1. Сутрешното гадене, изобщо не е само сутрин

Експериментирайте, докато откриете кои храни и напитки влияят добре на организма и ви карат да се чувствате по-добре. Някои препоръчват джинджифил, други лимонов сок с вода, трети кола... вярвате или не, вероятно организмът ви сам ще ви насочи към правилния избор.

2. Тоалетната ще се превърне в най-посещаваното място през следващите 9 месеца...

Ще дойде момент, в който ще се молите някой да изобрети компактна портативна тоалетна, която да носите в чантата си.

3. При разпъването на матката се появяват доста силни болки

които ще ви хвърлят в недоумение дали всичко е наред, особено ако ви е за първи път. Това е нормално, тъй като матката се разширява, за да има място за бебето и по този начин се притискат други въптрешни органи. При появата на болки е хубаво да си легнете за малко.

4. Запознайте се с болките в таза и гърба

Както и със запека, отеклите крайници и проблемите със зъбите. Към края на шестия месец е препоръчително да зарежете токчетата, защото центърът на тежестта се измества и вече не сте толкова стабилна.

5. Мнителността относно собственото ви здраве и това на бебето ще се засили и това е напълно нормално

Следете показателите на кръвта и урината редовно. Не забравяйте да измервате и кръвното налягане - то не трябва да бъде твърде високо. Възможно е да се появят и гъбични инфекции. За да бъдете спокойна, изберете лекар, на който имате доверие.

6. Оглупявате ли? Намерихте телефона си в хладилника? Опитахте се да подправите салтата с веро?

От хормоните е... те обясняват 99% от поведението ви през цялата бременност. Променливи настроения? Подгответе близките си психически. Дори и на най-уравновесените се случва да изпадат в нетипични за тях състояния - между необоснован плач и истеричен смях.

7. Гърдите се променят и в това няма нищо страшно

Хубавото е, че сега ще можете да се порадвате на голямо деколте. През последния триместър е добре да започнете да тренирате зърната на гърдите си за предстоящото кърмене. Процедурата не е особено приятна, но ще ви спести много мъки. Не забравяйте да си набавите информация за кърменето и отглеждането на бебето, още преди то да е дошло.

8. Промяна във вкусовите предпочитания и хранителния режим...

Динята със сирене може да не е чак толкова лоша идея, а киселите краставички са номер едно. През бременността трябва да се храните достатъчно здравословно, за да не лишавате бебето от важни вещества. Не се препоръчва консумацията на сурова риба, продукти от непастьоризирано мляко, меки / мухлясали сирена, продукти от месо, което не е термично обработено. Запознайте се добре с рисковете, които биха могли да донесат определени храни, но не ставайте параноична.


9. Газове...

Лошото идва, когато не можете да ги контролирате. Е, винаги можете да се правите, че търкате стола по пода... а другите ще се правят, че ви вярват.

10. Първите движения на бебето се усещат като движение на червата

Т.нар "къркорене" - ще ги усетиш около 16-тата гестационна седмица... а може да ги пропуснете и директно да забележите ритмичните подскоци на корема. Движенията на бебето могат да бъдат доста болезнени, особено към края на бременността. Проявете разбиране - и на вас да ви е тясно и тъмно, и вие ще се мятате във всички посоки.

11. Стрии

Коремът, гърдите и бедрата са най-засегнати. Хидратирайте кожата си, за да намалите пораженията. На пазара вече има огромен избор от продукти за бременни. Ефектът им е спорен, но винаги е по-добре с тях, отколкото без тях.

12. Ще имате засилено вагинално течение

което понякога дори може да сбъркате с изтичане на амниотична течност. Обикновено всичко е напълно нормално и се случва с цел да ви предпази от инфекции. Каквито и съмнения да ви обземат - консултирайте се с гинеколог. Спокойствието преди всичко.

13. Непоносимост към миризми.

Какви точно - ще разберете сами, а ако инсценирате непоносимост към почистващи препарати, вероятно ще се намерят желаещи да ви отменят в чистенето през следващите няколко месеца.

14. Бъдете особено внимателни с котките.

Токсоплазмозата, която те могат да принесат, е опасна за плода, ако имате котка, задължително си направете изследвания. В никакъв случай не се грижете за котешката тоалетна, а най-добре сменете адресната регистрация на котето за няколко месеца.

15. Подготвителните контракции Бракстън-Хигс.

Трябва да знаете, че те не са болезнени, а само малко неприятни - нищо страшно, организмът се подготвя за големия ден. Появяват се през последния триместър, но някои жени може да ги усетят по-рано.

16. Постоянната умора в първия триместър

която ще се завърне и в последния. Сега е моментът да си почивате и няма нищо ненормално в това. Прочетете хубава книга, научете се да плетете бебешки терлички или просто поспете - заслужавате го.

17. Сексът не е това, което беше.

Първо, ако бременността е нормална, няма опасност за бебето. Второ - лекарите препоръчват да се прави през около 2-3 дни, за да се избегне внасянето на инфекция (влагалището има функцията да се самопочиства, някои лекари дори не препоръчват употреба на интимни гелове). Трето - позите са ограничени и ще трябва да изберете най-удобната за вас (най-често срещани са: кучешка, лъжички и жената отгоре). Четвърто - поговорете с таткото по темата - те също имат своите притеснения, по този начин ще избегнете проблеми тип "Аз вече не те привличам".

18. Понижава се имунитета, затова бъдете внимателна.

Избягвайте претъпкани автобуси, места, на които се събират много хора, болнични заведения и т.н, но и не изпадайте в паника, ако някой от обкръжението ви кихне. Също така е хубаво да споменем, че много лекари препоръчват плуването в солена морска вода, отколкото в басейн, тъй като се счита, че опасността от инфекция е по-малка.

19. Запознайте се добре със знаците на започващото раждане.

За разлика от това, което виждаме по филмите, то не винаги започва с изтичането на водите. Следете за контракции на равномерен период от време, с нарастваща интензивност, болки в долната част на гърба и отделяне на слузеста розова течност (това е т.нар тапа, която е предпазвала бебето през последните месеци). Ако контракциите са на 10-15 минути и/или вече са ви изтекли водите - време е да тръгвате за болницата. Подгответе една чанта багаж около месец- месец и половина преди раждането, за да не ви се налага да събирате нещата в последния момент.

20. След като гушнете вашето бебе

ще сте забравили всички болки, неудобства и притеснения от изминалите девет месеца, защото чакането си е заслужавало. Честито.