги намери на същото място или на близката пейка. Да взимаш чужди вещи е грешно!

  • Алкохолът не поражда насилие

Дори туристите в Япония ще забележат, че вечер има много пияни бизнесмени по улицата (а понякога и през деня). Алкохолът не поражда насилие в Япония, а сбиванията в баровете са много редки. Ако планирате да изживеете един вълнуващ ден, няма нужда да се притеснявате, че на следващия ще сте с посинено око, разкъсани ръкави или без портфейл. Често можете да забележите пияни хора в хубави костюми да спят по пейките в съботните сутрини.

  • Понякога държавният контрол е страхотен

Влакова система на превъзходно ниво (и целият публичен транспорт), една от най-добрите пощенски служби в света и качествена здравна грижа са отлични примери за области, контролирани от правителството. Трудно е да си представиш частният сектор да се справи по-добре.

  • Наглостта е порок

Японското общество високо цени скромността и смирението, а не може да понася наглостта. Хората чакат на дълги опашки без да се оплакват. Няма агресия на пътя. Никой не повишава глас, няма скептични въздишки, няма възгласи „Защо хората са толкова тъпи?”, няма злобни погледи, няма изражения, които казват „Махни се от пътя ми или ще пострадаш”. И съвсем скоро пътешествениците в Япония започват да се чувстват много комфортно с японския въздух, из които се носи спокойствие.

  • Японците умеят да слушат

Японците винаги ще ти дадат шанс пръв да изкажеш мнението си. Те са наистина добри слушатели! Умението да слушаш и да не търсиш превес в разговора са много важни. По този начин ставаш по-толерантен към чуждите разбирания. Каквато и да е темата, японците обичат да дискутират по въпроса, а не да спорят и да налагат собствените си възгледи.

  • Японците не са националисти

Дълбоко в нас всички си мислим, че нашата страна е най-страхотната. Затова е безполезно да убеждаваш някой чужденец, че твоята страна е най-невероятната. Освен това не съществува понятие като „най-страхотната страна на света”.

  • Ганбару – да надскочиш себе си

В нашия език няма еквивалент на тази дума. Много от нас се отказват да завършат нещо, когато открият, че изисква повече време, пари и усилия, отколкото сме предполагали. Но в Япония се фокусират върху крайната цел и полагат всички усилия да я постигнат. В Япония и ти започваш да чувстваш „ганбару” в себе си, защото всички около теб се стараят.

  • Обещанията трябва да се спазват

В Япония, когато някой обещае да направи нещо, той наистина го мисли. И определено няма да забрави, каквото и да се случва! Те ще дойдат на срещата ви, дори да се излива порой. Да не отидеш на събитие или събиране, за което вече си обещал, не може да случи без предизвестие. Или трябва да се обадиш предварително и да се извиниш, или да пратиш някого вместо теб.

  • Японците са съвестни граждани

По време на Световното по футбол в Бразилия през 2014 г. японците изумиха света с това, че почистиха тяхната част от стадиона. Ако сте били в Япония, това не би ви изненадало, защото те винаги почистват след себе си. Дори в сезона на цъфналите вишни, когато често се организират пикници, никога няма да видите захвърлена пластмасова чашка в тревата.

Ако сте организирали купон у дома, можете да сте сигурни, че всички ще ви помогнат да почистите. Често можете да видите и служител да мете улицата пред фирмената сграда. Често се организират и чистки на квартала и се очаква всички да се включат.

  • Грация и елегантност

Ако трябва да изберем само една дума, за да опишем японците, това ще е „грация”. Всички социални класи, независимо от произхода и доходите си, се стремят да се държат елегантно. Например, вместо да сочат някого или нещо с пръст, те ще направят едва забележим жест с ръка. Те се обличат спретнато, поздравяват всеки с усмивка и си подават всеки предмет с две ръце.

  • Японците винаги са точни

Един от уроците, които научават всички чужденци в Япония, е колко важна е точността. Тя показва респект към другите и обяснява защо всичко в тази страна се случва някак по-ефективно.