След като лично ги изпробвах, реших че задължително трябва да споделя своя опит с целия свят.

Тук са само 20 изпитания, с които всеки може да се справи за месец. Най-добре изберете между 2 и 5 от точките и се постарайте да се придържате към тях в следващите 30 дни. След като ги усвоите, си изберете нови за следващия месец.

1. Използвайте думи, предизвикващи щастие.

Обикновено, когато питам някого „Как си?”, ми отговарят с нещо като: „Добре” или „Горе-долу”. Но в един понеделник рано сутрин, мой колега отговори на този въпрос с фразата: „Всичко е чудесно!”, това ме накара да се усмихна, а после да се замисля. Попитах го, какво е станало, че всичко да е чудесно, а той ми отвърна: „Как какво – здрав съм, имам чудесно, сплотено семейство и живеем в свободна страна. Нима това не е чудесно?” Разликата между нас беше единствено в отношението ни към живота, в това как виждаме нещата. Животът му навярно с нищо не е по-добър от този на останалите, но той изглеждаше 20 пъти по-щастлив от всички в офиса. Затова, предизвикателството е в следващите 30 дни да използвате думи, които да предизвикват усмивки на лицата на хората.

2. Опитвайте нови неща всеки ден. Разнообразието добавя нотка неизвестност в живота.

Може да виждате или да правите нещо хиляди пъти, но само веднъж можете да го направите за първи път. Първите ни впечатления често оставят следа за цял живот. Опитайте се през следващите 30 дни всеки ден да научавате или да пробвате нещо ново. Може да е всичко – от ново хоби до разговор с непознат. И щом влезете в ритъм, тези нови впечатления ще открият за вас врата в един нов свят на възможности, които ще променят живота ви.

3. Всеки ден правете безкористни постъпки.

Както се казва: „Каквото посееш, това ще пожънеш”. Когато окажете положително въздействие на нечий живот, променяте и своя. Направете нещо безкористно, нещо което ще помогне на някого, който е изпаднал в беда. Това ще е изключително удовлетворяващо чувство. Разбира се, имате неограничени възможности в това отношение, но ако можете да помогнете на някого, без да ви затрудни с нищо – направете го!

4. Всеки ден учете и практикувайте нов навик.

Ако винаги може да разчитате на собствените си сили и знания, то несъмнено ви очаква щастлив и продуктивен живот. А за да можете да разчитате на себе си, трябва да се усъвършенствате и да учите нови и нови неща всеки ден. Не забравяйте, че човек, който разбира от всичко по-малко живее много по-спокойно, отколкото онзи, който е специалист само в една област. А от друга страна, да се учиш на нови и полезни неща е весело.

5. Всеки ден учете някого на нещо ново.

Всички ние притежаваме природни таланти, които могат да помогнат на хората около нас. Това, което за вас е елементарно, за друг може да е задънена улица. Възприемаме тези природни заложби като даденост и рядко осъзнаваме, колко много можем да помогнем на някого, и поради това рядко споменаваме на другите за тях. А тези безценни дарове могат да ни помогнат да сеем радост и жажда за живот около нас. За какво хората най-често ви благодарят? С какво ви молят най-често да им помогнете? Това може да е рисуване, познания по математика, способността да готвите вкусно, умението да организирате и да въдворявате ред около вас. Постарайте се през следващите 30 дни да споделяте с околните вашите таланти и опит.

6. Отделяйте всеки ден време за това, което наистина ви вълнува.

Не забравяйте да отделяте време на хобитата си. Това може да е какво ли не. Някои хора получават удоволствие от участието в политическия и общинския живот на своя град, други намират утеха във вярата, трети участват в различни клубове и при общуването с хора със сходни интереси. Когато човек отделя време за подобни неща, тези увлечения изпълват живота му със смисъл и радост.

7. Бъдете добри с всички. Дори към онези, които се държат грубо с вас.

Ако се отнасяте добре с онези, които са лоши към вас, това не означава, че сте лицемери и прикривате чувствата си. Това означава, че сте зрял човек и сте способни да контролирате чувствата си. Да се отнасяте към всички наоколо добре и с уважение е свидетелство, че вие сте добър човек. Опитайте се да се държите така през следващите 30 дни и скоро ще забележете, как привличате като магнит усмихнати хора и добро настроение.

8. Опитайте се винаги да запазвате положителна нагласа.

Истински успешните хора се стараят винаги да бъдат оптимисти. Няма значение в каква ситуация се намирате, само помнете – всяка известна днес певица, някога е била обикновено момиче, което е успявало да извлече от живота си само позитивното. Тя е научила вече урока, че всяка грешка е още една възможност за лично израстване и шанс да научиш нещо ново. Онези, които мислят положително, виждат света като място пълно с неограничени възможности. Постарайте се през следващите 30 дни да гледате от добрата страна на нещата.

9. Винаги бъдете благодарни за уроците, на които ви учи животът.

