Днес милиони фенове отново ще отбележат Световния ден на една от най-обичаните групи за всички времена - "Бийтълс".

По решение на ЮНЕСКО от 2001 г. този ден традиционно се отбелязва на 16 януари. Датата не е избрана случайно, тъй като през далечната 1957 г. в Ливърпул е открит клуб "Кавърн", където дебютира легендарната група.

Британската рок банда "Бийтълс" има огромен принос в развитието и популяризирането както на рок музиката, така и на рок културата като цяло. Именно тя се превърна и в един от най-ярките феномени в световната култура през 60-те години на ХХ век.

Историята на бандата започва през 1957 г., когато Джон Ленън, който харесвал песните на Елвис Пресли, основава групата "Куоримен" и кани в нея Пол Маккартни. През пролетта на следващата година към тях се присъединява приятелят на Пол Маккартни - Джордж Харисън. Така тримата начинаещи музиканти съставят гръбнака на бъдещата група. През 1961 г. преименуват състава си на "Бийтълс", а от следващата година Ринго Стар става барабанист. По това време те са известни единствено в Ливърпул. Първата изява зад граница е в Хамбург през лятото на същата година. Няколко месеца по-късно, по време на второто си посещение в Хамбург, е направен първият професионален запис на състава.

През 2004 г. сп. "Ролинг стоун" поставя групата на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена. Така "Бийтълс" е призната за една от най-влиятелните групи в историята на поп музиката, а нейните членове Джон Ленън (1940-1980), Джордж Харисън (1943-2001), Пол Маккартни (1942) и Ринго Стар (1940) се сдобиват с милиони фенове по цял свят.

Днес "Бийтълс" имат продадени над 1,3 милиарда албума.