Често козметичните продукти съдържат химикали, които се абсорбират от кожата ти и навлизат в кръвния поток. От фондация „Дейвид Сузуки” предупреждават, че една на всеки осем от 82 000 съставки, използвани в продуктите за лична грижа, е индустриален химикали, включително карцерогени, пестициди, токсини и такива, нарушаващи хормоналния баланс.

Затова днес сме решили да ви представим 20 изненадващи употреби на един органичен и безвреден продукт – кокосовото масло:

1. Масажно олио

Кокосовото масло има перфектната консистенция за масажно олио. Освен това има аналгетично и противовъзпалително действие, което го прави идеалното средство за успокояване на напрегнатите мускули.

2. Паста за зъби

Повечето пасти на пазара съдържат флуорид и оцветители, но редица проучвания показват, че в кокосовото масло има ензими, които влияят положително на устната хигиена и предотвратяват образуването на кариеси. Можеш да го използваш, за да направиш своя домашна паста за зъби.

3. Средство против насекоми

Кокосовото масло отблъсква комарите и други досадни насекоми. Ако го смесиш с розмарин и лимонова трева, маслото става също толкова ефективно, колкото и продаваните химически препарати. Маслото може да успокои болката и сърбежа от ухапване от насекоми.  

4. Балсам за устни

Вместо да използваш изкуствени балсами, поглези устните си с естественото кокосово масло.

5. Средство против стрии

Кокосовото масло често се използва от бременни жени за хидратация на кожата, което предотвратява появата на стрии. Просто го втривай директно 3-4 пъти дневно и го остави да попие.

6. Заздравяване на татуировки

Татуистите обикновено предлагат да мажеш татуировката си първите няколко дни с антибиотици или с крем с витамин Е. Въпреки че предотвратяват инфекции, някои продукти могат да избелят и дори променят новата татуировка.

7. Заздравяване на изгаряния

Кокосовото масло ускорява процеса на възстановяване след изгаряния, особено слънчеви изгаряния. То също предотвратява появата на инфекции и намалява риска от белези, тъй като повишава продукцията на колаген.

8. Дезодорант

Кокосовото масло има силни антибактериални и противогъбични свойства. Предотвратява появата на лоша телесна миризма, тъй като убива вредните бактерии, които се развиват най-благоприятно във влажна среда и са причината за миризливите подмишници. Кокосовото масло всъщност е основната съставка в натуралните дезодоранти без алуминий.

9. Средство против пърхот

Пърхотът се причинява от суха кожа, гъбична инфекция или автоимунни заболявания. Кокосовото масло съдържа 3 различни мастни киселини (каприлова киселина, капринова киселина, лауринова киселина), всички те са доказано средство срещу гъбичката Кандида.Тези киселини хидратират скалпа и успокояват възпалението. Необходимо е да разнесеш маслото с гребен, масажирайки скалпа. Покрий главата си с шапка за баня или кърпа, а на сутринта отмий маслото.  

10. Скраб за тяло

За да си направиш естествен скраб за тяло, смеси две супени лъжици морска сол или кафява захар с три супени лъжици кокосово масло. Използвай под душа върху мокра кожа и след това измий добре.

11. Балсам са мигли

Ако използваш много спирала, очна линия или изкуствени мигли, добре е да подхранваш корените на миглите си. Така ще им помогнеш да останат дълги и да не падат често. Преди лягане сложи малко масло на пръста си и го втрий нежно в миглите си.

12. Заздравител на нокти

Ноктите ти, също като косата, могат да се изсушат. Въпреки че правилното хранене е най-важният елемент за здравите нокти, добре е да ги хидратираш допълнително. Това е особено важно, ако често миеш или переш без ръкавици, или пък работиш на открито. Просто намажи всеки нокът с малко масло и го остави да попие.

13. Средство за премахване на грим

Кокосовото масло може лесно да премахне повечето грим, дори упорити водоустойчиви спирали и очни линии. Използвай го като останалите лосиони – сложи малко на памуче и отстрани грима. След това използвай подходящ сапун за лице, за да го измиеш.

14. Овлажнител за лице

Кокосовото масло всъщност е ефективно средство в борбата с бактериите, които причиняват акне, но без да запушват порите ти. Може дори да намали разширените пори и белезите от акне.

15. Афтършейв

Кокосовото масло успокоява кожата след бръснене. Нанеси малко олио върху засегнатия участък и раздразнението ще намалее. Можеш дори да си направиш и собствена пяна за бръснене – смеси 3 супени лъжици кокосово масло, 4 супени лъжици масло от ший и 2 супени лъжици сладко бадемово масло, разбий съставките, докато се получи крем.

16. Слънцезащитен крем

Дори да звучи леко невероятно, кокосовото масло може да защити кожата ти от слънчеви изгаряния. Неговият фактор е 2-8, но може да достигне до 40-50, ако се смеси с масло от морковено или малиново семе.

17. Крем за кожичките на ноктите

За да нямаш наранени кожички, трябва да ги омекотяваш с топла вода и след това да ги хидратираш с кокосово масло. Маникюрът ти вече ще е на съвсем ново ниво!

18. Маска за коса

Както вече споменахме, кокосовото масло безопасно може да се използва върху косата и скалпа ти. То помага срещу нацъфтели краища и предотвратява косопада. За да го използваш, сложи 2 супени лъжици и го разнеси по дължина на косата. Покрий главата си с шапка за баня или кърпа и го остави за през нощта. На сутринта измий косата с шампоан и по желание – добави ябълков оцет. Повтаряй процедурата веднъж седмично за най-добри резултати.

19. Околоочен крем

Кокосовото масло помага срещу тъмните кръгове, овлажнявайки нежната кожа под очите. Също така намалява и подпухването под очите.

20. Крем против бръчки

Тъй като повишава производството на колаген, кокосовото масло заздравява кожата и забавя стареенето.

Е, какво ще кажете? Не е зле за един продукт да има толкова много приложения.