Българският календар е пълен с празници, почивни дни, отпуски и ваканции. Независимо, дали са почивните дни през уикенда или са се събрали няколко празнични дни накуп, всяко семейство прави всичко необходимо, за да излезе от града, да отиде на планина през зимата, на море през лятото или при баба и дядо на село през почивните дни и ваканции. Но всеки родител, пътувал поне веднъж с деца в кола, автобус или влак, ще се съгласи колко тежко и уморително е това. Само 5 минути след тръгването, детето започва да ви затрупва с въпроси „Колко още остава?”, „Стигнахме ли вече?”, „А сега вече стигнахме ли?”, „Кога ще спираме?”

Всеки родител знае колко бързо се отегчават и колко трудни за овладяване стават понякога децата. Малчуганите започват да недоволстват, да мрънкат за всичко, да плачат, да скачат и шават. Има много начини да ги разсеете по време на път. В това отношение електронните игри и портативните DVD-плейъри са страхотни помощници, но знайте – децата се чувстват най-добре в забавната компания на останалите членове от семейството.

1. Тайна торбичка

В плетена непрозрачна торбичка съберете няколко интересни и малки предмета. Сложете някои от любимите играчки и предмети на детето. Може да поиграете на игра, в която детето да мушне ръчичката си в торбичката и само на допир да определи, какво има вътре. Или го помолете да намери нещо определено вътре (например гумено паяче) без да наднича, а само чрез допир.

2. Напиши приказка

Ако пътувате с две деца, подхвърлете им едно изречение от типа: „Имало едно време един беден, но много добър момък”. Те могат да допълват изречения поред, а вие да записвате. Така ще сглобите приказка, която после може да оформите като малка книжка, а те да нарисуват илюстрациите.

3. „Познай кое число съм си наумил?”

Намислете си число, като сами определите диапазона. Детето трябва да познае кое е числото, което сте си наумили. Вие отговаряйте само с „По-голямо” или „По-малко”.

4. Познай предмета

Намислете си предмет. Детето трябва да ви задава въпроси, за да познае кой е той. Важно е да може правилно да формулира въпросите. Вие можете да му отговаряте само с „Да” и „Не”. Например:

- Живо ли е?
- Да!

- Растение ли е?
- Не!

- Животно ли е?
- Да!

- Млекопитаещо ли е?
- Да!

- Четириного ли е?
- Не.

- На сушата ли живее?
- Не.

- Делфин ли е?
- Да!

5. Карта на света

Много увлекателна игра за по-големите деца. Просто по време на път вземете със себе си карта на България, Европа или света. Може да я играете по няколко различни начина. Първият е, да назовавате градове, а децата да ги търсят на картата. Вторият вариант е, детето да чертае маршрута, който се изминали и да отбелязва населените места, където сте били.

6. Главоблъсканици

Ако пътят е по-дълъг, а децата са по-големи, можете да се запасите с различни главоблъсканици като „Кубчето на Рубик”, „Судоку”, „Намери път през лабиринт”.

7. Гатанки

Редувайте се като задавате гатанки един на друг. Победител е този, който даде повече правилни отговори. 

8. Познай кой съм аз?

Тази игра е подходяща, ако пътувате с влак или автобус. За целта ще ви потрябват самозалепващи се листчета, на които да напишете имената на няколко известни личности или приказни герои. После без да гледате си теглите някое от листчетата и си го залепвате на челото. Сега подред всеки трябва да познае, чие име е написано на челото му, като за целта задава навеждащи въпроси на останалите участници. Играта се усложнява от това, че въпросите трябва да се формулират така, че отговорите да са само „Да” и „Не”. Победител е този, който първи познае името, написано на неговото листче.

9. Познай кой?

В тази игра се използват повече герои от филмчета, книжки, реални личности от живота, които детето познава. Започвате с „Мисля си за някой, който има … (бяла коса, голям корем, дълга брада)” и детето трябва да попита за други характерни черти или подробности (наблизо ли живее, стар ли е, мъж ли е, приятел ли ми е…). Вие отговаряте само с „Да“ или „Не“. После се редувате.

10. Азбучна игра

Тази игра предлага доста дълъг период на забавление, защото може да има много кръгове, като всеки е за определена област (животни, държави места, известни марки). Играчите трябва да казват думи от избраната категория, започващи с предварително уговорена буква от азбуката. След това всеки следващ играч трябва да каже дума, която започва с последната буква от предходната.

11. Какво прави котенцето?

Помолете детето да назове всички думи, които може да прави едно коте например и то, започващи с определена буква. Например буквата „П”: „посреща”, „пълзи”, „пие мляко”

12. Антоними

Вие казвате дума, а детето трябва да изброи всички нейни антоними, за които се сети.

13. Прилагателни

Казвате дума и след това с детето си започвате да се редувате и да изброявате всички прилагателни, които подхождат на тази дума. Който измисли повече прилагателни, печели играта.

14. Какво ще стане, ако…?

Назовете прилагателно, а детето трябва да изброи всички неща, отговарящи на това прилагателно, за които се сети. Например: Какво може да е меко? – Възглавницата, тревата, снегът…

15. Кое от какво е?

Назовавате предмет, а детето трябва да ви каже от какво е направен.

16. Какво има вътре?

Назовавате предмет, а детето трябва да ви каже, какво има вътре в него. Например: тиква – семки, автобус – хора и т.н.

17. Познай детското?

Това може би е любимата игра на всеки малчуган. Родителят трябва да цитира някоя крилата реплика или песничка от анимационно филмче, което детето е гледало. Целта е детето да познае от къде е този цитат.

18. Цвят на колата

Всеки си избира определен цвят и трябва да преброи всички коли от този цвят, които види по пътя, за определен период от време. Победител е този, който е преброил най-много коли от своя цвят.