Тийнейджърката, която беше простреляна от талибаните през 2012 г.,и индийският активист за правата на децата Кайлаш Сатярти са носителите на тазгодишната Нобелова награда за мир, обяви Нобеловият комитет днес.

17-годишната Малала Юсуфзай беше простреляна в главата от талибаните в Пакистан, защото е искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование. На 17 години Малала става най-младият носител на престижното отличие, отбелязват световните медии.

60-годишният Кайлаш Сатярти "продължава традицията на Махатма Ганди и оглавява редица форми на мирни протести, фокусирайки се върху потресаващата експлоатация на децата с финансова цел", съобщава Нобеловият комитет.

Двамата са отличени за "тяхната борба срещу потискането на децата и младите хора". Те ще си поделят премията от 1.1 милиона долара, а церемонията ще се проведе на 10 декември в Осло.

"Нобеловият комитет счита за важно, че индуист и мюсюлманка, индиец и пакистанка са обединени от обща борба за образование и срещу екстремизъм", каза Торбьорн Ягланд, председател на Норвежкия нобелов комитет.