Не забравяйте, че всичко, с което някога сте се сблъскали е жизнен опит. Всичко е част от онзи голям урок, който наричаме ЖИВОТ. Постарайте се винаги да сте благодарни за него, дори когато си мислите, че нещата са много зле. И ако не са ви взели на онази работата, която толкова сте искали или личните ви отношения с партньора не са довели до нищо сериозно, не забравяйте, че в бъдеще ви очакват по-добри възможности. Просто бъдете търпеливи. Постарайте се през следващите 30 дни да записвате всички онези неща, на който ви учи животът всеки ден.

10. Обърнете внимание на живота си и му се наслаждавайте.

Ако гледате на запис някоя от церемониите за връчване на „Оскар”, ще забележите, че почти всички речи започват ето така: „Това означава много за мен. Всичко в живота ми ме водеше към този момент”. Знаете ли къде е истината? Живота на всеки от нас води към този момент. Да-да, именно към този момент в който сме сега. Помислете си. Всичко, което сте направили през живота си – добро и лошо – ви е довело до този момент. Запитайте се, до каква степен живеете живота си така, както бихте искали? И ако приличате на мнозинството, то отговорът ви ще е „Не правя достатъчно!” Така че се постарайте по-малко да гоните някакви определени цели и се наслаждавайте повече на живота. Помнете – живеете само един живот. Тук и сега. Така че се опитайте да изживеете следващите 30 дни истински.

11. Опитайте се през следващите 30 дни да се избавяте ежедневно от една вещ.

През всеки ден сме обкръжени от огромно количество боклук и ненужни вещи. До такава степен сме свикнали, че дори не забелязваме как ни влияе това. Но ако се постараете да разчистите боклука, които ви обгражда, заедно с него ще се прочистите и отвътре. Така че се постарайте всеки ден да избирате по един ненужен предмет и по един или друг начин да се избавяте от него. Всъщност това е много лесно, макар в началото това да не ви се струва така.

12. Постарайте се за тези 30 дни да създадете нещо ново.

Да създадеш нещо ново е неописуемо чувство. Да задействаш на пълни обороти креативността си и със свои ръце да създадеш нещо ново, ще ви изпълни с чувство на завършеност. Единственото „НО” в случая е, че трябва да направите нещо, което наистина ви харесва. Ако по цели дни изготвяте финансови планове за клиентите си и мразите всяка секунда, през която го правите, то това не се брои. Но, ако имате хоби, което ви харесва, и имате възможност да създадете нещо свързано с него. Пуснете креативността си на свобода, поне през следващите 30 дни.

13. През следващите 30 дни не лъжете.

Това може да ви звучи сложно, дори невъзможно, нали сме свикнали ежедневно да произнасяме „невинните” и „дребни” лъжи. Но вие можете! Говорете, но премисляйте думите си преди да ги изречете, казвайте истината.

14. Опитайте се всеки ден да се събуждате 30 минути по-рано.

За да не бягате сутрин, като мишка в клетка. Тези 30 минути ще ви помогнат да избегнете глобите за превишена скорост, закъсненията за работа. Опитайте поне за 30 дни и вижте как това ще повлияе на живота ви.

15. Избавете се през следващите 30 дни от поне 3 вредни навика.

Ядете прекалено много вредна храна? Играете много компютърни игри? Често се карате с роднини? Вие най-добре знаете своите вредни навици. Изберете 3 от тях и се постарайте да се избавите от тях поне за 30 дни. Успех!

16. Старайте се да не гледате телевизия повече от час и половина дневно.

По-добре се забавлявайте с нещо от реалния свят. Най-хубави спомени остават от прекрасни събития, които се случват с нас в реалния живот, а не от поредната серия на вечерния сериал. Така че изключете телевизора (или компютъра) и излезте навън.

17. Установете за себе си конкретна цел и работете над нея не по-малко от час на ден.

Разбийте вашата грандиозна, мащабна цел на малки парчета и се концентрирайте на последователното им изпълнение. Постарайте се през следващите 30 дни да отделяте поне по час на ден на това, което винаги сте искали да постигнете.

18. Четете поне по една глава от хубава книга всеки ден.

Днес интернет ни залива с различни статии, книги, доклади и какви ли не други писмени текстове, че понякога забравяме за удоволствието, което можем да получим от разгръщането на книга с класически произведения, които учат на мъдрост вече не едно поколение хора. Направете своя списък с класически книги, който искате да прочетете и се залавяйте с тях през следващите 30 дни, като се стараете да четете поне по една глава на ден.

19. Всеки ден търсете нещо, което да ви вдъхновява.

Понякога, за да се заредим с енергия през деня, ни трябва съвсем малко. Затова през следващите 30 дни, преди да излезете сутрин от вкъщи, прочетете някой вдъхновяващ цитат или статия, която да ви вдъхнови.

20. Всеки ден правете нещо, което да ви накара да се усмихнете.

Гледайте забавно клипче в интернет, прочетете любимия си комикс или потърсете някой нов виц. Най-добре го правете следобяд, защото често тогава имаме нужда от нов прилив на сили.

Както е известно, необходими са 30 дни, за да изградиш навик и да вършиш нещо по определен начин. Но най-важното, преди всичко, е да започнеш!