Антоновден е празник, който народът отбелязва традиционно на 17 януари.

Свети Антоний Велики бил роден в Египет около 251 г. в семейството на заможни родители, но още в детството си останал сирак. Вместо да продължи занаята на баща си, който му оставил доста пари, свети Антоний раздал всичко, което имал, на бедните. След това се усамотил в една пещера, където бил нападнат от хищници. Поверието предава, че точно тогава от небето се разляла светлина, която премахнала многобройните му рани. Чул се и глас, който казал на свети Антоний, че ще стане известен по целия свят. Веднага след това светията се зазидал в стара къща, където живял сам десетки години наред. След 20 години подвижничество се върнал сред народа и повел борба за Вярата - успял да убеди много езичници да приемат християнството. На 104 години Антоний излязъл в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги победил. Починал точно на 17 януари и оттогава на тази дата се почита паметта му.

Свети Антоний станал известен и със способността си да лекува неизлечимо болните. Оттогава насам този ден се свързва с болестите и по-точно с различни ритуали за предпазване от тях. Светецът е покровител на всички ковачи, железари, ножари и налбанти.

На Антоновден своя имен ден празнуват всички, които носят имената Антон, Антония, Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Донна, Драгостина, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

Екипът на Dama.bg честити празника на всички, като пожелава много здраве, успехи и повече поводи за усмивки.