Децата, навсякъде по света, вече са готови със списъка с желания, които искат да се сбъднат за Коледа, а родителите знаят, че съвсем скоро домът им ще започне да прелива от още повече играчки. Добрата новина е, че не всички подаръци трябва да бъдат плюшени играчки. Има много алтернативи, на които децата ще се зарадват толкова, колкото и на нова играчка, която да прибавят към купа в стаята си. Още по-добрата страна на нещата е, че тези 20 идеи, които ще ви предложим, водят до обогатяващи преживявания, учене на нови неща и ценно семейно време. 

1. Създайте пространство, което е само за детето ви

Детето ви обича ли да чете? Да прави арт проекти? Да сглобява пъзели? Представете си колко щастливо ще е то, ако в коледното утро се събуди и установи, че си има специално място, където да прави това, което обича. Пространството не трябва да е голямо. Малка палатка би била много подходяща за четене в стаята на детето. Маса, с подходящи за дете размери, на пръв поглед не е кой знае какво, но за дребосъка ще е чудесно да има свое собствено място за проява на творчество, без да се притеснява, че ще нацапа нещо с лепило.

2. Абонаменти за списания

В днешно време се издават списания на какви ли не теми. По-големите деца може да харесват списания, които са свързани с хобитата им, например колите. Може да опаковате първия брой като подарък, който детето ще отвори по време на празниците.

3. Фото книга

Ако никога досега не сте правили фото книга, то е добре да си подготвите снимки с детето ви от момента на раждането му до сегашния ден. Необходими са ви само по няколко снимки от година, за да постигнете желания ефект. Може да добавите и описания към снимките във фото книгата, за да разкажете най-важните истории в живота на детето ви до момента.

4. Ваучер за подарък

Детето ви обича ли сладолед? А моли ли ви често да го заведете да хапне от любимото си лакомство? Може би си има любим ресторант, в който обича да го водите през седмицата. Вземете му за подарък ваучер за посещения от място, което знаете, че му е любимо. Също така се пригответе да кажете "да" следващия път, когато детето ви пожелае да го заведете там за почерпка.

5. Арт пособия

Нека бъдем честни – детето ви едва ли ще се зарадва много на пакет пастели, но ако му подарите комплект пособия, които не използва често или изобщо няма, то вероятно ще успеете да привлечете вниманието му. Предлагат се уникални комплекти, които са пълни с материали, чрез които децата използват въображението си. Може да разгледате и специализираните щандове в магазините, за да накупите всякакви видове цветна хартия, ножици, моливи, химикалки, лепила, лепящи листчета, стикери и така нататък. Отгоре напишете картичка с името на детето ви и вижте колко щастливо ще е то.

6. Карта за музей

Много деца обичат разходките до близките музеи или зоологически градини. Подарете им възможността да имат няколко или пък неограничен брой посещения на даденото място за година или няколко месеца.

7. Силата да вземат решение

Децата често не получават възможността да вземат важни решения, като какво да ядат за вечеря или къде ще се състои разходката им. Позволете на децата си сами да планират менюто си, къде да отидете за уикенда, коя вечер от седмицата ще им е позволено да стоят до късно и кое телевизионно шоу да гледат.

8. Срещи между мама, тати и детето

Децата обръщат огромно внимание на времето, което прекарват с родителите си, независимо дали имат братя или сестри, или са единствени деца в семейството. Подарете на децата си нещо, което да им подскаже какво да правят по време на следващите по-специални срещи между него и вас двамата. Може да е всичко, което ви дойде на ум, от очила за плуване, които ще му трябват, защото ще ходите заедно на басейн или детски лак за нокти, защото на дъщеря ви ще ѝ предстои спа ден с мама.

9. Билети за шоу

Повечето деца са много развълнувани, ако пред тях стои възможността да гледат шоу, което се състои на живо, без значение дали е театър, концерт на банда или цирк. Разгледайте какъв е графика в района, в който живеете, за да сте наясно какво ще се случва през следващата година. Ако е възможно, купете билети и ги опаковайте. Ако представлението е по-напред в годината, опаковайте нещо малко, което да подскаже на детето какво го очаква – парти шапка, играчка, китара. Оставете и бележка, която обяснява значението на подаръка.

