Всеки има дни, в които не е в настроение, но защо да разпространяваме повече негативизъм, когато можем да го избегнем? Ако работите върху това да мислите позитивно за себе си и за хората около вас, то вероятно сте много близо до най-щастливата ви версия. Ето ви 19 неща, които правят нещастните хора и трябва да избягваме, ако искаме да живеем щастливо.

1. Тревожат се за неща, които няма как да променят

Всеки един от нас поне веднъж е изпадал в ситуацията да се чуди какво е щяло да бъде, ако е избрал нещо различно или се е държал по друг начин. В повечето случаи обаче, това е задънена улица. Нещастните хора имат склонността да се лутат из „щеше, можеше, трябваше“, но е важно да спрем да се притесняваме за неща, които не подлежат на промяна. Вместо това, по-разумно е да се поучим от допуснатите грешки и да се опитаме да се справим по-добре следващия път. Накрая може дори да се окажем щастливи именно защото сме допуснали някои грешки!

2. Отказват се, когато нещата станат трудни

Нещастните хора се отказват, когато пред тях се появи по-сериозно предизвикателство. Лесно да захвърлиш всичко, когато нещата изглеждат като загубена кауза, но упорството и поддържането на силна воля са рецептата за успех! Отказването ще остави у вас чувството на загуба. Независимо от крайния резултат, да продължим да се борим ще увеличи увереността ни и няма да имаме угризения на съвестта, че не сме дали достатъчно от себе си в името на постигането на целта.

3. Вземат се твърде сериозно

Хората, които взимат себе си прекалено сериозно често приемат по този начин и живота като цяло. Ако умеем да поглеждате нещата отстрани и да се посмеем на себе си и всичко, което се случва около вас, нищо вече няма да изглежда толкова зле.

4. Те никога не спортуват

Спортуването има безброй ползи за психиката и здравето ни. Колкото повече спортуваме, толкова по-вероятно е да се чувстваме щастливи, да живеем в мир със себе си и да водим здравословен начин на живот. Зарязването на всякаква физическа активност за дълъг период от време може да се отрази изключително негативно на настроението ни, здравето и щастието ни.

5. Те си поставят невъобразимо високи цели

Да си поставяме цели е важно – това е единственият начин, по който всъщност сме продуктивни. Но може да възникнат някои проблеми, когато целите са нереалистични и неизпълними. Въпреки че е чудесно да се стремим към звездите, хората, които винаги искат „най“ от всяка една ситуация, често остават разочаровани и ядосани на самите себе си. Целта е да си поставяме малки и постижими цели, а с времето да мечтаем все по-смело. Помнете – никой не е съвършен!

6. Често ядат вредни храни

Всички си имаме любима вредна храна (някой обича ли тук пържени картофи?) и напълно подкрепяме хапването им от време на време. За жалост, нещастните хора превръщат това от време на време във всекидневие. Здравословното хранене влияе пряко на настроението, дава ви повече енергия и подобрява физическото ни здраве. Като плюс ще изтъкнем, че има много здравословни рецепти, които можете да опитате!

7. Не спят достатъчно

Сънят е ценен! Количеството сън, което получаваме на нощ е в пряка връзка с настроението и продуктивността ни за следващия ден. Може би си мислите, че да поработите още един час не е кой знае какво, но вместо да се преуморявате, по-добре поспете повече – така утре ще сте в състояние да се справите с всички задачи.

8. Фокусират се върху слабостите си, а не върху силните си страни

Няма човек, който да няма несигурности – целта е да се фокусираме върху хубавите неща и да не обръщаме чак толкова внимание на недостатъците си. Самоусъвършенстването е важно, но нещастните хора отделят прекален голямо внимание на слабостите си, вместо да развиват силните си страни. Прекрасно е да разпознаваме недостатъците и да ги приемаме, но нека не им позволяваме да ни възпират в каквото и да било.

