Всеки си има своите лоши дни, но защо те ви костват повече негативизъм, отколкото можете да понесете? Ако мислите позитивно за себе си и за другите, ще бъдете много по-близо до щастието. 
 
По-долу виждате списък с 19 неща, които нещастните хора правят и които трябва да се опитваме да избягваме.
 
 
1. Тревожат се за нещата, които не могат да променят
Всички сме виновни, че понякога се чудим какво би било, ако бяхме избрали или постъпили по различен начин. Но, в повечето случаи, това е задънена улица. Нещастните хора са склонни да се колебаят, ползвайки често „можеше” и „трябваше”. Това обаче е грешният път към щастието. В живота е важно да не се тревожим за нещата, които не можем да променим. Вместо това, трябва да се поучим от грешките си и просто да се опитаме да се справим по-добре следващия път. Понякога става така, че в крайна сметка сме щастливи, заради факта, че сме допуснали някои грешки.
 
2. Отказват се, когато нещата станат малко по-трудни
Нещастните хора са склонни да отстъпят, когато са поставени пред предизвикателство. Лесно е да се откажем, когато каузата изглежда загубена, но зареждането с упоритост и сила обикновено води до добри резултати. Когато се откажеш просто така, се чувстваш победен. Независимо от всичко, когато увеличим увереността си и кажем, и направим всичко по силите си, знаем, че сме достигнали до невъзможното, за да постигнем целта си.
 
3. Вземат се прекалено насериозно
Хората, които се вземат твърде насериозно, са склонни да направят живота... по-сериозен. Ако сте в състояние да направите крачка назад и да се посмеете на себе си и абсурдността на живота, нещата няма да изглеждат толкова страшни.
 
4. Те никога не се упражняват
Упражнението има безброй психически и физически ползи. Колкото повече тренирате, толкова по-добре се чувствате в кожата си и е по-вероятно да водите здравословен начин на живот. Заменянето на упражненията със заседнал начин на живот може да има отрицателен ефект върху цялостното ви настроение, здраве и щастие.
 
5. Поставят си неосъществими за тях самите цели
Всички знаем, че поставянето на цели е нещо много важно. Но това би могло да бъде проблем, ако те са нереалистични и непостижими. Докато ние смятаме, че е страхотно винаги да посягаш към звездите, хората, придържащи се към невъзможни стандарти, ще се чувстват разочаровани, ако не успеят. Ключът е в поставянето на малки и постижими цели. Така, щом ги постигнете и надминете, ще се чувствате чудесно. Не забравяйте – никой не е съвършен!
 
6. Често ядат нездравословна храна
Всеки носи в себе си това виновно чувство за удоволствието от храната, ето защо ние напълно подкрепяме угаждането от време на време. Въпреки това нещастните хора позволят на тези временни удоволствия да се превърнат в техни навици. Консумирането на здравословна храна може да повдигне настроението ви, да ви зареди с повече енергия и да подобри физическото ви здраве. Плюс това има толкова много чудесни здравословни рецепти, които все още не сте опитали, нали?
 
7. Не спят достатъчно
Сънят е от съществено значение. Количеството сън, което получавате отговаря на това, колко щастливи и продуктивни ще сте на следващия ден. Може би според вас един допълнителен час на работа е добра идея, но 9 от 10 неща – включително и работата, ще ви накарат да спите на задната седалка. Ето защо най-добре си изградете някои добри навици преди лягане.
 
8. Фокусират се над слабите, не над силните си страни
Всички си имаме своите слабости – ключът е в това да прегърнем доброто и да се опитаме да не се фокусираме над лошото. Личното развитие на всеки е важно, но нещастните хора са склонни да обръщат прекалено внимание на своите слабости, отколкото да работят върху постигането на положителна представа за себе си. Трябва да признаем недостатъците си, всички ги имаме, но не трябва да им позволяваме да ни дърпат назад!
 