10. Книги

Книга, която е на тематика, интересна за вашето дете, е чудесен подарък, но ако е подписана от автора или носи със себе си абонамент за всяка следваща книга от поредицата, е наистина страхотно! В първата книга може да има и персонална бележка, която да разясни на детето какво следва от тук нататък. Книгите-игри също са чудесна възможност. 

11. Уроци

Детето ви обожава драмата? Лудо е по спорта? Роден музикален талант? Запишете го на уроци, които ще му позволят да се занимава с това, което обичат, веднъж в седмицата. Купете му нещо, от което то ще се нуждае по време на уроците, например туту или футболна топка.


12. Уникално преживяване

Много специални събития се състоят точно около Коледа, а някои от тях дори се прехвърлят в новата година. На някои места има изложби, светлинни шоу програми, представления с коледна тематика и така нататък...

13. Билети за забавления

Има голяма вероятност детето ви да обича да си играе – на място, което често посещавате или пък някъде, където е било само веднъж на рожден ден. Няма значение дали детето ви харесва огромните надуваеми къщи, боулинга, блъскащите се колички, увеселителните паркове – купете му няколко билета за подобни преживявания през годината.

14. Семейна ваканция

Проучванията показват, че хората получават повече удоволствие от плануването на ваканцията, отколкото от самата ваканция. Започнете да градите ентусиазма у детето си още от зимата, като му подарите семейна почивка. Ако все още не сте избрали дестинацията, част от подаръка може да бъде малчуганът да даде идея за дестинацията и да участва в процеса на плануване. Опаковайте нещо, от което детето ви ще има нужда по време на почивката, например куфар, бански или пътеводител.

15. Ново умение

Детето ви показало ли е интерес към това да научи нещо ново? Има детски версии на почти всичко, от което сина или дъщеря ви може да се интересува. Няколко идеи са: първи стъпки в плетенето или шиенето или книга с рецепти, които те биха могли да сготвят. Не на последно място може да включите и книги, чрез които да започнат ученето на нов език.

16. Вкусно изкушение

Не само Дядо Коледа обича да си хапва вкусни неща по празниците. Има ли нещо специално, което детето ви обича да похапва, но не получава често през останалото време от годината? Може би обича курабийки с по-специална рецепта, къпкейкчета, чипс или друго? Представете си колко ще е щастливо детето, ако намери любимото си лакомство под елхата тази година?

17. Декорация за стаята

Децата обичат стаите им да отразяват тяхната същност. Нова снимка, която е свързана с интересите им в момента и ще могат да закачат на стената, е добра идея, без значение дали е свързана с Междузвездни войни, принцеси или футбол. Също може да изпишете името на съкровището си по уникален начин, за да го поставят те на видно място в стаята си.

18. Пари

Повечето деца обичат да разполагат с някакви пари – ако детето е на малка възраст, твърде вероятно е да бъде много развълнувано, дори ако може да похарчи 10 лева, както само си прецени. Ако сладурът се оплаче, че не е получил любимата си играчка, винаги може да използва парите, които сте му дали, за да си я купи сам!

19. „Направи си сам“ или „Научна“ кутия

Дори родители, които почти нищо не разбират от наука или не обичат проектите в стил „Направи си сам“, могат да зарадват детето си, като му подарят кутия пълна със всякакви инструменти, пособия и подобни, за да помогнат на малчугана да завърши по-бързо впечатляващия си арт или научен проект. Опитайте първо с една такава кутия, а ако на детето му хареса, може да намерите сайтове в интернет, които предлагат множество такива начинания.

20. Тяхно произведение на изкуството

Децата създават какви ли не произведения на изкуството през годината – използвайте празниците като възможност да им покажете колко много цените тяхната креативност. Сложете в рамка едно или две от произведенията на детето ви и ги закачете на стената, след като то ги разопакова из под елхата.