9. Те прекарват твърде много време в социалните мрежи

Тази точка е важна. В това десетилетие хората изживяват целия си живот онлайн, а има много недостатъци на живота пред светещите екрани. Например, прекарваме твърде много време, сравнявайки се с други хора. Чудесно е, че наш приятел тъкмо си е намерил нова работа, омъжил се е или има дете, но е чудесно и, че ние сте в различен период от живота. Не е лоша идея да се отдалечим от социалните мрежи и да погледнем нещата в перспектива. Нещастните хора прекарват твърде много време в интернет и благодарение на това не могат да спрат да се чудят как ли изглеждат в очите на другите – това може да има негативно влияние и върху мнението им за себе си.

10. Не напускат зоната си на комфорт

Лесно е завинаги да си останем в зоната на комфорт, където се чувстваме удобно и защитено, но ако останем в нея твърде дълго, шансът да пропускаме невероятни неща в живота ни се увеличава неимоверно. Огромен принос към лошото настроение е отегчението – това лесно може да бъде преодоляно, като опитваме нови неща и поемаме рискове. Не ви съветваме непременно да зарежете всичко и да отидете да плувате с делфини, но може да опитате нов вид храна, да посетете някоя постановка в театъра или да отидете на почивка някъде, където не сте били до сега.

11. Тревожат се за това какво мислят другите

Нещастните хора мислят прекалено много за това какво казват другите за тях. В края на деня е важно да осъзнаете, че няма как да задоволите всички, така че да се обичате и да бъдете доволни от нещата, които правите е най- важното условие.

12. Клюкарстват и говорят негативно за другите

Майките ни са ни научили на много неща – един важен урок е, че ако не можем да кажем нещо хубаво, то най-добре да не казваме нищо изобщо. Някои от хората, които са нещастни, често се опитват да накарат някой друг да се чувства зле, за да може на тях да им стане по-добре. Това никога не работи... или поне не за нещастните хора. По-разумната стратегия е да се опитваме да караме останалите да се чувстват добре и да работим върху собственото си настроение.

13. Работят твърде много

Всеки заслужава ден почивка! Тези, които работят твърде много, често пренебрегват нуждите си, а понякога всичко, от което имаме нужда е ден почивка, в който да обърнем внимание на себе си, нали така?

14. Изолират се

Когато нещата станат трудни е лесно да се отдръпнеш от хората, които са загрижени за теб. Но да прекарваме време с близки и приятели, когато не се чувстваме добре емоционално, е един от най-ефикасните начини да се почувстваме по-добре. Понякога, да сме сред хора помага да се разсеем от нещото, за което не можем да спрем да мислим. Затова да се обграждаме с хора, които ни обичат е чудесен начин да обърнем нещата!

15. Никога не се глезят

Щастливите и позитивни хора знаят колко е важно да си позволят хубава ваканция, да се поглезят с нови дрехи или да се насладят на СПА ден. Нещастните хора обаче много често забравят, че да се грижат за себе си е точно толкова важно, колкото и това да се грижат за хората около тях. Не забравяйте да се глезите!

16. Примиряват се лесно

Мда, отново сме на темата за зоната на комфорт и примиряването. Няма значение дали става дума за оставане във връзка, която не ни прави щастливи или за работа, която не ни удовлетворява, примиряването и липсата на желание за промяна води до негативно отношение към света. Щастливите хора правят всичко възможно да променят нещата, които пречат на благополучието и вътрешния им мир.

17. Отказват да простят

Няма смисъл да отказваме да простим – има много свобода и лекота, когато дадеш прошка дори и тя да не е заслужена. Да простиш често значи да направиш нещо за себе си, отколкото за другия.

18. Избягват планирането и организирането

Липсата на организация може да остави чувството на пълен хаос в живота ни. Може да е нещо изключително просто, например да променим подредбата на мебелите в стаята си или да подредим гардероба си, но подредбата е един вид контрол над нещата. Нещастните хора, които избягват планирането и подредбата, често не умеят да се справят с обратите в живота.

19. Фокусират се само върху себе си

Да, да се грижиш за себе си е важно, но нещастните хора не мислят за никой друг, освен за самите тях! Грубото държание с другите и прекалената самовглъбеност няма да допринесат за щастието ни, а точно обраното. Изумително е какво може да постигнем с добро отношение и загриженост към другите – ще се изненадате как това се отразява на нашето лично щастие.