9. Прекарват твърде много време в социалните мрежи
Това тук е голяма работа! В днешно време хората излагат целия си живот на показ в интернет и не си дават сметка за недостатъците на този вид социални мрежи. От една страна, прекарваме прекалено много време, сравнявайки се с другите. Страхотно е, че вашият приятел е започнал нова работа, че се е оженил или има бебе, но това, че вие сте различни, също е окей – и е също толкова важно. Добра идея е да направите крачка встрани от екрана, получавайки нова перспектива. Нещастните хора са склонни да се хванат в капана на нещата, написани в социалната мрежа, и да се тревожат прекалено много за това как изглеждат пред другите, което може да има негативен ефект върху това как гледат на себе си.
 

 
10. Те остават в своите зони за комфорт
Лесно е да останеш в зоната си за комфорт, където се чувстваш в безопасност и където потенциалът за риск е много нисък. Но прекалено дългото пребиваване там означава, че се лишаваме от някои велики неща в живота. Много важен фактор за нещастието е скуката, която лесно може да бъде премахната – като опитваме нови неща и поемаме рискове! Нямаме предвид, че трябва непременно да зарежете всичко и да скочите с парашут, но може би ще е хубаво да опитате нов вид храна, да посетите някое шоу, да предприемете необичайно пътуване на място, където никога не сте били.
 
11. Тревожат се за мнението на другите
Нещастните хора са склонни да се тревожат прекалено много за мнението на околните. В края на деня може да направите толкова много, за да угодите на другите, но какво значение има – повечето обичат себе си!
 
12. Те клюкарят и говорят негативно за другите
Нашите майки ни учат на много неща – важен урок е, че ако не можеш да кажеш нещо хубаво, тогава няма причина да кажеш каквото и да било. Нещастните хора понякога се опитват да повлекат и другите надолу само за да се почувстват по-добре, но това никога не работи. По-добрата защита е да похвалиш другите, а чувството наистина е страхотно!
 
13. Те работят прекалено много
Всеки заслужава психически здрав ден! Хората, които работят прекалено много, често пренебрегват нуждите си, а понякога всичко, от което се нуждаеш, е един ден почивка от работа, за да се съсредоточиш само върху себе си.
 
14. Изолират се
Когато нещата станат трудни, е лесно да се оттеглиш от хората, които ги е грижа за теб. Но времето, прекарано със семейството и приятелите, всъщност е чудесен начин да се почувстваш по-добре. Понякога, когато си сред хора, умът ти отива на съвсем друго място, далеч от проблемите. Ето защо най-доброто лекарство са хората, които могат да ти покажат начин за обръщане на нещата в твоя полза.
 
15. Те не се грижат за себе си
Щастливите хора знаят, че е важно от време на време да си взимаш почивка, да се перчиш с нови дрехи, да се насладиш на един спа ден и т.н. Хората, които не са щастливи, понякога забравят, че да се грижиш за себе си, е също толкова важно, колкото да се грижиш за другите.
 
16. Те се примиряват
Нещастните хора често остават в своите комфортни зони и се примиряват с нещата. Независимо дали става дума за заклещване в една изчерпана връзка или за приемането на работа, която не ни удовлетворява, те не правят нищо, за да променят нещата. Щастливите хора работят по въпроса, полагат усилия да се измъкнат от положението, в което не искат да бъдат и накрая постигат желаното!
 
17. Те отказват да простят
Нещастните хора са склонни да задържат злоба и желание за отмъщение в себе си. Това, което трябва да направят, е да приемат свободата и мира, да простят, да бъдат над тези неща, да предложат прошка на себе си и на околните.
 
18. Те избягват планирането и организацията
Дезорганизацията може да накара хората да се чувстват така, сякаш животът им е хаос. Дори нещо съвсем просто като подреждане на стаята може да ви накара да почувствате контрола си над нещата. Нещастните хора избягват планирането и организацията. Те са и по-малко подготвени за житейските обрати и завои.
 
19. Те се фокусират единствено над себе си
Да полагаш грижи за себе си е от съществено значение, но нещастните хора са склонни да мислят само за себе си. Те се отнасят с другите неучтиво и постоянно се фокусират върху собствените си проблеми, което може да навреди на щастието и благополучието им. Удивително е какво могат да сторят за душата малко доброта и по-широк поглед към нещата!